Contabila unui liceu din Tulcea, care nu a plătit contribuţiile la pensie pentru profesori, condamnată la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității la școală sau primărie / Decizia nu este definitivă

8.371 de vizualizări
Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com
Contabila Liceului Dimitrie Cantemir din orașul Babadag, județul Tulcea, care nu a plătit contribuţiile la pensie pentru profesori timp de mai mulți ani, a fost condamnată la 3 ani închisoare cu suspendare pentru delapidare în formă continuată și muncă în folosul comunității la scoală sau primărie, conform just.ro.

Tribunalul Tulcea aplică inculpatei pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de delapidare în formă continuată. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare.

Va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de timp de 60 de zile, la Primăria comunei Lumina, jud. Constanţa, sau la o instituţie şcolară din localitate, aflată în subordinea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, potrivit deciziei adoptate de consilierul de probațiune, care va alege locul unde urmează a se executa obligaţia şi tipul de activitate, pe baza evaluării iniţiale, potrivit sursei citate. 

Cazul a fost considerat cea mai mare fraudă din bani publici descoperită de Curtea de Conturi Tulcea în 2022, cu un prejudiciu de aproape 2,15 milioane de lei, potrivit publicației locale ziaruldelta.ro

Cadrele didactice de la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Babadag s-au trezit fără banii de pensii. Conform informaţiilor sursei citate, de câţiva ani nu au mai fost plătite contribuţiile la pensie pentru profesorii şcolii. Fapta ar fi fost descoperită atunci când un profesor şi-a dorit să ştie stagiul de cotizare, scria ziaruldelta.ro, în noiembrie 2022.

Conform procurorilor, contabila și-ar fi însușit lunar din conturile Liceului Dimitrie Cantemir mai multe sume de bani, în două modalități alternative, respectiv ar fi efectuat viramente din conturile Liceului Dimitrie Cantemir Babadag către conturile bancare personale, ar fi efectuat viramente din conturile liceului către conturile personale ale altor angajați ai unității de învățământ de la care ulterior prelua sumele de bani în numerar și în final, într-o a treia modalitate de delapidare, din ridicările de numerar, în numele Liceului Dimitrie Cantemir Babadag, din conturile deschise la Trezorerie în sume mai mari decât cele necesare plăților conform statelor de plată sau a altor documente pe care le întocmea, își însușea diferența de bani, potrivit ziuaconstanta.ro.

Curtea de Conturi a desfășurat o misiune de control la Liceul Teoretic Dimitrie Cantemir Babadag în perioada 17 octombrie 2022 – 9 decembrie 2022.

În urma controlului, s-a stabilit că nu au fost declarate și nici achitate impozitele și contribuțiile aferente veniturilor din salarii, pentru profesorii liceului, timp de mai mulți ani.

Prejudiciul estimat de controlorii Curții de Conturi se ridică la 2.149.074 de lei, conform aceleași surse.

Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Școlile din țară, puse de Ministerul Educației să plătească contribuțiile profesorilor la Pensii și Sănătate, să nu aștepte bugetul integral – surse / Neplata acestora este infracțiune pedepsită cu închisoarea

6 comments
  1. Dar cum a ramas cu profesorii? Pentru ca pe legea actuala se considera stagiu de cotizare doar daca vireaza angajatorul contributiile.

  2. Nu avem vreo șansă să ne îndreptăm ca nație cu astfel de pedepse. Efectiv, suntem invitați să încălcăm legea, pentru că nu sunt pedepsiți cum ar trebui. Offf! ce țară de rahat….

  3. Este practic, imposibil! Toate plățile sunt verificate de Trezorerie, deci nu există așa ceva! Obligatoriu, a fost depusă declarația 112 , deci cei de la finanțe s-ar fi sesizat imediat! Nu ai cum să furi 1 leu, dar atâția bani !

    1. Si eu ma confrunt cu o situatie asemanatoare Este vorba de faptul ca scoala la care am fost angajata sustine ca a platit contributia la casa de pensii (ptr luna martie 2019) iar aici mi se spune ca nu s-a primit nici pana in prezent Ce pot sa fac, cui trebuie sa ma adresez? Ma poate ajuta cineva specializat sa verific datele pentru recalcularea pensiei(sporuri, etc)?

  4. Sa tor furi ,nenicule!Se încurajează hoția cu astfel de pedepse.Ce au făcut aia sa merite o hoață în folosul comunității?Dacă o apuca furatul când e “în folos”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

USR cere o perioadă mai mare de dezbatere publică de 10 zile, pentru legile Educației / Vom susţine în Parlament amendamentele preluate de la societatea civilă, părinţi, elevi şi studenţi, spune senatorul Ștefan Pălărie

Proiectele legilor Educaţiei făcute publice luni “cuprind multe compromisuri politice”, sunt nefundamentate și au nevoie de modificări radicale, a precizat senatorul Ștefan Pălărie într-o scurtă conferință de presă la Parlament.…
Vezi articolul

Simion Hăncescu, FSLI, după întâlnirea de la Guvern: Mâine este grevă în toate școlile. Oamenii decid / Marius Nistor, FSE: După ce oamenii vor vedea conținutul actului normativ publicat în Monitorul Oficial, vor lua o decizie

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat după negocierile de la Palatul Victoria că mâine este grevă în școli. Luni, 12 iunie, la ora 10, liderii…
Vezi articolul

Program medical “focalizat pe cercetare avansată”, lansat de Universitatea Babeș-Bolyai / Rectorul Daniel David: o instituție ca UBB “nu-și poate permite în ziua de astăzi să nu aibă o componentă biomedicală”

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță un nou program în domeniul medical, “focalizat pe cercetare avansată”. Programul, numit UBBMed și desfășurat în cadrul “UBB School of Health”, care e listată alături…
Vezi articolul

OFICIAL Prevederea ca rectorii să poată rămâne în funcție până la 10 ani după vârsta de pensionare a fost eliminată din Metodologia alegerilor universitare. Nicio limitare explicită nu a fost pusă în loc

O prevedere din proiectul Metodologiei pentru alegerea structurilor și funcțiilor de conducere din universități, ce permitea ca rectorii să rămână în funcție până la 10 ani după vârsta de pensionare,…
Vezi articolul