Ministerul Educației a anunțat oficial, marți, că prelungește perioada de consultare publică pentru proiectul de Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar – ROFUIP și pentru proiectul de Statut al elevului, consultare care va dura până în data de 5 iulie inclusiv. Anunțul vine cu o zi înainte să expire termenul inițial stabilit de instituție pentru această consultare, termen menținut până acum deși ministra Ligia Deca anunțase consultări prelungite.
Anunțul ME de marți, 25 iunie:
- Având în vedere interesul manifestat de partenerii instituționali și sociali față de procesul de consultare, vă informăm că perioada de consultare publică atât asupra proiectului Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP), cât și asupra proiectului Statutului elevului a fost prelungită până în data de 5 iulie 2024, inclusiv.
Documentele aflate în consultare sunt disponibile aici.
Edupedu.ro a semnalat că termenul afișat de minister pentru cele două consultări expira pe 26 iunie, deși Ministra Ligia Deca declara, la mijlocul lunii, că aceste proiecte vor „sta în dezbatere mai mult decât stau alte documente, alte proiecte de la minister”.
Astfel, cele două drafturi de documente fuseseră puse să stea în consultare doar 10 zile lucrătoare, adică doar cu 4 zile peste termenul legal de 10 zile calendaristice.
Declarația făcută de ministra Deca pe 12 iunie, când cele două proiecte au fost prezentate:
- „În această perioadă lansăm în dezbatere publică enorm de multe elemente de legislație secundară. Foarte curând, nu pot să vă spun, dar o să fie o surpriză, probabil pe finalul zilei vom lansa dezbatere noul regulament de organizare și funcționare a învățământului preuniversitar și statutul elevului. Va (sic!) sta în dezbatere mai mult decât stau alte documente, alte proiecte de la minister, tocmai în ideea în care eu cred că aceste documente, care sunt în general cele mai citite de școli, au în primul rând nevoie de aportul dumneavoastră. Și cu permisiunea dumneavoastră, am făcut această propunere în discuția de mai devreme. Mi-aș dori o discuție cu profesorii Teach for Romania și cu alumnii Teach for Romania, să vedem cum îmbunătățim documentele care reglementează modul în care funcționează școlile. Și vă aștept alături de noi pentru că avem mare nevoie de parteneriatul cu dumneavoastră”.