Consultarea publică despre profilul și standardele profesionale pentru profesori a fost prelungită până duminică, 18 august, potrivit unui anunț al ministerului Educației de pe edu.ro.
„12.08.2024 – Anunț: Consultarea publică privind proiectul disponibil mai jos se prelungește până în data de 18.08.2024, inclusiv”, scrie pe site-ul Ministerului Educației.
Profilul și standardele profesionale ale cadrelor didactice au fost puse în consultare publică pe 30 iulie de Ministerul Educației, inițial cu termen de dezbatere 10 zile calendaristice.
Pe 9 august, de la ora 11:00, în plin concediu al profesorilor și angajaților din școli, instituția a organizat online o dezbatere publică pe tema proiectului „Profilul și standardele profesionale ale cadrului didactic din învățământul preuniversitar”.
Deși standardele vor fi aplicate tuturor profesorilor – actuali și viitori -, dezbaterea nu a fost anunțată de Ministerul Educației și a fost publicată pe site-ul instituției într-o secțiune cu vizibilitate redusă. Ministerul Educației împreună cu instituțiile din subordine și pe care le coordonează constituie cel mai mare angajator din România – aproape peste 302.000 de angajați (sursa).
Edupedu.ro a scris pe larg despre prevederile din proiect:
- Profesorii de gimnaziu și liceu trebuie să țină cont de experiențele de viață și interesele elevilor atunci când predau – proiect profilul și standardele profesionale
- Depășirea obstacolelor sociale și financiare ale elevilor pentru a progresa în educație este responsabilitatea învățătorilor – proiect profilul profesorului de învățământ primar
- Profilul și standardele profesionale ale cadrului didactic pentru educație timpurie – proiect
- Profilul profesorului din învățământul tehnologic și tehnologic dual, pe legea educației Deca. Acesta poate organiza stagii de pregătire practică – proiect
- Profesorii din școli și licee trebuie să cunoască fiecare elev și modul în care învață pentru a-și adapta predarea – proiect profilul profesorilor
Ordinul ministrului educației privind aprobarea standardelor profesionale și a profilului profesional al personalului didactic din învățământul preuniversitar avea termen de adoptare 31 mai 2024.
DOCUMENT DESCARCĂ Profilul profesorului și standardele profesiei didactice 2024:
Propunerile și sugestiile cu privire la proiectul supus consultării publice pot fi trimise pe următoarele adrese de e- mail:
- liliana.preoteasa@pmu.ro
- oana.mosoiu@pmu.ro
- dgmrurs@edu.gov.ro – conform Ministerului Educației.
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
1 comment
In economia de piata s-a terminat cu sclavia, sa dam cărțile pe fata!
Ca in orice meserie și domeniu de activitate, și-n învățământ plata/factura/salariul trebuie facutae in detaliu, pt.orice articolul/ cerinta/ operatie/ responsabilitate la fiecare încărcare cu sarcini suplimentare și a profesorilor !
Platiti și prof.mereu batjocorit, incarcat din pix, gratuit ca pe cămilă, dictând/ impovarandu-l cu orice va trece voua prin minte, la detaliu pe fiecare item, cerință/ sarcina / responsabilitate, care i se tot aruncă nelimitat în carca (mereu gratuit, fara niciun spor la salariul lui minuscul, el fiind onest și supracalificat ).
Deci creste-ti-i automat si salariul odată cu cumulul sisific de sarcini/îndatoriri, la valoarea cumulată a acestui cumul de pretenții / servicii cerute și îndeplinite, cuprinse în toate legile/ regulamentele /fisa postului, ce-l impovareaza și ați constată că salariul lui ar depasi dublul celui pt. ministru/ parlamentar, patron cu mai putine sarcini/ responsabilități /specializări, pe la jumătatea profesorului, ce dezvolta mintea și ajută zilnic, an după an mințile copiilor (4-8 cl. simultan /an) indiferent de starea și/sau posibilitățile lor, materiale/ sociale/ intelectuale, adesea speciale/excepționale, nicidecum ideale, sau docili/ bine intenționați /cooperanti sau agresivi, batjocoritori/abuzatori ori apatici/dezinteresati ori profitori, vânători de note și favoruri, ai căror părinți cer adesea și socoteala prof.ca de ce inca nu-s olimpici !
Deci sa mai terminam odata/acum cu supra-incărcarea nechibzuită cu mii de sarcini, deja suprasolicitat, dar platit batjocoritor, a profesorului, care e predestinat sa suporte sinedie, ca Sisif și să îndure neremunerat pe măsură eforturilor și statutului, pretențiile sociale ne (re)numarate, mai rău decăt înainte de’89!
Adaugandu-i continuu atâtea sarcini/servicii prin lege/ regulamente/ statut/ fisa postului, e obligatoriu macar acum, până nu fug/evita toti, pe o piata a muncii reglementate/corect remunerate, să-i creșteti automat și salariul acestei ‘cămile’, împovărat și plin peste măsură de sarcini/ gratuități/ responsabilități, care e profesorul onest și ponderat, nu sluga /Cenusareasa societății, biciuit de voi toti, cu tariful corect pt. serviciului cerut +TVA in factura ce trebuie onest plătită de beneficiari, buget/ societate prin minister, ce trebuie să publice o anexă cu cerințe tarif/ cost ca fundament al bazei salariului, peste care cerințe de performanță și stimulii suplimentari, așa cum ar trebui debutat în societate intai cu obezii/cronici demnitari neperformanți după starea economiei, societății, justitiei și bulversarea invatamantului candva stabil/predictibil, destul de performant și toate din vina cui, numai a profesorului penalizat prin salariul indecent, la nivel neatractiv pt.oricine și tinerii ce evita învățământul tocmai din aceasta cauză, salariul degradant, supra-exigenta a examenelor și avansărilor cu +100ron/grd, eforturi exagerate nerasplatite munca sensibila cu mințile copiilor nației in dispariție, din cauza lipsei stimulării natalității și o politică adecvată susținerii copiilor, neizgonindu-le/pauperizandu-le părinții sacrificați, prin decizia de ai procrea !