Constantin Șerban, fost învățător înregistrat terorizând elevii, candidează pe lista PNL Iași pentru un nou mandat de consilier județean

944 de vizualizări
Constantin Șerban / Foto: reporteris.ro
Constantin Șerban, fost învățător, care ar fi abuzat o elevă de clasa a II-a în urmă cu 3 ani, candidează pentru un nou mandat în Consiliul Județean Iași din partea PNL, scrie Jurnalul de Iași. Amintim, Constantin Șerban și-a dat demisia de la catedră după ce fostul ministru Sorin Cîmpeanu a subliniat că nu tolerează “nicio atitudine de abuz fizic sau emoțional din partea niciunui cadru didactic”. Anterior, Constantin Șerban a fost sancționat cu diminuarea salariului cu 15%, din partea conducerii școlii, după ce în presă au apărut înregistrări în care acesta putea fi auzit abuzând elevii.

Constantin Șerban, fost învățător, acuzat de abuzuri asupra elevilor săi, candidează pentru un nou mandat de consilier județean. El a fost acuzat că și-ar fi terorizat elevii de clase primare, în 2021.

Într-o înregistrare dată publicității de presa locală atunci, se pot auzi zgomote de lovitură, însoțite de amenințări precum: „te ia mama dracului… (…) Băi tu nu auzi, fir-ai al dracului, tu nu auzi! (…) Vin și te iau de niții ăia!! (…) Pe el dacă-l iau de urechi spune acasă că a avut dreptate domnu’…”.

Ca sancțiune, conducerea școlii i-a diminuat salariul cu 15%. Apoi a demisionat din funcție, după ce fostul ministru al Educației, colegul său de partid, Sorin Cîmpeanu a spus că nu tolerează “nicio atitudine de abuz fizic sau emoțional din partea niciunui cadru didactic”.

Constantin Șerban este și membru în Comisia responsabilă cu educația în Consiliul Județean Iași, for din care el face parte, semnala un opozant politic, anul trecut. Senatorul Marius Bodea, reprezentând USR, arată totodată că același Constantin Șerban face parte și din conducerea PNL Iași.

Pe pagina organizației județene PNL Iași, Constantin Șerban apare ca secretar general adjunct. El figurează în continuare în calitate de membru al Consiliului Județean Iași, unde apare și ca membru al Comisiei pentru Educație, Cultură și Culte, dar și în cea pentru Administrație Publică Locală și în Comisia Juridică și Ordine Publică.

Mai multe acuzații la adresa lui Constantin Șerban

Constantin Șerban a fost acuzat recent, în aprilie 2024, de acte de hărțuire în timpul probei de interviu din cadrul concursului pentru funcția de manager al Școlii Populare de Arte, potrivit 7iasi.ro. Biatrice Duca, nou manager la Școala Populară de Arte „Titel Popovici” din Iași, susține că a fost hărțuită de Consilierul județean PNL Constantin Șerban.

Conform publicației locale, Biatrice Duca a fost singurul candidat care s-a înscris la concursul derulat de CJ Iași pentru postul de manager de la Școala de Arte. Aceasta a lucrat anterior la Primăria Iași în cadrul Compartimentului Centenar și este și cântăreață de muzică populară. Biatrice Duca susține, într-o scrisoare adresată consilierilor județeni, că a fost hărțuită și intimidată de Constantin Șerban.

„Primul care mi-a adresat întrebări a fost Constantin Șerban, care înainte de asta a ținut o pledoarie de 10-15 minute în care m-a ”certat” și mi s-a adresat pe un ton dur, spunând-mi că am avut un proiect foarte prost, că habar nu am despre activitatea acestei instituții, că nu am nicio șansă să reușesc, toată atitudinea dumnealui, tonul și limbajul folosit, arătând cu scop clar intimidarea mea”, se arată în petiția adresată Consiliului Județean.

În schimb, Constantin Șerban spune că nu a căutat să o hărțuiască, ci doar să îi explice niște lucruri despre activitatea instituției.

Informații de context

În 2021, Constantin Șerban, a primit doar o sancțiune cu scăderea a 15% din salariu, din partea Consiliului de Administrație al școlii „Mihai Codreanu” din Iași, după ce consilierul județean PNL a fost acuzat că a bătut o elevă și că își terorizează clasa după cum se arată în înregistrări publicate de presa locală, potrivit 7iasi.ro. Șerban făcea parte chiar din Consiliul școlii care l-a judecat, fiind reprezentant PNL al Consiliului Local. Inspectorul școlar General de la vremea respectivă, Genoveva Farcaș a cerut demisia acestuia încă din 1 martie, însă desfacerea contractului de muncă putea fi decisă doar de către Consiliul Administrativ al școlii.

Profesor pensionar și angajat în regim de plata cu ora, Constantin Șerban este consilier județean din partea PNL, fiind desemnat tot de PNL să reprezinte Consiliul local în Consiliul de Administrație al școlii. În 2017, PSD l-ar fi pus pe Șerban director la Școala Gimnazială „Mihai Codreanu” din Iașiscrie reporteris.ro.

Jurnaliștii de la 7iasi.ro scriau că învățătorul Constantin Șerban a fost surprins cum aranja votul înaintea ședinței Consiliului de Administrație în care s-a discutat sancționarea sa pentru abuzurile împotriva elevilor.

Într-o înregistrare publicată de 7iasi.ro se aude cum Șerban vorbește despre asigurarea protecției directoarei școlii, Daniela Nechifor, și despre schimbarea șefei ISJ, Genoveva Farcaș, cea care a cerut înlăturarea lui de la catedră: „Ea, mai are trei săptămâni de stat, o lună, Farcaș… Da, așa o să fie pentru că noi o protejăm pe directoare…” (…) „Idioata asta de Farcaș a chemat-o pe directoare acuma să-i spună să direcționeze Consiliul de Administrație…” (…) „Țermure, aia din Primărie, o să se abțină”, a spus Șerban potrivit înregistrării.

Constantin Șerban și-a depus de la Școala Gimnazială „Mihai Codreanu” din Iași, în 18 martie 2021, după ce le-a trimis colegilor, aseară, un mesaj în care le spune că „a avut telefonul ascultat” și că „Cuiva nu i-a plăcut că nu am fost demis”, relatează 7iasi.ro.

Edupedu.ro a scris în august 2022 că fostul învățător, membru în CJ Iași, a fost prezentat drept unul dintre organizatorii unui mare eveniment organizat de PNL Iași pentru popularizarea proiectelor educației. Cu un an înainte, Sorin Cîmpeanu îi cerea demisia lui Constantin Șerban, în urma unor înregistrări în care acesta putea fi auzit abuzând elevii.

Cine este Constantin Șerban

Constantin Șerban a fost numit la finalul anului 2009 inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, funcție pe care a păstrat-o pentru doar 6 luni.

Inspector Școlar General atunci era Liliana Romaniuc, care a plecat în 2012 în funcție, iar pe 5 mai 2020, a fost numită consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului Raluca Turcan.

În 2009-2010, Constantin Șerban era secretarul general al PD-L Iași, cât și membru al comisiei pentru învățământ din cadrul Consiliului Județean Iași, dar și inspector metodist în cadrul ISJ, potrivit bzi.ro.

El a fost numit director al Palatului Copiilor Iași în 2011. Sindicaliștii din învățământul preuniversitar ieșean, respectiv Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP), s-au declarat uimiți de numirea lui Constantin Șerban la șefia Palatului Copiilor.

„Nu avem nimic cu domnul Constantin Șerban, dar nu înțelegem de ce s-a numit la conducerea instituției o persoană din exterior, atât timp cât în rândul actualilor angajați existau persoane competente și calificate pentru a ocupă această funcție. Suntem uimiți și surprinși de această decizie și considerăm că s-au depășit anumite limite”, a declarat atunci Laviniu Lăcustă, vicepreședintele USLIP – Iași.

Potrivit reporteris.roȘerban ar fi fost alungat de la Palatul Copiilor după ce mai mulți părinţi au cerut schimbarea lui din funcție, „fiind nemulţumiţi de comportamentul directorului faţă de profesori şi elevi”. Șerban, care era profesor titular de „educație pentru cetățenie democratică“ la Palatul Copiilor, „a fost detașat în interesul învățământului, timp de un an, ca director la „Mihai Codreanu“, scria reporteris.ro în 2017.

Aceeași publicație listează și activitatea politică a învățătorului:

Constantin Șerban este în politică încă din 1990. Acesta a făcut parte din FSN. În momentul scindării partidului, Șerban a mers cu aripa Petre Roman și a ajuns în PD, unde a ajuns vicepreședinte la nivel local. După transformarea partidului în PDL, acesta a deținut mulți ani funcția de secretar general la nivel local. În 2014, în urma fuziunii, Șerban a ajuns în PNL.

Din 2000, Constantin Șerban a deținut mai multe mandate de consilier județean. Mai mult, în 2004, Șerban a fost la un pas să prindă al treilea loc pe lista de senatori ai Alianței DA, însă schimbarea lui Adrian Mogoș din fruntea PD Iași i-a dat planurile peste cap. În 2008, a candidat din partea PDL la Camera Deputaților, însă a pierdut în fața lui Traian Dobre.

În 2009, timp de o lună, acesta a fost vicepreședinte al CJ Iași.”

Citește și:
Constantin Șerban, fostul învățător liberal acuzat de abuzuri asupra elevilor săi, e membru în comisia de învățământ a Consiliului Județean Iași și membru în conducerea PNL Iași, semnalează un opozant politic
Constantin Șerban, fostul învățător înregistrat abuzând elevii săi și sancționat pentru lovirea unei fete de clasa a II-a, este acuzat de hărțuire în timpul probei de interviu pentru funcția de director al Școlii Populare de Arte din Iași

Înregistrări cu învățătorul PNL de la Iași, care și-ar fi aranjat votul ca să nu fie dat afară din școală. Consiliul de Administrație a decis sancțiune 15% din salariu pentru Constantin Șerban, acuzat că bate și terorizează elevii

PNL defilează la evenimentele locale cu un fost învățător care a fost acuzat anul trecut de abuz fizic și verbal asupra elevilor
Constantin Șerban, învățătorul înregistrat abuzând elevii săi și sancționat pentru lovirea unei fete de clasa a II-a, își continuă liniștit cariera politică în PNL. Deputatul Alexandru Muraru, președintele PNL Iași, se afișează în imagini pe Facebook alături de acesta
UPDATE Demisie a directoarei școlii din Iași unde a fost angajat învățătorul liberal acuzat de abuzuri asupra elevilor de clasa a II-a / Învățătorul Constantin Șerban a demisionat vineri dimineață

2 comments
  1. O fi ,nu zic dar și copii din ziua de astăzi la cum sunt scot din minți orice om normal la cap.Ii lăsa părinții fără cele mai mici noțiuni de bun-simț.

  2. asta e unul din marea nesfârșită…căutați și directori care abuzează prin funcție de profesori…au revenit activitățile sâmbătă și duminică ….ne mai plângeam de comuniști …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Editura Didactică și Pedagogică nu a livrat manuale pentru clasele I-VI în valoare de peste 1,45 milioane lei, în 2018, când era editură unică, deși erau prevăzute în contract – Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a constatat ”numeroase deficiențe în derularea achiziției de manuale școlare de la Editura Didacticăși Pedagogică SA pentru clasele I-VI”, desfășurată în anul 2018, se arată în cel…
Vezi articolul

Un profesor susține că ar fi fost respins la interviu, în concursul de director la Școala Nana din Călărași, pentru că membri ai comisiei erau “înclinați” să o sprijine pe actuala directoare, care ar rămâne în post deși ar fi picat la proba scrisă / În comisie a fost un consilier inculpat într-un dosar penal alături de directoare

Singurul candidat rămas în concursul pentru funcția de director a școlii din localitatea Nana, județul Călărași, a picat proba de interviu, dar a contestat miercuri rezultatul, semnalând o situație ieșită…
Vezi articolul

Pilotarea testelor standardizate, de la finalul anului școlar trecut – o oportunitate ratată. Interviu cu cercetătorul Dacian Dolean: Volumul de muncă a fost imens, dar eforturile au fost inutile având în vedere că nu și-au atins scopul

Expertul în științele educației Dacian Dolean susține într-un interviu pentru Edupedu.ro că demersul de testare prin platforma privată a celor aproape 150.000 de elevi nu și-a atins scopul oficial, acela…
Vezi articolul

Incendiu într-un cămin al Politehnica din campusul Regie, duminică dimineață / Mai mulți studenți au ieșit din camere – VIDEO / Nu au fost persoane rănite

Incendiu duminică dimineață într-un cămin al Politehnicii București (UNSTPB), potrivit surselor Edupedu.ro. Informația a fost confirmată pentru Edupedu.ro de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov (B-IF). Mai mulți studenți…
Vezi articolul

Triaj epidemiologic – ce înseamnă, cine îl face și ce boli au descoperit medicii anul trecut, după vacanța de iarnă

Triajul epidemiologic în școli și grădinițe este, teoretic, un consult sumar al copilului pentru supravegherea stării de sănătate în colectivități. Acesta se practică după fiecare vacanță școlară în creșe, grădinițe,…
Vezi articolul