Un nou an școlar începe în mai puțin de o lună și „am mai ratat un an pentru reorganizarea sportului românesc cu baza piramidei în școală”, scrie într-o postare pe Facebook directorul adjunct al Federației Sportului Școlar și Universitar (FSSU), Constantin Căliman. Acesta a publicat un mesaj în ultima zi a Jocurilor Olimpice 2024 de la Paris.
„Astăzi se încheie Jocurile Olimpice și de mâine ne apucăm să pregătim participarea la viitoarea ediție care va avea loc la Los Angeles în vara anului 2028! Sportul românesc își urmează din păcate traseul… descrescător, iar motivele vi le-am enumerat și le știm unii foarte bine”, scrie Constantin Căliman în mesajul său.
Directorul adjunct al Federației Sportului Școlar și Universitar (FSSU), aflată în subordinea Ministerului Educației, care printre altele coordonează politicile publice în domeniul sportului școlar și infrastructura dedicată din Educație, mai scrie:
„Probabil vom mai boci câteva săptămâni, dar sigur până pe 9 septembrie ne trece. Începe atunci un nou an școlar și am mai ratat încă un an pentru reorganizarea sportului românesc cu baza piramidei în școală!”.
Căliman a oferit în patru puncte și câteva măsuri pe care le consideră prioritare pentru revitalizarea activităților sportive pentru copii și tineri.
Printre ele se numără și propunerea ca școlile să fie finanțate în funcție de numărul de elevi sportivi și rezultatele obținute de aceștia. „Așa vom rezolva și problema «curtea școlii închisă»”, subliniază Căliman, la bază antrenor de karate și în funcția de adjunct la FSSU din decembrie 2012 (sursa).
„Nu uitați:
- trebuie reorganizată Asociația Sportivă Școlară, singura structură sportivă în care elevul poate practica gratuit o ramură sportivă, poate fi selecționat, monitorizat și îndrumat către sportul de performanță!
- activitatea sportivă trebuie să devină obligatorie, ca religia și matematica! Nu opțională!
- unitățile de învățământ trebuie finanțate și în funcție de numărul de elevi sportivi și rezultatele obținute în anul anterior! Așa vom rezolva și problema „curtea școlii închisă”!
- administrațiile publice locale și centrale pot cofinanța activitatea ASS-urile în baza regulamentului/metodologiei de finanțare și acestea în parteneriat cu structurile sportive de pe raza UAT (n. red. unitățile administrativ-teritoriale) care se ocupă de performanța sportivă, pot relansa acea competiție frumoasă și productivă Daciada! Vă mai spun!?”, a scris directorul adjunct de la Federația Sportului Școlar și Universitar (FSSU), duminică, 11 august.
Amintim că Ministerul Educației a confirmat pentru Edupedu.ro recent listele concursurilor, olimpiadelor și altor competiții școlare și sportive pentru care elevii care au obținut premii în anul școlar 2023-2024, vor primi burse în anul școlar 2024-2025. Dintre ele, sunt tăiate de la burse rezultatele elevilor de la liceele sportive și nu se acordă bani nici pentru premiile de la proiectele regionale.
Tăierea premiilor/medaliilor obținute de elevii de la liceele sportive la campionatele naționale școlare dedicate acestora (anexa 9) vine în plină desfășurare a Jocurilor Olimpice de la Paris. Semnalele de alarmă trase de sportivi precum campionul David Popovici către politicieni, în legătură cu condițiile de pregătire și nevoia de investiție în sport, nu au fost niciodată atât de vizibile în spațiul public.
2 comments
Da, să devină!
Cu săli de sport și vestiare unde să se schimbe elevii, cu dușuri chiar!
Cu profesori care lucrează cu ei, nu cu putori care le pun muzică să danseze sau le dă mingea să joace fotbal și gata ora!
Da, se întâmplă la școala fiicei mele! Om la 27 de ani, stă cu fundul pe scaun, copiilor le pune videoclipuri cu dansuri ai astia mici imita pana curg transpiratiile de pe ei! Asta nu e sport!
Daca m-am adresat directorului, veți intreba! Da, m-am adresat, deși am fost sfatuita sa nu o fac, e “favoritul” dnei director etc.
Raspunsul a fost: astea-s conditiile! Am zis sa improvizeze ceva pe hol, raspunsul a fost evaziv, situatia la clasa a continuat!
Măcar face dans cu cei mici, nu-i lasă doar să se uite la videoclipuri.
Unde vreți să facă sport cu ei pe hol? Aveți impresia că celelalte clase sunt goale? Sau elevii din școală să nu aibă liniște pentru celelalte ore ca să se poată face sport pe hol?!