Consiliul Uniunii Europene a dat, joi dimineață, aviz favorabil pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, a anunțat pe Facebook eurodeputatul Dragoș Pîslaru. „Acesta este ultimul pas care ne lipsea pentru a începe procedura de acces la prima tranșă de finanțare din Mecanismul de Redresare și Reziliență, de 3,8 miliarde de euro”, a spus acesta. Prima tranșă de bani va ajunge în România în luna noiembrie. În total, Educația va primi 3,6 miliarde de euro la finalul tuturor tranșelor, iar totalul PNRR-ului României pe toate domeniile este de 29,2 miliarde euro.
Amintim că Planul Național de Redresare și Reziliență a fost adoptat de Comisia Europeană în data de 27 septembrie 2021.
Mai jos, postarea europarlamentarului Dragoș Pîslaru:
„PNRR-ul României a primit în această dimineață avizul favorabil al Consiliului UE, alături de planurile Finlandei și Estoniei!
Acesta este ultimul pas care ne lipsea pentru a începe procedura de acces la prima tranșă de finanțare din Mecanismul de Redresare și Reziliență, de 3,8 miliarde de euro.
Acum o lună, Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul României, cu ocazia vizitei președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la București. Următorul pas, conform regulamentului, a fost ca reprezentanții Comisiei să transmită planul aprobat către Parlamentul European și către Consiliul UE, pentru analiză, și să primească decizia Consiliului UE.
Odată cu avizul Consiliului UE, PNRR-ul României este adoptat formal și gata de implementare.”
În total, România va primi 14,248 miliarde sub formă de grant și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuturi pentru un total de 29,2 miliarde euro, potrivit informațiilor publicate de Ministerul Fondurilor Europene pe mfe.gov.ro.
Regula stabilită prin propunerea de Regulament este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.