Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) s-ar putea autosesiza în cazul de plagiat al ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, potrivit profesorului emertit Dumitru Sandu, de la Universitatea București. Acesta susține într-un mesaj pe pagina sa de LinkedIn că instituția „se poate autosesiza, pe caz, deoarece în discuție este și o lucrare de cercetare (volumul publicat = teza de doctorat) a unui autor care nu este cadru didactic”.
CNECSDTI nu are, precum CNATDCU, interdicția instituției coordonatoare de a analiza astfel de cazuri, spune profesorul.
Publicăm medajul integral al acestuia:
„Există soluții până când Ministerul Educației se decide pe tema „cum se poate ieși din anomalia încă doctor, dar cu teza de doctorat plagiată (= ministru în funcție Lucian Bode) și cu volum publicat care preia teza”.
CNECSDTI se poate autosesiza, pe caz, deoarece în discuție este și o lucrare de cercetare (volumul publicat = teza de doctorat) a unui autor care nu este cadru didactic. Suspiciunea de plagiat a fost argumentată și confirmată public de lector dr. Emilia Șercan și de către Comisia de Etică a UBB.
CNECSDTI (pe scurt CNE) nu are, precum CNATDCU, interdicția instituției coordonatoare de a analiza astfel de cazuri. Va fi foarte simplu și legal, pentru CNE, să reconfirme câteva aspecte elementare, în discuție:
a) plagiatul nu se prescrie și normele în vigoare pentru evaluarea deontologiei academice sunt aceleași azi, ca și atunci, ca și mult mai devreme;
b) Victor Ponta susținea, tot pe cazul unui plagiat foarte clar, că, în 2003, nu erau regulile de deontologie din 2012 și, în final, plagiatul său a fost recunoscut, instituțional, ca atare;
c) furtul prin plagiat nu poate fi „reparat” prin corectarea tezei de doctorat/cărții care o reproduce;
d) plagiatul poate fi sancționat, conform legii 206/2004, și de către CNE.
Pentru contextualizarea temei, pot fi consultate și:
Comisia de Etică, UBB. 2023. Hotărârea Nr. 1 din 2023
CNECSDTI. 2020. Ghid de integritate în cercetarea științifică (disponibil la shorturl.at/A0168)
Dumitru Sandu. 2022. Cum evaluăm tentativele de plagiat la demnitari: pornind de la comentarii, Contributors.ro, 5.11.2022
Emilia Șercan. 2022. Probele care demonstrează că ministrul de Interne Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat, și nu doar 2,95%. Press One. 24.11.2022
Dumitru Sandu, profesor emerit, Universitatea București”.
Profesorul universitar Dumitru Sandu este profesor emerit al Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București. A fost președintele Comisiei de Sociologie a CNATDCU între 2000 și 2009, a fost vicepreședinte al Comisiei de Etică a Universității din București în perioada 2012 – 2016 și a fost membru al Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) în perioada 2016 – decembrie 2021.
În 2009 a inițiat un Apel pentru integritate și performanță în atestarea universitară, adresat ministrului Educației de la acel moment, Ecaterina Andronescu. Una dintre solicitările transmise atunci a fost „stoparea plagiatului favorizat instituțional, prin revenirea la comisiile din Minister a unor dosare care provin de la candidați care nu şi-au rezolvat problemele legate de acuzații de plagiat”.
Mesajul profesorului Sandu vine în contextul în care Comisia de etică a UBB a constatat miercuri că teza de doctorat a ministrului Lucian Bode “este profund viciată”.
Analiza și rezultatul acesteia vin după ce jurnalista Emilia Șercan a anunțat rezultatele propriei verificări, spunând că ministrul de Interne a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat. Atunci, universitatea clujeană a anunțat că va reanaliza teza.
Spre deosebire de reacția la prima decizie, ministrul Bode a refuzat să comenteze noile acuzații, limitându-se să spună, pentru G4Media.ro, că instituțiile abilitate trebuie să-și facă treaba: “pentru analizele valide, există legi, există instituții abilitate, care trebuie să își facă treaba (desigur, întotdeauna cu respectarea legii). După orice nouă analiză sau verdict emis în cadru instituțional – și mai ales legal – desigur că voi veni cu un punct de vedere”.
Ministerul Educației, prin ministrul Ligia Deca, a comunicat CNATDCU încă de la instalarea sa în funcție că nu poate analiza teza de doctorat a lui Lucian Bode, orice analiză fiind oprită, potrivit vicepreședintelui forului Mircea Dumitru.