Consiliul Național de Etică se poate autosesiza în cazul de plagiat al ministrului Lucian Bode, susține profesorul Dumitru Sandu: Există soluții până când Ministerul Educației se decide pe tema „cum se poate ieși din anomalia încă doctor, dar cu teza de doctorat plagiată”

1.574 de vizualizări
Foto: Radu Tuta/ Agerpres Foto
Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) s-ar putea autosesiza în cazul de plagiat al ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, potrivit profesorului emertit Dumitru Sandu, de la Universitatea București. Acesta susține într-un mesaj pe pagina sa de LinkedIn că instituția „se poate autosesiza, pe caz, deoarece în discuție este și o lucrare de cercetare (volumul publicat = teza de doctorat) a unui autor care nu este cadru didactic”.

CNECSDTI nu are, precum CNATDCU, interdicția instituției coordonatoare de a analiza astfel de cazuri, spune profesorul.

Publicăm medajul integral al acestuia:

„Există soluții până când Ministerul Educației se decide pe tema „cum se poate ieși din anomalia  încă doctor, dar cu teza de doctorat plagiată (= ministru în funcție Lucian Bode) și cu volum publicat care preia teza”.

CNECSDTI se poate autosesiza, pe caz, deoarece în discuție este și o lucrare de cercetare (volumul publicat = teza de doctorat) a unui autor care nu este cadru didactic. Suspiciunea de plagiat a fost argumentată și confirmată public de lector dr. Emilia Șercan și de către Comisia de Etică a UBB.

CNECSDTI (pe scurt CNE) nu are, precum CNATDCU, interdicția instituției coordonatoare  de a analiza astfel de cazuri. Va fi foarte simplu și legal, pentru CNE, să reconfirme câteva aspecte elementare, în discuție:

 a) plagiatul nu se prescrie și normele în vigoare pentru evaluarea deontologiei academice sunt aceleași azi, ca și atunci, ca și mult mai devreme;

b) Victor Ponta susținea, tot pe cazul unui plagiat foarte clar, că, în 2003, nu erau regulile de deontologie din 2012 și, în final, plagiatul său a fost recunoscut, instituțional, ca atare;

c) furtul prin plagiat nu poate fi „reparat” prin corectarea tezei de doctorat/cărții care o reproduce;

d) plagiatul poate fi sancționat, conform legii 206/2004, și de către CNE.

Pentru contextualizarea temei, pot fi consultate și:

Comisia de Etică, UBB. 2023. Hotărârea Nr. 1 din 2023

CNECSDTI. 2020. Ghid de integritate în cercetarea științifică (disponibil la shorturl.at/A0168)
Dumitru Sandu. 2022. Cum evaluăm tentativele de plagiat la demnitari: pornind de la comentarii, Contributors.ro, 5.11.2022
Emilia Șercan. 2022. Probele care demonstrează că ministrul de Interne Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat, și nu doar 2,95%. Press One. 24.11.2022

Dumitru Sandu, profesor emerit, Universitatea București”.

Profesorul universitar Dumitru Sandu este profesor emerit al Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București. A fost președintele Comisiei de Sociologie a CNATDCU între 2000 și 2009, a fost vicepreședinte al Comisiei de Etică a Universității din București în perioada 2012 – 2016 și a fost membru al Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) în perioada 2016 – decembrie 2021.

În 2009 a inițiat un Apel pentru integritate și performanță în atestarea universitară, adresat ministrului Educației de la acel moment, Ecaterina Andronescu. Una dintre solicitările transmise atunci a fost „stoparea plagiatului favorizat instituțional, prin revenirea la comisiile din Minister a unor dosare care provin de la candidați care nu şi-au rezolvat problemele legate de acuzații de plagiat”. 

Mesajul profesorului Sandu vine în contextul în care Comisia de etică a UBB a constatat miercuri că teza de doctorat a ministrului Lucian Bode “este profund viciată”.

Analiza și rezultatul acesteia vin după ce jurnalista Emilia Șercan a anunțat rezultatele propriei verificări, spunând că ministrul de Interne a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat. Atunci, universitatea clujeană a anunțat că va reanaliza teza.

Spre deosebire de reacția la prima decizie, ministrul Bode a refuzat să comenteze noile acuzații, limitându-se să spună, pentru G4Media.ro, că instituțiile abilitate trebuie să-și facă treaba: “pentru analizele valide, există legi, există instituții abilitate, care trebuie să își facă treaba (desigur, întotdeauna cu respectarea legii). După orice nouă analiză sau verdict emis în cadru instituțional – și mai ales legal – desigur că voi veni cu un punct de vedere”.

Ministerul Educației, prin ministrul Ligia Deca, a comunicat CNATDCU încă de la instalarea sa în funcție că nu poate analiza teza de doctorat a lui Lucian Bode, orice analiză fiind oprită, potrivit vicepreședintelui forului Mircea Dumitru.


1 comment
  1. Domnule Sandu, dar pe genii.le de azi care invart UB, Marian Preda si Gelu Duminica, tot dumneata le-ai girat? Nu va e rusine cu ei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Numărul total al studenților din România – din nou în scădere, după doi ani de creștere /  Mai mulți absolvenți în 2021 decât în anul anterior, dar o bună parte termină studiile în domenii unde universitățile locale au prezență slabă sau nu au deloc în rankinguri internaționale

Numărul studenților din România a scăzut din nou în ultimul an universitar, după doi ani de creștere, potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică. Acestea arată că scăderea…
Vezi articolul
Daniel Funeriu

Daniel Funeriu, despre laserul de la Măgurele care a atins azi puterea maximă cu tot echipamentul: „Pentru prima dată în istoria sa, România e prima în lume într-un domeniu al ştiinței. De acum încolo ține de noi să fructificăm acest avantaj competitiv uriaş”

„Pentru prima dată în istoria sa, România e prima în lume într-un domeniu al ştiinței”, a declarat Daniel Funeriu pentru Edupedu.ro. „Mai departe depinde de noi dacă vom frunctifica acest…
Vezi articolul