Consiliul Național al Rectorilor declară, printr-o rezoluție, „toleranță zero” față de hărțuire și abuz în mediul universitar și cere tuturor universităților „să identifice și să sancționeze fără întârziere” astfel de comportamente

1.333 de vizualizări
Foto: CNR
„Consiliul Național al Rectorilor condamnă cu fermitate orice formă de abatere de la normele de etică și deontologie profesională care ştirbește demnitatea beneficiarilor direcţi ai dreptului la educaţie”, se arată într-o rezoluție adoptată, miercuri, de CNR.
  • Edupedu.ro a scris, anterior, că acest for a discuta, miercuri, un proiect de rezoluție pe tema actelor de hărțuire sexuală, discuțiile inițiale, la nivelul conducerii, urmând să fie supuse adoptării la nivel de organizație. Discuțiile au pornit după investigația Snoop.ro cu privire la Alfred Bulai, profesor în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative S(NSPA acuzat de hărțuirea sexuală a mai multor studente. 

CNR, for ce reunește conducătorii universităților din România, promite în rezoluția sa „o politică de toleranță zero față de hărțuire și abuz în mediul universitar. Asemenea comportamente nu pot și nu trebuie tolerate sub nici o formă”. 

În același document, adoptat în urma unor discuții de urgență, după cum a scris Edupedu.ro, se arată că „este imperativ ca universitățile să ia măsuri ferme și transparente pentru a asigura un mediu academic sigur, bazat pe respect reciproc. Facem un apel direct către toate universitățile din România să identifice și să sancționeze fără întârziere astfel de comportamente, în conformitate cu prevederile legale.”

Totodată, organismul cere universităților „să revizuiască și să consolideze prevederile în domeniul eticii și deontologiei profesionale cuprinse în codul de etică și deontologie universitară, în regulamentele și metodologiile stabilite la nivelul instituției, dar și în documentele strategice care decurg din misiunea asumată”.

Iar același document cere instituțiilor de învățământ superior să realizeze activități de prevenire a abaterilor etice și deontologice și activități de informare cu privire la normele și mecanismele de sesizare a oricăror abateri. Universităților li se cere, totodată, să stabilească mecanisme de sprijin pentru victime.

Documentul integral:

Citește și:
Abuzurile sexuale la adresa studenților – ce pot face universitățile? Exemplul britanic: fără bariere în calea reclamațiilor, fie ele și anonime, descurajarea cu tărie a relațiile personale apropiate profesor-student, politici clare de intervenție în cazul unor comportamente sexuale inadecvate – printre recomandările Universities UK

3 comments
  1. O declarație de complezenta. CNR nu au nimic comun cu etica, moralitatea, dreptarea!! CNR apără plagiatorii (vezi cazul Campeanu), apără corupții (vezi cazul Costoiu proaspăt condamnat), apără nedreptatea favorizându-și rămânerea în funcție a 4-5 mandate ca rector etc.
    Poate dau un comunicat cu situația lui Costoiu și a lui Câmpeanu (președintele și secretarul)!!

  2. Mă bufnește râsul. Aproape toți ocupanții acelor tronuri monarhice, aka “distinși rectori”, sunt în funcții de când era bunica fată. Au fost martori sau participanți direcți la transferul universităților din buzunarul partidului unic comunist, în buzunarul partidului unic actual (cel cu trup de scroafă, picioare de melc, ochi de “șarpe” și creier de ureche). Dacă nu mai există corupție, dacă nu mai există hărțuire și abuzuri, dacă nu mai există subordonare academică în fața securității și partidului stat, dacă nu mai există incompatibilități, dacă nu mai există oportunism, carierism și sărăcie lucie, caracterială și spirituală, cum au raportat toți cu grație, la “câștigarea” pentru a n-a oară a mandatelor, de ce transpiră vinovăție toți? Oare de ce?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Primăria Constanța a confiscat politic cadourile unor elevi pentru vârstnicii instituționalizați/ Părinte: ”Nu vrem să ne creștem copiii în mentalitatea de unelte ale oamenilor politici”

O campanie desfășurată la inițiativa învățătorilor și profesorilor de la Școala nr. 30 ”Gheorghe Țițeica” din Constanța a fost confiscată politic de Primăria Constanța, înaintea sărbătorilor de iarnă, scrie G4Media.ro.…
Vezi articolul

Proiect pilot de masă caldă într-o școală din Brașov, prin care familiile cu venituri lunare de peste 5.500 de lei/membru le plătesc masa copiilor, iar ceilalți elevi sunt susținuți gradual și de primărie, în funcție de veniturile părinților

Consilierii locali din Braşov au votat o hotărâre care prevede oferirea unei mese calde în şcolile din municipiu. În primă fază, beneficiari vor fi 1200 de elevi de la o…
Vezi articolul

Avocatul Poporului critică eliminarea burselor rurale pentru liceeni: Se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată

Prin eliminarea burselor sociale pentru liceenii care învață într-o altă localitate față de cea de domiciliu „se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei…
Vezi articolul