Consiliul Național al Rectorilor a stabilit într-o ședință convocată în regim de urgență miercuri seara, constituirea unui grup de lucru care să elaboreze un Ghid de bune practici privind proceduri si practici naționale și internaționale în domeniul comportamentului inadecvat în mediul universitar, potrivit unui anunț de presă transmis de președintele CNR, Sorin Cîmpeanu. Decizia vine în contextul în care în ultimele zile au fost mai multe cazuri semnalate public de hărțuire sexuală în universități: cel al profesorului Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie de la SNSPA și al Dorin Ștefan Adam, profesor de la Arhitectură din cadrul Universității „Ion Mincu”.
- Recomandările existente în sistemele dezvoltate de învățământ superior îndeamnă universitățile să permită toate formele prin care victimele pot să reclame abuzuri, inclusiv reclamații anonime – vezi cazul recomandărilor Universities UK, despre care a relatat Edupedu.ro.
Experți din 9 universități, împreună cu reprezentanți ai celor 5 alianțe studențești reprezentative, vor lucra la elaborarea unui ghid de bune practici, cu proceduri si practici naționale și internaționale “în domeniul comportamentului inadecvat în mediul universitar”.
“În urma ședinței Consiliului Național al Rectorilor, convocată în regim de urgență în această seară, s-a decis constituirea unui grup de lucru care să elaboreze, înainte de începerea anului universitar 2024/2025, un Ghid de bune practici care să prezinte recomandări referitoare la cele mai riguroase standarde, proceduri si practici naționale și internaționale în domeniul comportamentului inadecvat în mediul universitar. Din grupul de lucru fac parte experți din 9 universități, precum și reprezentanții celor 5 alianțe studențești reprezentative (ANOSR, UNSR, USR, LSRS și FASMR)”, scrie în anunțul de presă al Consiliului Național al Rectorilor.
Amintim, în contextul celor mai recente două cazuri din universitățile din București, Consiliul Național al Rectorilor a declarat miercuri dimineață, printr-o rezoluție, „toleranță zero” față de hărțuire și abuz în mediul universitar și a cerut tuturor universităților „să identifice și să sancționeze fără întârziere” astfel de comportamente.
Informații de context
Problema modului cum se fac sesizările referitoare la abuzuri și hărțuire sexuală în universități a fost adusă din nou în discuție după dezvăluirile cu privire la profesorul Alfred Bulai de la SNSPA. Între altele, reprezentantul studenților din această universitate era citat, marți, că acolo „orice sesizare anonimă este respinsă din start”. În ancheta inițială Snoop.ro se menționa, de altfel, că „în prezent, victimele nu știu cui să se adreseze. Site-ul universității nu oferă un contact pentru Secretariatul Comisiei de Etică, unde ar trebui depuse sesizările”.
- Recomandările existente în sistemele dezvoltate de învățământ superior îndeamnă universitățile să permită toate formele prin care victimele pot să reclame abuzuri, inclusiv reclamații anonime – vezi cazul recomandărilor Universities UK, despre care a relatat Edupedu.ro.
Reclamațiile anonime ale studenților hărțuiți sexual sunt blocate în toate universitățile din România printr-o Hotărâre a Guvernului Ciolacu, elaborată de ministerul Ligiei Deca. Codul-cadru de etică interzice legal un instrument-cheie pentru combaterea abuzurilor.
Senatul SNSPA a aprobat suspendarea lui Alfred Bulai, acuzat de abuzuri sexuale, din toate funcțiile. De asemenea, Universitatea îi roagă „pe cei care susțin că «se ştia» să se adreseze instituțional către SNSPA sau către orice altă instituție a Statului Român (poliție, procuratură etc.), pentru a clarifica acest aspect, în «cazul Bulai» sau orice alt posibil caz”.
Abia la 3 zile de la acest scandal, ministra Educației a avut o reacție: Consiliul de Etică și Management Universitar verifică modul în care au gestionat universitățile cazurile de hărțuire sexuală. Nicio măsură nouă, niciun plan de combatere a abuzurilor sexuale în școli și universități, în anunțul Ligiei Deca.
Cazurile semnalate în presă în ultimele zile sunt însă mai multe: profesorul Dorin Ștefan Adam de la Arhitectură, acuzat de hărțuire sexuală va fi suspendat din toate activitățile didactice și este cercetat de comisia de etică, anunță conducerea Universității „Ion Mincu”. profesorul ar fi trimis pe rețelele de socializare mai multe fotografii indecente către studentele sale.
2 comments
Dar un ghid care sa lămurească Titularizarea în sistem a celor cu maxim 6 ani vechime și doar cu nota de la Definitivat are cineva?Nu înțeleg în baza cărui criteriu se fac atâtea discriminări. Eu am și Definitivat și grad 2,și nota la Titularizare și tot netitularizată sunt.Vor sa atragă tineri?Care tineri ca vin numai babaciuni de 60+!Care e criteriul?De ce pentru unii da și pentru alții ba?
Dar un ghid care sa arate cum va fi un proces intentat pentru aceasta n discriminare are cineva?
Ca îmi dau demisia,plec și ma duc la primul avocat și ma pun pe intentat procese Ministerulului pentru ca tot ei vor plăti și cheltuielile de judecată pentru ca vor pierde.Nici măcar nu trebuie sa ai bani multi pentru asa ceva.
As dori sa aflu care sunt consecintele pentru acuzatiile nefondate de viol. Acele acuzatii care sunt dovedite false si care au consecinte severe pentru partea acuzata.
Pana nu se introduce asta, nu cred nimic din nimic. Asa partea acuzatoare are zero motive sa aduca dovezi. Ajunge acuza si cariera distrusa.
Iar cand se va introduce asta, voi fi de acord cu tot ce vreti voi.