Reacția Consiliului Rectorilor la atacul AUR reclamat de SNSPA: Forul se solidarizează cu profesorii și studenții după “regretabila manifestare”, dar nu spune nici cine, nici ce a făcut, omite să menționeze și instituția afectată

1.413 vizualizări
Consiliul Rectorilor
Foto: Pixabay.com
Reacție a Consiliului Național al Rectorilor, după „un atac clasic de tip legionaro-fascist în spațiul academic” al SNSPA semnalat public de rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Consiliul ce reunește toate universitățile din România, CNR, condus de fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu, spune într-un comunicat de presă că „a luat act de faptul că într-o universitate din România s-a produs o regretabilă manifestare cu pronunțat caracter politic“.

Consiliul Național al Rectorilor (CNR) nu precizează nicăieri explicit, în cadrul comunicatului, numele partidului AUR, acuzat de SNSPA de faptul că a „distribuit“ prin susținători ai săi pliante prin în care “îi îndeamnă pe studenți să renunțe la studiile universitare și să se înscrie” în partid. În schimb, CNR susține că „fiecare are dreptul constituțional la liberă exprimare și la a avea propriile convingeri politice, însă nu spațiul academic este locul pentru exercitarea acestor drepturi“.

„Nu dorim să intrăm într-o analiză de conținut a respectivei acțiuni ce a umbrit o zi festivă precum cea dedicată deschiderii noului an universitar, ci doar să ne manifestăm dezaprobarea față de producerea ei și solidaritatea față de colegii noștri și de studenții care au fost nevoiți să asiste la așa ceva. Comunitățile academice din România cunosc legislația referitoare la statutul instituțiilor universitare și au dovedit că o respectă. Fiecare are dreptul constituțional la liberă exprimare și la a avea propriile convingeri politice, însă nu spațiul academic este locul pentru exercitarea acestor drepturi. Societatea noastră democratică dispune de diverse locuri în care se pot desfășura acțiunile politice, conform legislației în vigoare, iar universitățile nu se numără printre ele. Consiliul Național al Rectorilor face apel la toate forțele politice să respecte comunitățile academice din România“, se arată în comunicatul Consiliului Național al Rectorilor.

Comunicatul integral al Consiliului Național al Rectorilor:

„Consiliul Național al Rectorilor a luat act de faptul că într-o universitate din România s-a produs o regretabilă manifestare cu pronunțat caracter politic. In acest context amintim faptul că, în conformitate cu Legea învățământului superior nr. 199/2023, art. 13, alin. (3), «Spațiul universitar este inviolabil. Accesul în spațiul universitar este permis numai în condițiile stabilite prin lege și prin carta universitară.“

De asemenea, Consiliul Național al Rectorilor subliniază faptul că, în conformitate cu prevederile art. 25 alin. (1) din aceeași lege, «În instituțiile de învățământ superior și în toate componentele lor organizatorice sunt interzise actvitățile care constau în prozelitism politic și/sau religios.“

Potrivit Art 32 (6) al Constituției României, «Autonomia universitară este garantată», iar Legea 199/2023 statuează, la Art. 7 (4), că instituțiile de învățământ superior «au caracter nonprofit și sunt apolitice“. Aceste prevederi legale trebuie respectate nu doar de către persoanele implicate în activitățile specifice învățământului superior, ci de către toți cetățenii României.

Nu dorim să intrăm într-o analiză de conținut a respectivei acțiuni ce a umbrit o zi festivă precum cea dedicată deschiderii noului an universitar, ci doar să ne manifestăm dezaprobarea față de producerea ei și solidaritatea față de colegii noștri și de studenții care au fost nevoiți să asiste la așa ceva. Comunitățile academice din România cunosc legislația referitoare la statutul instituțiilor universitare și au dovedit că o respectă. Fiecare are dreptul constituțional la liberă exprimare și la a avea propriile convingeri politice, însă nu spațiul academic este locul pentru exercitarea acestor drepturi. Societatea noastră democratică dispune de diverse locuri în care se pot desfășura acțiunile politice, conform legislației în vigoare, iar universitățile nu se numără printre ele.

Consiliul Național al Rectorilor face apel la toate forțele politice să respecte comunitățile academice din România“.

Descarcă de aici Comunicatul CNR, în format PDF:

Citește și:
Remus Pricopie: Susținători AUR „au distribuit pliante“ la SNSPA, în prima zi a noului an universitar, în care „îi îndeamnă pe studenți să renunțe la studiile universitare și să se înscrie” în partid / Rectorul acuză „un atac clasic de tip legionaro-fascist în spațiul academic”
Universitatea din București se solidarizează cu SNSPA după intervenția “agitatorilor politici” în spațiul acesteia în prima zi a anului universitar: “se apropie șocant și reprobabil de practici de factură extremistă înregistrate în trecutul universitar al țării noastre, unul pe care l-am crezut depășit pentru totdeauna”
Reacție fermă a ministrului Educației, Ligia Deca, față de atacurile AUR la adresa SNSPA: Spun nu propagandei politice în școli și universități!
Rectorul Remus Pricopie, despre tensiunile dintre partidul AUR și SNSPA: “Așa cum ieri cei de la AUR au intrat în sălile de clasă și încercau să spună că această școală nu e bună, veniți la noi la AUR, același mesaj era în perioada legionarilor, în ’39-’40”
Remus Pricopie, rectorul SNSPA: Întâlnirea ambasadorului Israelului în România, Reuven Azar, “cu politicianul de factură legionară George Simion este o greşeală strategică”
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie: Moscova este aici. Vizate sunt nu numai instituțiile și liderii lor legitimi, dar și valorile, cultura, tradițiile, religia. Până și naționalismul românesc, așa cum este el, bun sau rău, este în pericol să fie confiscat

1 comment
  1. Rectorii ar trebui demisi toti ( pentru ca altfel nu se vor sinchisi) pentru faptul ca au adus invatamantul universtar pe ultimul loc in Europa si in lume. Acest aspect vad ca nu-i deranjeaza!! Suntem pe palier cu statele africane. Nu m-ar mira sa ne depaseasca si ele in curand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Deontologia este și rămâne disciplină obligatorie la FJSC – Antonio Momoc, directorul departamentului de Comunicare, în replică la scrisoarea către ARACIS

„Deontologia este şi rămâne disciplină obligatorie pentru studenţii de la comunicare şi relatii publice şi publicitate la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării”, susține Antonio Momoc, directorul Departamentului de Antropologie…
Vezi articolul

Daniel David: “Proiectul România Educată este în chinurile facerii. Să vedem ce va ieși. Trebuie să fie mai bun decât cel din 2011, altfel nu are rost să ne gândim la el”

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, a spus că are multe critici la adresa proiectelor de legi ale Educației: “Proiectul România Educată al președintelui Iohannis este în chinurile facerii.…
Vezi articolul

Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern: Îi cer ministrului Educației, doamna Ligia Deca, să vină săptămâna viitoare cu propuneri de completare și modificare a legislației, în dialog cu Consiliul Național al Rectorilor. Legea să protejeze în mod real victimele, iar agresorii să fie dați rapid pe mâna justiției

Premierul Marcel Ciolacu a declarat la începutul ședinței de Guvern de astăzi, 1 august 2024, că „începem cu o temă aflată în prim-planul vieții publice în ultimele zile: cazurile punctuale…
Vezi articolul

Guvernul amână până în 2025 prevederea legală prin care cadrele didactice și de cercetare din universități primesc două salarii în momentul pensionării – proiect de ordonanță

O prevedere din Legea învățământului superior, potrivit căreia profesorii și cercetătorii din universități urmau să primească două salarii în momentul pensionării, va fi aplicată din anul universitar 2025-2026, așa cum…
Vezi articolul

Cercetătorul Sergiu Pașca: După ce am întâlnit unul dintre primii mei pacienți cu autism și pe mama lui, autismul și cercetarea creierului au devenit principala mea preocupare / Este incredibil de important să avem studenți la medicină care fac cercetare cât mai devreme

„După ce am întâlnit unul dintre primii mei pacienți cu autism și pe mama lui, Ana Dragu, mi-am schimbat întru totul traiectoria, autismul și cercetarea creierului au devenit principala mea…
Vezi articolul