Consiliul Național al Elevilor și-a reafirmat, miercuri, opoziția față de uniformele școlare și față de cheltuielile prevăzute pentru acestea, la o zi după ce Senatul a aprobat o propunere legislativă ce alocă 350 de lei pentru uniforma fiecărui elev. Proiectul mai trebuie dezbătut și în Camera Deputaților. Potrivit organizației elevilor, “în contextul economic actual, o astfel de măsură ar fi dezastruoasă”, iar “instituirea obligativității purtării uniformelor școlare de către elevi reprezintă doar o formă fără fond”.
La 1 iunie, elevii “contestau ferm” obligativitatea uniformelor școlare, afirmând că uniforma nu atrage după sine creșterea calității actului educațional.
Acum, ei își reiau criticile, invocând trei motive pentru opoziția lor:
- “În primul rând, în contextul economic actual, o astfel de măsură ar fi dezastruoasă, întrucât asigurarea sumelor prevăzute în proiectul de lege presupune o povară financiară semnificativă pentru bugetul de stat.”
- “În al doilea rând, în lipsa unor alte măsuri de securitate prezente în școală (servicii de pază, servicii de monitorizare audio-video etc.), instituirea obligativității purtării uniformelor școlare de către elevi reprezintă doar o formă fără fond.”
- “În ultimul rând, o astfel de măsură nu va atrage după sine creșterea calității actului educațional, ci, în cel mai bun caz, va reprezenta doar un simulacru trist al unei asemenea creșteri.”
Comunicatul integral:
Elevii se opun inițiativei legislative privind acordarea voucherelor pentru achiziționarea uniformelor școlare!
Pe data de 11 august 2020, în cadrul sesiunii plenare a Senatului României, a fost adoptată inițiativa legislativă L421/2020, ce presupune modificarea art. 5 din Legea nr. 35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ. Această inițiativă legislativă prevede ca fiecare elev să primească, semestrial, 350 de lei pentru achiziționarea uniformelor, bani ce vor fi asigurați din bugetul Ministerului Educației și Cercetării. Încă din luna iunie 2020, atunci când proiectul a fost înregistrat la Senat, Consiliul Național al Elevilor s-a opus cu vehemență acestuia, din următoarele motive:
În primul rând, în contextul economic actual, o astfel de măsură ar fi dezastruoasă, întrucât asigurarea sumelor prevăzute în proiectul de lege presupune o povară financiară semnificativă pentru bugetul de stat. Mai mult, ținând cont de faptul că peste 900 de mii de elevi nu au acces la educație online, considerăm că alocarea fondurilor către această inițiativă legislativă reprezintă un act de iresponsabilitate și indiferență crasă a senatorilor față de elevii din România.
În al doilea rând, în lipsa unor alte măsuri de securitate prezente în școală (servicii de pază, servicii de monitorizare audio-video etc.), instituirea obligativității purtării uniformelor școlare de către elevi reprezintă doar o formă fără fond.
În ultimul rând, o astfel de măsură nu va atrage după sine creșterea calității actului educațional, ci, în cel mai bun caz, va reprezenta doar un simulacru trist al unei asemenea creșteri.
Din aceste motive, Consiliul Național al Elevilor solicită Camerei Deputaților respingerea proiectului legislativ L421/2020, în calitate de cameră decizională.
„Suntem consternați de iresponsabilitatea senatorilor care au votat acest proiect de lege. Acestea sunt nevoile educației din România? Acestea sunt prioritățile financiare ale statului român? Începutul anului școlar ne bate la ușă; în școli va fi nevoie de materiale de protecție sanitară, de device-uri conectate la internet, de infrastructură școlară și de multe altele. Stimați deputați, dacă sunteți cu adevărat preocupați de soarta elevilor din România, vă solicităm respingerea acestei ințiative legislative. Elevii au nevoie de acces la educație de calitate, nu de uniforme care să arate bine în poze!”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.
Foto: Pexels.com