Consiliul Național al Elevilor se opune cheltuielilor de la buget pentru uniforme școlare: o măsură dezastruoasă economic și o formă fără fond

3.220 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Consiliul Național al Elevilor și-a reafirmat, miercuri, opoziția față de uniformele școlare și față de cheltuielile prevăzute pentru acestea, la o zi după ce Senatul a aprobat o propunere legislativă ce alocă 350 de lei pentru uniforma fiecărui elev. Proiectul mai trebuie dezbătut și în Camera Deputaților. Potrivit organizației elevilor, “în contextul economic actual, o astfel de măsură ar fi dezastruoasă”, iar “instituirea obligativității purtării uniformelor școlare de către elevi reprezintă doar o formă fără fond”.

La 1 iunie, elevii “contestau ferm” obligativitatea uniformelor școlare, afirmând că uniforma nu atrage după sine creșterea calității actului educațional.

Acum, ei își reiau criticile, invocând trei motive pentru opoziția lor:

  • “În primul rând, în contextul economic actual, o astfel de măsură ar fi dezastruoasă, întrucât asigurarea sumelor prevăzute în proiectul de lege presupune o povară financiară semnificativă pentru bugetul de stat.”
  • “În al doilea rând, în lipsa unor alte măsuri de securitate prezente în școală (servicii de pază, servicii de monitorizare audio-video etc.), instituirea obligativității purtării uniformelor școlare de către elevi reprezintă doar o formă fără fond.”
  • “În ultimul rând, o astfel de măsură nu va atrage după sine creșterea calității actului educațional, ci, în cel mai bun caz, va reprezenta doar un simulacru trist al unei asemenea creșteri.”

Comunicatul integral:

Elevii se opun inițiativei legislative privind acordarea voucherelor pentru achiziționarea uniformelor școlare!

Pe data de 11 august 2020, în cadrul sesiunii plenare a Senatului României, a fost adoptată inițiativa legislativă L421/2020, ce presupune modificarea art. 5 din Legea nr. 35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ. Această inițiativă legislativă prevede ca fiecare elev să primească, semestrial, 350 de lei pentru achiziționarea uniformelor, bani ce vor fi asigurați din bugetul Ministerului Educației și Cercetării. Încă din luna iunie 2020, atunci când proiectul a fost înregistrat la Senat, Consiliul Național al Elevilor s-a opus cu vehemență acestuia, din următoarele motive:

În primul rând, în contextul economic actual, o astfel de măsură ar fi dezastruoasă, întrucât asigurarea sumelor prevăzute în proiectul de lege presupune o povară financiară semnificativă pentru bugetul de stat. Mai mult, ținând cont de faptul că peste 900 de mii de elevi nu au acces la educație online, considerăm că alocarea fondurilor către această inițiativă legislativă reprezintă un act de iresponsabilitate și indiferență crasă a senatorilor față de elevii din România.

În al doilea rând, în lipsa unor alte măsuri de securitate prezente în școală (servicii de pază, servicii de monitorizare audio-video etc.), instituirea obligativității purtării uniformelor școlare de către elevi reprezintă doar o formă fără fond.

În ultimul rând, o astfel de măsură nu va atrage după sine creșterea calității actului educațional, ci, în cel mai bun caz, va reprezenta doar un simulacru trist al unei asemenea creșteri.
Din aceste motive, Consiliul Național al Elevilor solicită Camerei Deputaților respingerea proiectului legislativ L421/2020, în calitate de cameră decizională.

„Suntem consternați de iresponsabilitatea senatorilor care au votat acest proiect de lege. Acestea sunt nevoile educației din România? Acestea sunt prioritățile financiare ale statului român? Începutul anului școlar ne bate la ușă; în școli va fi nevoie de materiale de protecție sanitară, de device-uri conectate la internet, de infrastructură școlară și de multe altele. Stimați deputați, dacă sunteți cu adevărat preocupați de soarta elevilor din România, vă solicităm respingerea acestei ințiative legislative. Elevii au nevoie de acces la educație de calitate, nu de uniforme care să arate bine în poze!”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Foto: Pexels.com


7 comments
  1. Buna ziua!In calitate de eleva de liceu, nu sunt de acord cu uniforma introdusa in scolii sau in licee.
    In primul rand ,nu mi s-ar parea normal ca la ora 07:00 cei ce facem naveta si chiar si celelalte fete sa mergem imbracte in fuste si intr-o vesta pana la scoala.
    In al doilea rand stiti si dumneavoastra ce se poate intampla mergand in niste fuste mini pana la scoala ,ne avand voie cu pantaloni.
    In al treilea rand cum spuneam si mai sus ,iarna cand este ger ,unii dintre noi nu vin cu masina la scoala si putem racii foarte repede.
    In concluzie nu toate fetele sunt de acord sa poarte fuste si sunt sigura ca nici o fata nu apreciaza ideea .
    Ca o ultima idee,as vrea sa va intreb pe dumneavoastra ,totii care sunteti pro uniformelor scolare:Pana la urma ,cine apreciaza sa umble in dresuri iarna,sau sa poarte pantaloni pe sub fusta uniformei…..?
    Multumesc!

  2. Când ii vezi îmbrăcați alandala, nu deosebești un muncitor necalificat sau un zilier de un elev.
    Uniforma este eleganta, le da un aer de distincție inteleg tuș.
    Dar ei doresc sa fie totul haotic în ceea ce ii privește. Atât ei, cât și părinții lor, își ascund suparficialitatea dând vina pe profesori. Jale mare cu generațiile acestea lipsite de gust și de ierarhia corecta a valorilor.

  3. Orice școală de prestigiu din lumea asta are uniformă! Și elevii sunt mândri s-o poarte. Și la noi sunt școli ale căror uniforme sunt purtate cu mândrie. Să nu mai vorbim de perioada interbelică, atunci elevii își cumpărau nu numai uniforme, ci și cărțile necesare (mai citiți, stimați elevi, literatura română interbelică, poate vă lămuriți ce înseamnă atitudine de elev, sobrietate, respect față de profesori, și, da, mândria de a purta uniformă!)
    Vă declarați consternați de faptul că statul român se oferă să vă cumpere uniforme, dar nu aveți nicio poziție față de cei care vin la școală îmbrăcați ca la club…

  4. Abuzurile directorilor vor continua.Veste pentru fiecare clasa,comandate in martie si livrate la sfarsitul lunii mai.Pretul vestei-80 de lei.Copiii au purtat vestele o luna.La inceputul anului scolar urmator-aceeasi poveste.I-am amenitat intr-una cu procese.Directoarea,numita in 2016,cand Anisie a organizat concursul pentru ocuparea posturilor de directori-toti pesedisti,nici nu s-a sinchisit.O eleva orfana de tata si-a comandat ,biata de ea,o vesta uriasa,sa reziste pana in clasa a opta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Școlile și grădinițele se vor mai redeschide cu prezență fizică doar sub pragul de 6 la mie, rata de infectare la nivel național, prevede programul de guvernare al Cabinetului Ciucă / În prezent rata de infectare e de peste 10 la mie

Școlile și grădinițele se vor mai redeschide cu prezență fizică doar sub pragul de 6 la mie, rata de infectare la nivel național, potrivit programului de Guvernare al Cabinetului Ciucă,…
Vezi articolul

INFOGRAFIC Cum arată şcoala în “viziunea Andronescu”. Redenumirea claselor şi eliminarea Evaluării Naţionale de la clasa a IV-a, singura care monitoriza sistemul de educaţie

Renunţarea la denumirea “clasa pregătitoare”, dar şi noua structură a învăţământului primar, învăţământului gimnazial sau a celui liceal, anunţate de Ecaterina Andronescu şi susţinute de documentele puse în dezbatere publică,…
Vezi articolul

G4Media.ro: Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu este nașa fiului fostului rector de la Academia SRI, Gheorghe-Teodoru Ștefan, trecut în rezervă după scandalul plagiatelor / A fost și coordonatorul ei de doctorat

Simona Bucura-Oprescu, noul ministru al Muncii și Solidarității Sociale, a confirmat pentru G4Media că este nașa de cununie a lui Alexandru Ștefan, fiul fostului rector al Academiei Naționale de Informații…
Vezi articolul