Consiliul Național al Elevilor: Orice altă legitimație de călătorie în afara abonamentului, inclusiv biletele, va fi acceptată pentru decontarea navetei școlare, ca urmare a deciziei CCR

565 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Consiliul Național al Elevilor anunță că „salută decizia Curții Constituționale de a constata caracterul neconstituțional al sintagmei ‘pe bază de abonament’ enunțată în articolul 84 alin. 3 din cadrul Legii Educației Naționale nr. 1/2011, deoarece, în acest fel, orice tip de altă legitimație de călătorie validă va fi admisă pentru asigurarea decontării navetei”.

Articolul amendat de Curtea Constituțională a României (CCR) prevede că „elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educației Naționale, prin unitățile de învățământ la care sunt școlarizați, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă”.

Consiliul Național al Elevilor susține, într-un comunicat remis Edupedu.ro, că „datorită hotărârii definitive adoptate de către Curtea Constituțională însă, elevii al căror transport zilnic este realizat în baza biletelor de călătorie devin, pe această cale, eligibili pentru a beneficia de decontul navetei, iar acest factor va avea un impact pozitiv, determinând scăderea ratei abandonului școlar și eliminarea unor cheltuieli pe care mulți elevi nu și le permit din cauza bugetului redus al familiei”.

„Solicităm noului Guvern al României să monitorizeze îndeaproape implementarea acestei facilități prin întocmirea unui plan concret de acțiune cu aplicabilitate locală pentru ca toți elevii români să beneficieze de decontarea cheltuielilor aferente navetei”, spune CNE.

Președintele Consiliului Național al Elevilor, Antonia Pup, declară că „ne așteptăm de la noua guvernare să întocmească un plan de acțiune concret pentru a monitoriza implementarea legislației privind decontul cheltuielilor aferente transportului pentru elevii navetiști. Consiliul Național al Elevilor își asumă să vegheze asupra modului în care aceste facilități se acordă elevilor: fiecare elev are dreptul la educație, iar statul este obligat atât din punct de vedere legal, cât și din punct de vedere moral să asigure acest aspect”.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce soluții concrete au candidații la președinție pentru problema transportul școlar? Dar pentru a preveni violența împotriva copiilor și bullying-ul? Dar pentru situația copiilor rămași singuri acasă? – 10 întrebări Salvați Copiii pentru candidații la președinția României

Zece „situații reale”, fiecare însoțită de o întrebare, sunt prezentate de organizația Salvați Copiii România într-un chestionar transmis candidaților la alegerile prezidențiale din luna mai. Pretendenții la funcția supremă în…
Vezi articolul

OFICIAL Standardele actualizate de echipare a școlilor pentru digitalizarea lucrărilor elevilor la examenele naționale, a sălilor de clasă și laboratoarelor de informatică / Laptopurile profesorilor trebuie să aibă un program antivirus 

Standardele de echipare pentru sălile de clasă și laboratoarele de informatică, precum și cele pentru echiparea școlilor în vederea organizării și desfășurării evaluărilor standardizate au fost actualizate, potrivit unui ordin…
Vezi articolul

EXCLUSIV Guvernul Orban vrea să aloce colegiilor centenare majoritatea fondurilor pentru Educație din Planul Național de Relansare și Reziliență, deși spune că „nu se constată nicio îmbunătățire a rezultatelor școlare, în special în rândul copiilor din zonele rurale și din zonele defavorizate economic”

Guvernul României propune alocarea a 500 de milioane de euro către colegiile centenare, din fondul de 1,05 miliarde de euro propus pentru finanțarea Educației în Planul Național de Relansare și…
Vezi articolul