Consiliul Național al Elevilor îi critică pe Klaus Iohannis și pe Ligia Deca: Unde e România educată?

Foto: CNE/ Instagram.com

Consiliul Național al Elevilor (CNE) critică într-o postare pe rețele sociale,„moștenirea în Educație după 10 ani”, cu trei zile înainte de primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale și cu două săptămâni înainte de cele parlamentare. CNE menționează promisiunile din România educată făcute de președintele Klaus Iohannis și de actuala ministra a Educației, Ligia Deca, artizanii proiectului. CNE subliniază că „această campanie este apolitică și nepartizană, concentrându-se pe impactul real al politicilor educaționale asupra sistemului de învățământ din România”.

În săptămâna primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale și cu două săptămâni înainte de alegerile parlamentare, Consiliul Național al Elevilor, critică „moștenirea în Educație după 10 ani” și spune că „România Educată este un vis ce nu a devenit realitate”.

„Privim cu tristețe înapoi la promisiunile făcute de actualul Președinte și, în special, de actualul ministru al Educației, în cadrul programului «România Educată»”, scrie în postarea CNE pe rețelele sociale.

Lista problemelor evidențiate acum de CNE pentru care trage la răspundere acțiunile Ministerului Educației din ultimii 10 ani:

Organizația subliniază că „această campanie este apolitică și nepartizană, concentrându-se pe impactul real al politicilor educaționale asupra sistemului de învățământ din România”.

Informații de context

Recent, CNE a lansat „Raportul privind respectarea Statutului Elevului la nivel național”, care semnalează că mai bine de 40% dintre elevii care au luat parte la o amplă consultare privind drepturile și obligațiile lor au observat forme de discriminare în școală, pe parcursul ultimului an. Totodată, un procent considerabil dintre participanții la studiul Consiliului Național al Elevilor reclamă comportament nerespectuos manifestat de profesori la adresa elevilor, dar și la adresa altor profesori sau a personalului auxiliar. Iar 1 din 4 elevi participanți spun că au participat sau asistat la acte de violență în școală.

În același timp, peste jumătate dintre elevii navetiști care au luat parte la consultare au spus că anul trecut nu le-au fost acordate deloc sau le-au fost acordate doar parțial sumele forfetare pentru transport.

Raportul se bazează date colectate în perioada august-octombrie 2024, prin intermediul unui chestionar completat de circa 17.500 de elevi (24% la nivel de gimnaziu, ceilalți la nivel de liceu, peste 80% în mediul urban) și pe un număr restrâns de 1200 cadre didactice din școli din întreaga țară. Chestionarul a evaluat măsura în care sunt respectate drepturile și îndatoririle elevilor în anul școlar precedent. El nu este declarat a fi reprezentativ pentru elevii din România, dar eșantionul în cazul elevilor este unul substanțial.

Exit mobile version