Consiliul Național al Elevilor (CNE) critică autoritățile pentru că elevi din 19 județe nu mai primesc abonamente gratuite de transport pentru a ajunge la școală: “Elevii se află într-o situație dificilă și derutantă, mai ales dacă aceștia provin din medii defavorizate și nu își permit să achiziționeze din bugetul personal abonamentele de transport”, scrie în comunicatul de presă transmis Edupedu.ro. Poziția critică a CNE este prima pe acest subiect și vine după ce conducerea Consiliului s-a schimbat weekendul trecut. Mandatul de președinte al CNE, deținut timp de un an de Miruna Croitoru, a fost preluat de o elevă din Teleorman, Bianca Ivan.
Amintim, săptămâna trecută Federația Transportatorilor a anunțat că elevii din 19 județe nu vor mai primi abonamente gratuite pentru că nu și-au putut recupera până acum banii pe abonamentele acordate gratuit elevilor în ultimele 3 luni. Numai în județul Suceava facturile pe trei luni ajung la aproape 5 milioane de lei.
- Elevii din 6 Asociații județene au anunțat marți că intră în grevă japoneză, și cer demisia Ligiei Deca pentru „tăierea transportului elevilor din 19 judeţe”. Cele 6 asociații ale elevilor anunță că atacă în instanță Hotărârea de Guvern care blochează gratuitatea transportului elevilor spre școli
Consiliul Național al Elevilor spune într-un comunicat de presă că “elevii se află într-o situație dificilă și derutantă, mai ales dacă aceștia provin din medii defavorizate și nu își permit să achiziționeze din bugetul personal abonamentele de transport”. CNE cere consiliilor județene să încheie cât mai rapid contractele de gestiune, asigurându-se astfel de faptul că nu împiedică niciun elev să aibă acces la educație în mod gratuit și constant.
Poziția critică a CNE este prima pe acest subiect și vine după ce conducerea Consiliului s-a schimbat weekendul trecut. Mandatul de președinte al CNE, deținut timp de un an de Miruna Croitoru, a fost preluat de o elevă din Teleorman, Bianca Ivan.
Amintim, în prezent elevii care navetiști din mai multe județe sunt nevoiți să plătească din banii lor abonamentele pentru a ajunge la școală pentru că Consiliile județene nu au contracte încheiate cu transportatorii, și aceștia nu pot fi încadrați la transport public. Din acest motiv nu se poate aplica legea Educației care prevede că transportatorii primesc decontarea abonamentelor gratuite pentru elevi de la Ministerul Educației doar în situația în care există contract cu autoritățile județene.
La finalul anului trecut, Guvernul a aprobat o nouă hotărâre de Guvern care prevede modul de calcul al sumei forfetare pentru situațiile în care se află acești elevi, adică unde CJ nu au încheiat contracte cu transportatorii.
CNE spune însă că nici acest document nu este unul care să deblocheze situația, la fel cum reclamă și alte asociații de elevi și chiar transportatorii. “În contextul în care încă din luna septembrie 2023 au început să se manifeste probleme semnificative legate de accesul gratuit al elevilor la educație, se evidențiază lacune în Normele metodologice adoptate pe 8 septembrie 2023 cu nr. 810. Acestea se referă la gratuitatea transportului public rutier local și metropolitan rutier, transportul public rutier județean și interjudețean pentru elevi. Într-o încercare de a remedia aceste dificultăți, a fost adoptată în data de 29 decembrie 2023 Hotărârea de Guvern nr. 1337/29.12.2023, însă aceasta nu a fost eficientă în rezolvarea problemelor de transport al elevilor”, scrie în comunicatul de presă al CNE.
Consiliul Național al Elevilor cere implicarea și mai ales coordonarea dintre Ministerul Educației și Consiliile Județene.
“Solicităm Consiliilor județene să încheie cât mai rapid contractele de gestiune, asigurându-se astfel de faptul că nu împiedică niciun elev să aibă acces la educație în mod gratuit și
constant. De asemenea, Consiliul Național al Elevilor consideră necesară creșterea activității grupului de lucru interministerial. Acest grup ar trebui să identifice soluții urgente pentru asigurarea accesului facil și gratuit la educație pentru toți elevii navetiști.
Este crucial ca Ministerul Educației să colaboreze strâns cu consiliile județene pentru găsirea unor soluții imediate viabile. În paralel, dialogul direct între autoritățile locale, consiliile județene și operatorii de transport ar putea servi drept model eficient de intervenție localizată. (…) „Este important să ne asigurăm de respectarea gratuității în serviciile de
transport pentru elevii din România. Din cele mai recente consultări din teritoriu cu
reprezentanții consiliilor județene ale elevilor, problemele legate de transport încă
persistă, iar, mai mult ca niciodată, pentru a putea asigura un mediu educațional
propice dezvoltării elevilor, trebuie să beneficiem și de sprijinul autorităților de la nivel
local”, declară Bianca Maria Ivan, președintele Consiliului Național al Elevilor.
Comunicatul de presă integral al Consilului Național al Elevilor
Transportatorii au anunțat săptămâna trecută că din 8 ianuarie, nu mai eliberează abonamente gratuite pentru elevii din 19 județe pentru că Ministerul nu le-a decontat până acum pe cele din ultimele trei luni, de când a început școala. Doar în județul Suceava, transportatorii trebuie să primească aproape 5 milioane de lei.
Augustin Hagiu, președintele Federației Transportatorilor a spus despre incapacitatea Guvernului de a asigura transportul gratuit elevilor la școală: Este un haos. Sesizăm de luni de zile aceasta situație și nu s-a întâmplat nimic. Doamna ministru stă pitită, ministrul dezvoltării stă pitit, ANRSC-ul bagă bățul prin gard, la fel și Consiliul Concurenței. Premierul a fost informat acum trei luni de această situație, mi-a spus „vom vedea”.
Marți, elevii din 6 județe au anunțat grevă japoneză și cer demisia Ligiei Deca pentru „tăierea transportului elevilor din 19 judeţe”. Asociațiile anunță că atacă în instanță Hotărârea de Guvern care blochează gratuitatea transportului elevilor spre școli.
Luni, 8 ianuarie, mai mulți elevi, reprezentanți ai unor asociații de elevi din țară au protestat în fața Ministerului Educației, cerând demisia Ligiei Deca.
Președinta Asociației Elevilor din Constanța, prezentă la protest a spus pentru Edupedu.ro: “Secretarul de stat Florian Lixandru ne-a spus că asociația noastră vine numai să se plângă și că ar trebui să ne concentrăm pe altceva, să lăsăm transportul. Am spus că vrem să vorbim cu doamna Ligia Deca și ni s-a spus că avem pretenții cam mari”, spune Lorena Drăgușin.
Întrebat de Edupedu.ro ce le recomandă elevilor, în acest context, șeful ISJ Suceava, Grigore Bocanci a spus: “Elevii să facă toate eforturile necesare să ajungă la școală, în nici un caz să nu abandoneze școala”.
Foto: © Veranika Semchanka | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
3 comments
la cj încă nu sa primt nimic nici inspectoratul nunle primit apoi noi
Guvernul face totul din grija pentru educație.
Pentru a opri abandonul școlar si a reduce cât mai mult analfabetismul (funcțional sau nu) a fost retrasă finanțarea pentru transportul elevilor in jumătate de țară.
Pamflet sau țară de politruci bufoni.
Astia sunt copiii din procentul de 40% analfabeti
Si din cauza aceasta este procentul de 40% de analfabeti si va fi si anii urmatori