Consiliul Național al Elevilor (CNE) reacționează la propunerile cultelor religioase privind eliminarea “diversității” și sintagmei “orientare sexuală” din proiectele legilor educației dar și la propunerea prin care Religia ar putea fi probă opțională la Bacalaureat. Într-un comunicat de presă transmis Edupedu.ro, reprezentanții elevilor pune că ”este alarmant faptul că se pune măcar în discuție ideea de a nu respecta două dintre principiile de bază ale societății – diversitatea și incluziunea”. CNE contestă și posibila introducere a probei Religie la Bacalaureat: “Veridicitatea propunerilor venite din partea cultelor religioase este contestată de CNE, luând în calcul atribuțiile acestora, care nu se află în concordanță cu activitatea din sectorul de educație”, mai afirmă Consiliul Național al Elevilor.
- Edupedu.ro a relatat că reprezentanții cultelor religioase au solicitat ca religia să poată fi aleasă de către elevi ca probă de examen la noul bacalaureat, propus în proiectul Legii Deca a învățământului preuniversitar.
- Nota redacției: Precizăm că afirmațiile CNE sunt incorecte. Legea Educației prevede la art. 18, alin 2 că părintele face o cerere de înscriere la orele de religie, nu de retragere, așa cum menționează CNE în comunicatul de presă. Asta după ce Curtea Constituțională a decis în 2015 că se face o cerere de înscriere la orele de religie a celor care urmează această disciplină, nu de retragere de la o disciplină pusă din oficiu.
Consiliul Național al Elevilor critică într-un comunicat de presă transmis Edupedu.ro propunerile cultelor religioase: introducerea probei opționale a religiei la Bacalaureat și eliminarea termenului de “diversitate” și “orientare sexuală” din proiectele legilor educației.
Despre introducerea probei de religie ca opțională la Bacalaureat, CNE spune că “România este singura țară europeană unde opțiunea este aceea de a te retrage de la a studia disciplina religie la școală, pe când în toate celelalte state există opțiunea de a alege să studiezi religia ca materie școlară. Acest lucru ne arată cum, în ciuda faptului că educația din România ar trebui să se bazeze pe un sistem laic, democratic și independent, încă este susținută ideea de a studia această disciplină în mod fundamental, cazurile de elevi care nu aleg să o facă fiind rare.
În plus, aceasta ar trebui să pună accentul pe transmiterea unor valori morale și a unor principii, astfel că nu se justifică folosirea sistemului de notare prin note de la 1 la 10″, se arată în comunicatul de presă.
- Nota redacției: Precizăm că afirmațiile CNE sunt incorecte. Legea Educației prevede la art. 18, alin 2 că părintele face o cerere de înscriere la orele de religie, nu de retragere, așa cum menționează CNE în comunicatul de presă. Asta după ce Curtea Constituțională a decis în 2015 că se face o cerere de înscriere la orele de religie a celor care urmează această disciplină, nu de retragere de la o disciplină pusă din oficiu.
Art 18. alin (2) Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei opțiuni se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situația școlară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează și pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină.
Consiliul Național al Elevilor critică și propunerea cultelor de a elimina sintagma “orientare sexuală” și “diversitate” din proiectele legilor educației.
“Consiliul Național al Elevilor susține cu fermitate principiul incluziunii, al diversității și al non-discriminării școlare, privind orice fel de criteriu: rasă, etnie, sex, orientare sexuală, convingeri religioase etc. Este îngrijorător faptul că în România încă există dezbateri pe acest subiect, în condițiile în care în celelalte țări europene este înrădăcinat deja principiul diversității în societate, fapt ce se reflectă și în asigurarea respectării lui și în școlile din respectivele state. Privim cu dezamăgire cum profesorii nu sunt încurajați astfel să adopte o atitudine non-discriminatorie față de elevi, lucru ce poate conduce inclusiv la un număr sporit de cazuri de bullying în rândul elevilor, pe acest subiect. Mai mult decât atât, veridicitatea propunerilor venite din partea cultelor religioase este contestată de CNE, luând în calcul atribuțiile acestora, care nu se află în concordanță cu activitatea din sectorul de educație.
„Este alarmant faptul că se pune măcar în discuție ideea de a nu respecta două dintre principiile de bază ale societății – diversitatea și incluziunea. Atunci când ne referim la a încuraja participarea școlară, facem automat referire și la modul în care cadrul didactic asigură o atmosferă prietenoasă în sala de clasă, bazată pe acceptare, comunicare și înțelegere. Posibilitatea de a alege religia ca probă la Bacalaureat nu ar aduce un beneficiu real elevilor, tocmai pentru că nu reprezintă un aspect unitar, ținând cont de multitudinea de convingeri religioase care nu ar trebui testate și evaluate în această formulă. Sau putem evalua credințele și valorile prin note de la 1 la 10?” – a declarat Miruna Croitoru, președintele Consiliului Național al Elevilor”.
Informații de context
În proiectul legii Educației, publicat pe site-ul Ministerului Educației pe 9 martie, în varianta prezentată în Guvern, la articolul 2 actul normativ propus enumeră “diversitatea” printre valorile care stau la baza sistemului de învățământ preuniversitar.
„Sistemul de învățământ preuniversitar are la bază următoarele valori: […] b) Diversitatea – respectarea și valorizarea diferitelor perspective culturale, etnice, identitare, a sensibilității și a empatiei, alături de întărirea și pozitivarea imaginii de sine individuale și colective”.
De asemenea, Articolul 11 din același proiect de lege aflat acum pe circuitul de avizare al Guvernului Ciucă, înainte de aprobare, statuează, la aliniatul 1, că „în unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, precum și în cadrul activităților desfășurate în mediul online de unitățile de învățământ preuniversitar, sunt interzise discriminările pe criterii de vârstă, etnie, sex, origine socială, orientare politică sau religioasă, orientare sexuală sau alte tipuri de discriminare […]”.
În scrisoarea semnată de reprezentanții celor 13 culte către ministru, la inițiativa Patriarhiei Române condusă de patriarhul Daniel, obținută luni de Edupedu.ro pe surse, se cere să fie eliminată din proiectul de lege și obligația cadrelor didactice de a promova „diversitatea, ca resursă de învățare, pentru a genera elevilor atitudini incluzive și tolerante”.
Marți, Patriarhia Română a anunțat oficial poziția pe acest subiect: ideologia de gen a fost propusă „fără discernământ spre introducere în noile legi ale învățământului”.
DOCUMENT Descarcă comunicatul de presă integral al CNE:
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.