Consiliul Național al Elevilor are un nou președinte, care a fost ales până când a ieșit. Au fost două rânduri de alegeri, după ce reprezentanții elevilor din București, care erau contra candidatului unic, au fost împiedicați să voteze pe motiv că nu s-au cazat în același loc cu restul – surse

Foto: CNE

În perioada 21-24 februarie 2025, Consiliul Național al Elevilor (CNE) a organizat Adunarea Generală la Suceava, având ca principal obiectiv alegerea noii conduceri a forului. Singurul candidat pentru funcția de președinte a fost Vlăduț Iordache, care a fost ales după două runde de alegeri, în condițiile în care nu a întrunit numărul suficient de voturi din prima, potrivit surselor Edupedu.ro.

În primul rând de scrutin, Vlăduț Iordache, fost vicepreședinte al structurii și președintele filalei din județul Tulcea nu a reușit să obțină numărul necesar de voturi pentru a fi ales. În consecință, s-a organizat un al doilea rând de vot, a doua zi, la care tot Vlăduț Iordache a fost candidat, după ce nimeni nu s-a mai înscris în cursă în orele lăsate la dispoziție pentru depunerea pe loc a candidaturilor. Al doilea tur s-a organizat și pentru că niciun candidat secretar nu a trecut de vot la primul tur, cu excepția unuia dintre vicepreședinții aleși, venit din partea filialei din județul Suceava, au explicat aceleași surse.

Între cele două tururi, conducerea Consiliului Național al Elevilor (CNE) a decis suspendarea dreptului la vot al membrilor delegației din București, pe timpul adunării generale. Membrii Consiliului Municipal al Elevilor București (CMEB), care au patru voturi din cele 46 din țară, s-ar fi opus candidaturii lui Iordache și ar fi votat împotriva sa în primul tur, potrivit surselor Edupedu.ro.

Motivul invocat pentru această decizie a CNE ar fi fost faptul că delegații din București nu au stat cazați în aceeași locație cu restul participanților la adunare, anume la unul dintre cele două cămine de liceu din Suceava. Suspendarea dreptului la vot în Adunarea Generală a CNE se aplică doar în cazuri foarte grave, explică sursele Edupedu.ro.

Faptul că elevii din București nu au fost cazați la cămin a fost motivul principal de excludere, a precizat pentru Edupedu.ro noul președinte al CNE, Vlăduț Iordache, care menționează încălcări ale „regulamentelor” în acest sens – declarațiile lui, pe larg mai jos în articol. De menționat că în regulamentul de organizare și funcționare (ROF) al CNE nu există vreo sancțiune pentru motive precum cele invocate de Iordache.

La al doilea scrutin, Vlăduț Iordache a trecut de votul colegilor reprezentanți din țară, în lipsa „opozanților” din București. Însă elevii adunați la Suceava au fost nevoiți să voteze și într-un al treilea vot, după ce mai multe dosare ale candidaților la funcții de secretari și vicepreședinți au fost invalidate sau persoanele nu au trecut de vot. După cele trei scrutinuri, Biroul Executiv a fost capacitat, cei 6 membri necesari fiind aleși prin vot.

Edupedu.ro a scris recent despre improvizația la Consiliul Național al Elevilor (CNE), unde mai mulți membri din Comisia Națională de Etică (CONET), responsabilă cu supravegherea aplicării actelor emise de organizația reprezentativă a elevilor, au numit colegi și s-au numit într-o comisie intitulată „Biroul executiv interimar” (BExI). Iar asta pentru a suplini faptul că, de la demisiile conducerii din decembrie 2024, Consiliul Național al Elevilor (CNE) a fost în procedură de incapacitate, fără o conducere aleasă prin vot.

Vlăduț Iordache a fost vicepreședinte numit în comisia „Biroul executiv interimar” (BExI) de colegi din Comisia de Etică (CONET), din luna ianuarie și până la alegerile care l-au decis noul președinte al CNE.

Ce spune președintele Vlăduț Iordache

Până la acest moment, nu există niciun comunicat oficial al Consiliului Național al Elevilor (CNE) pentru elevii din țară privind noua structură a organizației în urma alegerilor.

Demisii din decembrie 2024 încoace. Tensiuni în consiliu

Edupedu.ro a relatat pe 16 decembrie 2024 despre demisiile președintei Bianca-Maria Ivan și a vicepreședintelui Theodor Giurcanu din cadrul Consiliului Național al Elevilor, confirmate de mai mulți membri ai organizației. Aceste plecări au survenit cu două luni înainte de expirarea mandatului în februarie 2025.

Bianca Ivan și-a justificat retragerea prin motive personale, în timp ce Theodor Giurcanu a menționat în demisia sa că decizia sa a fost influențată de „incompetența, inactivitatea și incompatibilitatea cu structura a domnului Theodor-Georgian Irimia, vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor”.

La rândul său, Theodor Irimia a demisionat pe 9 ianuarie, conform documentelor obținute de Edupedu.ro, pe fondul situației de tensiune și instabilitatea din conducerea CNE înainte de decizia contestată de a forma „Biroul Executiv Interimar”.

Citește și:
Improvizație transformată în puci la Consiliul Național al Elevilor: trei membri din Comisia de Etică s-au numit pe ei și încă patru colegi într-o comisie care să țină locul Biroului Executiv, până la alegerile din Adunarea Generală, în afara regulamentului
Demisii la vârful Consiliului Național al Elevilor – președinta Bianca Ivan și vicepreședintele Theodor Giurcanu pleacă din funcții / Acesta din urmă menționează în demisie și cauza plecării: un alt membru din conducere – Theodor Irimia / Irimia susține că Giurcanu ar fi mințit Adunarea Generală, iar demisiile ar fi un pretext
Exit mobile version