Consiliul Național al Elevilor are un nou președinte, care a fost ales până când a ieșit. Au fost două rânduri de alegeri, după ce reprezentanții elevilor din București, care erau contra candidatului unic, au fost împiedicați să voteze pe motiv că nu s-au cazat în același loc cu restul – surse

3.578 de vizualizări
Foto: CNE
În perioada 21-24 februarie 2025, Consiliul Național al Elevilor (CNE) a organizat Adunarea Generală la Suceava, având ca principal obiectiv alegerea noii conduceri a forului. Singurul candidat pentru funcția de președinte a fost Vlăduț Iordache, care a fost ales după două runde de alegeri, în condițiile în care nu a întrunit numărul suficient de voturi din prima, potrivit surselor Edupedu.ro.
  • Consiliul Național al Elevilor (CNE) este structura reprezentativă a elevilor, cu filiale în fiecare județ din țară, recunoscută ca partener de dialog social cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC), care de altfel poate finanța adunările și întâlnirile reprezentanților din organizație.

În primul rând de scrutin, Vlăduț Iordache, fost vicepreședinte al structurii și președintele filalei din județul Tulcea nu a reușit să obțină numărul necesar de voturi pentru a fi ales. În consecință, s-a organizat un al doilea rând de vot, a doua zi, la care tot Vlăduț Iordache a fost candidat, după ce nimeni nu s-a mai înscris în cursă în orele lăsate la dispoziție pentru depunerea pe loc a candidaturilor. Al doilea tur s-a organizat și pentru că niciun candidat secretar nu a trecut de vot la primul tur, cu excepția unuia dintre vicepreședinții aleși, venit din partea filialei din județul Suceava, au explicat aceleași surse.

Între cele două tururi, conducerea Consiliului Național al Elevilor (CNE) a decis suspendarea dreptului la vot al membrilor delegației din București, pe timpul adunării generale. Membrii Consiliului Municipal al Elevilor București (CMEB), care au patru voturi din cele 46 din țară, s-ar fi opus candidaturii lui Iordache și ar fi votat împotriva sa în primul tur, potrivit surselor Edupedu.ro.

  • De obicei, există contracandidați pe posturile de președinte, vicepreședinți și secretari, însă la adunarea generală din 2025 la funcția de președinte a fost un singur candidat.

Motivul invocat pentru această decizie a CNE ar fi fost faptul că delegații din București nu au stat cazați în aceeași locație cu restul participanților la adunare, anume la unul dintre cele două cămine de liceu din Suceava. Suspendarea dreptului la vot în Adunarea Generală a CNE se aplică doar în cazuri foarte grave, explică sursele Edupedu.ro.

Faptul că elevii din București nu au fost cazați la cămin a fost motivul principal de excludere, a precizat pentru Edupedu.ro noul președinte al CNE, Vlăduț Iordache, care menționează încălcări ale „regulamentelor” în acest sens – declarațiile lui, pe larg mai jos în articol. De menționat că în regulamentul de organizare și funcționare (ROF) al CNE nu există vreo sancțiune pentru motive precum cele invocate de Iordache.

La al doilea scrutin, Vlăduț Iordache a trecut de votul colegilor reprezentanți din țară, în lipsa „opozanților” din București. Însă elevii adunați la Suceava au fost nevoiți să voteze și într-un al treilea vot, după ce mai multe dosare ale candidaților la funcții de secretari și vicepreședinți au fost invalidate sau persoanele nu au trecut de vot. După cele trei scrutinuri, Biroul Executiv a fost capacitat, cei 6 membri necesari fiind aleși prin vot.

Edupedu.ro a scris recent despre improvizația la Consiliul Național al Elevilor (CNE), unde mai mulți membri din Comisia Națională de Etică (CONET), responsabilă cu supravegherea aplicării actelor emise de organizația reprezentativă a elevilor, au numit colegi și s-au numit într-o comisie intitulată „Biroul executiv interimar” (BExI). Iar asta pentru a suplini faptul că, de la demisiile conducerii din decembrie 2024, Consiliul Național al Elevilor (CNE) a fost în procedură de incapacitate, fără o conducere aleasă prin vot.

Vlăduț Iordache a fost vicepreședinte numit în comisia „Biroul executiv interimar” (BExI) de colegi din Comisia de Etică (CONET), din luna ianuarie și până la alegerile care l-au decis noul președinte al CNE.

Ce spune președintele Vlăduț Iordache
  • „În legătură cu cele trei tururi de scrutin, într-adevăr, au avut loc trei tururi de scrutin pentru a se capacita biroul executiv și pentru a fi ocupate posturile în așa fel încât acesta să poată avea capacitatea de a emite decizii. În legătură cu o substructură, datorită unor nerespectări ale regulamentelor interne și conform acestora, a existat o delegație care a fost sancționată conform acestora, cu excluderea din cadrul sesiunilor de lucru.
  • [Excluderea] Înseamnă excludere totală, din cadrul evenimentului, implicit și din sesiunile de lucru.
  • Au fost reprezentanții unui județ care nu au respectat niște reguli logistice pe care noi, organizatorii, le-am impus și au fost sancționați din ceea ce v-am spus mai devreme. Era vorba despre cei de la București.
  • A fost o prevedere din regulament în legătură cu faptul că aceștia trebuiau să fie prezenți în cadrul căminelor care au fost repartizate pentru cazare, să doarmă în spațiile de cazare care au fost dispuse de noi, organizatorii.
  • [Reprezentanții din București] Nu au fost prezenți acolo, nu au trecut la cămine să se semneze și deci s-a acționat conform regulamentelor. Există o prevedere clară, pentru că nu ne putem asuma răspunderea, în cazul unui, Doamne-ferește, lucru negativ, ținând cont de faptul că ei nu au fost în timpul nopții în spațiile pe care le asigurăm și care sunt sigure și așa mai departe. Au fost două cămine de liceu.
  • Nu au fost și alte județe [cazate în altă parte decât la căminele alocate], din ce știm.
  • De ce s-a reluat turul unu? A fost suplimentat numărul de tururi pentru a exista candidați care să împlinească numărul minim de voturi necesar din partea Adunării Generale și să ocupe funcții în Biroul Executiv. Este nevoie de șase la număr, pentru ca acesta să fie capacitat.
  • Despre structura conducerii CNE după alegeri: Există o colegă din Constanța care ocupă postul de secretar executiv pentru organizare internă, o colegă din Timiș pe pentru relații externe, o vicepreședintă din Suceava, unul din Ilfov și unul din Prahova.
  • [Întrebat dacă poziționarea prin vot a reprezentanților din București a decis la excludere] Nu asta a fost la bază, adică nu la asta se rezumă la respectarea regulamentelor. Asta s-a aflat în ziua a treia a evenimentului. În ziua a doua au avut loc alegerile conform regulamentelor și nu există o legătură între faptul că au votat… Este dreptul lor de a vota așa cum consideră. Noi doar am respectat regulamentele pe care le avem, care le-au fost aduse la cunoștință și știau repercusiunile.
  • Am fost singurul candidat [la funcția de președinte]. (…) A fost o suplimentare cu încă două tururi, pentru celelalte funcții – secretari și vicepreședinte.
  • De ce a fost din nou votat în turul 2? A fost vorba de un vot care ar fi trebuit în plus, pentru ca eu să fiu ales din turul întâi. A fost depus dosarul, a avut loc chiar un discurs de candidatură, s-a răspuns la întrebări din partea audienței și aceștia au votat.
  • Au fost 34 de participanți [din toată țara].
  • Pentru funcțiile din biroul executiv, în afară de președinte, este nevoie de o majoritate simplă, atâta timp cât este întrunită. Iar pentru funcția de președinte este nevoie de majoritate absolută. Majoritate simplă reprezintă jumătate plus unu din membrii cu drept de vot prezenți. Majoritate absolută înseamnă jumătate plus unu din numărul total de membri cu drept de vot, chiar dacă sunt sau nu prezenți”.

Până la acest moment, nu există niciun comunicat oficial al Consiliului Național al Elevilor (CNE) pentru elevii din țară privind noua structură a organizației în urma alegerilor.

Demisii din decembrie 2024 încoace. Tensiuni în consiliu

Edupedu.ro a relatat pe 16 decembrie 2024 despre demisiile președintei Bianca-Maria Ivan și a vicepreședintelui Theodor Giurcanu din cadrul Consiliului Național al Elevilor, confirmate de mai mulți membri ai organizației. Aceste plecări au survenit cu două luni înainte de expirarea mandatului în februarie 2025.

Bianca Ivan și-a justificat retragerea prin motive personale, în timp ce Theodor Giurcanu a menționat în demisia sa că decizia sa a fost influențată de „incompetența, inactivitatea și incompatibilitatea cu structura a domnului Theodor-Georgian Irimia, vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor”.

La rândul său, Theodor Irimia a demisionat pe 9 ianuarie, conform documentelor obținute de Edupedu.ro, pe fondul situației de tensiune și instabilitatea din conducerea CNE înainte de decizia contestată de a forma „Biroul Executiv Interimar”.

Citește și:
Improvizație transformată în puci la Consiliul Național al Elevilor: trei membri din Comisia de Etică s-au numit pe ei și încă patru colegi într-o comisie care să țină locul Biroului Executiv, până la alegerile din Adunarea Generală, în afara regulamentului
Demisii la vârful Consiliului Național al Elevilor – președinta Bianca Ivan și vicepreședintele Theodor Giurcanu pleacă din funcții / Acesta din urmă menționează în demisie și cauza plecării: un alt membru din conducere – Theodor Irimia / Irimia susține că Giurcanu ar fi mințit Adunarea Generală, iar demisiile ar fi un pretext

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Gradația de merit 2024. Ce promiteau Klaus Iohannis și Ligia Deca în raportul România Educată și ce a pus, de fapt, în practică ministra Educației în prima „reformă” a gradației de merit, sporul de 25% pentru profesori

Pentru prima dată, în anul școlar 2024-2025 gradația de merit va fi acordată conform Legii 198/2023, adică a legii făcute pe baza proiectului România educată. Asta înseamnă că sporul de…
Vezi articolul

Cultele au obținut tot ce au solicitat: Cererea de înscriere la ora de religie va fi valabilă pentru toată perioada de școlarizare, avizul cultelor va fi necesar pentru toti profesorii din învățământul vocațional teologic

Toate solicitările cultelor referitoare la învățământul preuniversitar au fost adoptate miercuri în Comisia pentru învățământ, în mai puțin de 30 de minute. Pe lângă impunerea religiei ca disciplină opțională la…
Vezi articolul

Alianța organizațiilor studențești: Premierul Cîțu nu a acceptat nimic în privința gratuității transportului feroviar, din “motive ideologice”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) își exprimă, într-un comunicat de presă, “indignarea” față de refuzul premierului Florin Cîțu privind gratuitățile de transport pentru studenți, în discuțiile avute…
Vezi articolul

BREAKING Ministerul Educației va face denunț penal în cazul anunțurilor false de reîncepere a anului școlar, distribuite pe rețelele de socializare: Organele abilitate să identifice persoanele vinovate pentru distribuirea unor înscrisuri false

Ministerul Educației anunță că va face denunț penal în cazul anunțurilor false de reîncepere a anului școlar, distribuite pe rețelele de socializare. “Organele abilitate să identifice persoanele care se fac…
Vezi articolul