Reprezentanții Consiliului Municipal al Elevilor București, excluși de la votul pentru conducerea CNE, care a avut loc la Suceava în timpul Adunării Generale a organizației, au trimis Edupedu.ro clarificări privind poziția lor după respectiva excludere și după declarațiile făcute de actualul președinte al CNE pentru Edupedu.ro. Consiliul Național al Elevilor (CNE) este structura reprezentativă a elevilor, cu filiale în fiecare județ din țară, recunoscută ca partener de dialog social cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC), care de altfel poate finanța adunările și întâlnirile reprezentanților din organizație.
După ce Edupedu.ro a scris despre excluderea delegaților de la CME București pe motiv că nu s-ar fi cazat în același loc ca ceilalți delegați, după ce aceștia au votat inițial împotriva candidatului care a fost ales în cele din urmă președinte al CNE, Consiliului Municipal al Elevilor București precizează că la sosirea în Suceava, delegația s-a prezentat la spațiile de cazare puse la dispoziție de organizatori și a semnat Procesul-verbal care confirma cazarea acestora. „La momentul căzării în cămine, au fost prezenți și organizatori ai evenimentului,” au precizat reprezentanții CME București.
Ulterior, din cauza unor probleme logistice legate de ora de check-in și check-out, elevii bucureșteni susțin că au decis să caute alternative de cazare, deoarece spațiul inițial nu permitea păstrarea bagajelor până la finalizarea lucrărilor Adunării Generale.
Excluderea delegației București ar fi fost justificată, mai spus elevii din București, prin aplicarea articolului 14 din Regulamentul de organizare și desfășurare al Adunării Generale a CNE, care prevede sancțiuni pentru nerespectarea unor prevederi specifice. CME București subliniază, însă, că articolele 4-10 și 12 din regulament nu impun obligativitatea căzării în spațiile oferite de organizatori.
Mai mult, reprezentanții CME București susțin că excluderea lor a fost decisă printr-un vot secret, la solicitarea Consiliului Județean al Elevilor Prahova, pe 23 februarie 2025. Delegația bucureșteană afirmă că nu a avut ocazia să intervină pentru a-și exprima punctul de vedere și pentru a demonstra că nu au încălcat regulamentul.
Aceștia susțin că pretextul legal pentru excluderea lor ar fi fost acordul parental, solicitat de regulă pentru participanții minori și declarația pe propria răspundere pentru cei majori. CME București precizează că aceste documente au fost solicitate verbal de Biroul Executiv al CNE (n. red. de fapt biroul executiv nu exista, ci fusese creată artifical și neregulamentar o comisie pentru biroul executiv, după cum Edupedu.ro semnalase) pentru a putea aloca spațiile de cazare. Cu toate acestea, delegația București a decis să nu le depună, considerând că nu mai era nevoie de aceste facilități.
Redăm punctul de vedere al Consiliului Municipal al Elevilor București:
„Delegația Consiliului Municipal al Elevilor București a participat la Adunarea generală a Consiliului Național al Elevilor din perioada 21-24 februarie 2025, în Municipiul Suceava. Am fost în prima zi a evenimentului la spațiile de cazare puse la dispoziție de către organizatori, unde am semnat Procesul-verbal care atestă faptul că ne-am cazat, contrar a ceea ce a spus Vlăduț Iordache, în declarațiile date către Edupedu. La momentul cazării în cămine, au fost prezenți și organizatori ai evenimentului.
Ulterior, dat fiind faptul că în cadrul căminului în care trebuia să stăm cazați pe perioada evenimentului nu am putut să ne cazăm de la ora la care am ajuns în Municipiul Suceava și dat fiind faptul că la încheierea sesiunii de lucru a Adunării generale, spațiul de cazare trebuia eliberat înaintea finalizării Adunării generale, neavând unde să ne ținem bagajele, am căutat câteva variante pentru a putea rezolva această problemă.
Excluderea din plenul sesiunii de lucru a Adunării generale a fost în baza art. 14 din Regulamentul de organizare și desfășurare al Adunării generale a Consiliului Național al Elevilor, articol ce menționează următoarele: ,,Art. 14 – La nivelul resposnabilităților delegațiilor a Consiliului Național al Elevilor reprezintă abatere nerespectarea prevederilor art. 4 – 10, art. 12, și se sancționează cu propunerea de demitere a membrului din Adunarea generală, cu anularea dreptului de decontare a transportului aferent deplasării. “
Art. 4-10 și art. 12 din Regulamentul de organizare și desfășurare al Adunării generale a Consiliului Național al Elevilor nu menționează faptul că este obligatorie prezența delegaților în spațiile de cazare puse la dispoziție de către organizatori.
Pentru participarea la Adunarea generală a CNE, este cerut un acord parental pentru participanții minori și o declarație pe propria răspundere pentru participantii majori. Acestea au fost solicitate verbal de către Biroul executiv al Consiliului Național al Elevilor pentru a putea pune la dispoziție spațiile de cazare. Delegația de la București nu a dat aceste acorduri la începutul sesiunii de lucru deoarece nu a considerat că mai este nevoie de aceste facilități oferite de organizatori, dat fiind faptul că spațiul de cazare ar fi fost luat.
Propunerea privind excluderea din plen a delegației Consiliului Municipal al Elevilor București a venit din partea CJE Prahova în dimineața zilei de 23 februarie, fiind solicitată procedura de vot secret. La momentul respectiv, nu a putut exista o intervenție privind cele spuse mai sus pentru a putea fi constatat că nu au fost încălcate regulamentele deoarece votul începuse”.
1 comment
poate noul președinte este deschis și vrea sa înțeleagă ca și elevi cu dizabilități intelectuale pot face parte din acest consiliu, este discriminatoriu pt ca și ei pot face parte din acesta