Consiliul Elevilor și alte câteva ONG-uri și companii apără modelul prin care o treime dintre elevii oricărei clase vor primi burse de merit: ar putea duce la o “distribuție mai echitabilă a resurselor” / Noua reglementare – criticată de Avocatul Poporului

9.043 de vizualizări
Foto: CNE
Noul model de alocare a burselor de merit, promovat de Ministerul Educației în baza noii legi a învățământului preuniversitar, model prin care 30% dintre elevii unei clase urmează să primească burse de merit, este apărat de Consiliul Național al Elevilor, într-un punct de vedere susținut de alte cinci ONG-uri și două companii. Potrivit acestora, măsura “poate crește concomitent echitatea din sistem și motivația elevilor de la toate nivelurile și filierele”, iar vechiul model, bazat pe un prag minim al mediei, era unul “discriminatoriu”. 
  • Edupedu.ro a semnalat, recent, că modalitatea nouă de acordare a burselor de merit permite ca un elev cu media 9.85 dintr-un liceu să nu primească bursă, în timp ce un altul, cu media 5.10, din altă clasă și alt liceu, să o primească, situație care se extinde în toată țara, în ajunul unui an electoral. Semnalul Edupedu.ro a fost preluat de Avocatul Poporului, care a apreciat, într-o scrisoare adresată ministrului Educației, Ligia Deca: măsura “nu va conduce, în opinia noastră, la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă (…)”.

În punctul de vedere transmis joi, CNE apreciază că noua metodologie de acordare a burselor școlare este “o schimbare binevenită, ce aduce mai multă echitate în sistem”.

  • Organizația precizează că punctul său de vedere este susținut de mai multe asociații și companii: ARDOR, Teach for Romania, Asociația ROI, BRIO, Școala Questfield, Organizația Umanitară Concordia, Tineri pentru Tineri.

Consiliul precizează că el este cel care “a solicitat transformarea sintagmei „30% din elevii unei școli gimnaziale/liceu” din proiectul de lege a educației, referitoare la criteriul de acordare a burselor de merit în „30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu sau liceu”, propunere introdusă în noua lege și care urmează să fie transpusă în legislația subsecventă. 

Potrivit punctului de vedere citat, “o analiză mai atentă asupra acestei problematici arată că o astfel de măsură poate crește concomitent echitatea din sistem și motivația elevilor de la toate nivelurile și filierele de învățământ, pornind de la învățământul gimnazial până la cel liceal. În mod similar, în mediul universitar, bursele sunt acordate pe baza aceluiași criteriu procentual, nefiind stabilit un prag minim de la o specializare la alta.”

Organizația apreciază că modul de acordare a bursei de merit, până acum, era unul discriminatoriu: “bursa de merit era obținută în urma atingerii unui prag minim al mediei. Această măsură era una discriminatorie, deoarece nu toți elevii au aceleași oportunități în familie sau în comunitatea lor. În plus, criteriile de evaluare nu sunt unitare în toate școlile, dat fiind că nu există încă o evaluare standardizată la nivel național.”

Din punctul de vedere al CNE și al celorlalte organizații semnatare:

  • “Numărul mediilor mari a crescut, în vreme ce rezultatele statistice înregistrate la examene sunt în regres. Se poate observa cum stabilirea unui prag de medie nu face altceva decât să crească artificial rezultatele obținute la clasă, care nu se justifică în condițiile unor evaluări standardizate. 
  • Acordarea procentuală a burselor de merit ar putea aduce beneficii în direcția unei distribuții mai echitabile a resurselor în sistemul public între elevii cu o situație socio-economică favorabilă și cei proveniți din medii nefavorabile. (…) 
  • În plus, prin încurajarea și recunoașterea eforturilor și a progreselor la nivel de clasă, modificarea adusă în noua reglementare contribuie la creșterea motivației în rândul elevilor care nu vor pot putea atinge niciodată pragul minim de 9,50 și care au cea mai mare nevoie să fie încurajați. Acest prag este de neatins pentru cei mai mulți dintre elevii din mediul rural (…).”
Context:

Edupedu.ro a oferit, într-o analiză proprie, un exemplu despre ce înseamnă noul model: dacă, într-o clasă a Colegiului Național “Sfântul Sava” din București, ar putea primi bursă 7 elevi cu medii de zece și unul cu media 9,97, ultima medie din clasă fiind 9,85, într-o clasă a Liceului Tehnologic “Theodor Pallady” ar primi bursa elevi cu medii între 6,72 și 5,10.

Analiza menționată semnalează că noul sistem pentru bursele de merit, introdus înaintea unui an electoral, este însoțit de alte măsuri, precum faptul că bursele de studiu nu se mai acordă de loc, nici cele sociale pentru elevii navetiști din gimnaziu și din școala primară.

Analiza Edupedu.ro a fost preluată de Avocatul Poporului într-o scrisoare adresată ministrului Educației, Ligia Deca, în care acesteia i se cer explicații, instituția apreciind că noul sistem al burselor de merit “nu va conduce la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”.

Comunicatul CNE de joi:

Citește și:
Avocatul Poporului îi cere Ministrului Educației, Ligia Deca, să ia în calcul schimbarea noilor reguli privind bursele școlare, după introducerea cotei de 30% din fiecare clasă, indiferent de medie: „Nu va conduce la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”
Transformarea meritului în mită electorală, rețeta Deca-Iohannis pentru reforma Educației din România: bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10

44 comments
  1. Încă o dată se demonstrează că guvernanții merg pe ideea ” țara te vrea prost “. Se promovează mediocritatea dar noua lege va aduce votanți partidelor care sunt la guvernare ! De fapt este similar pachetelor cu ulei , zahăr , făină etc. împărțite la votanți cu deosebirea că acum din banii copiilor celor nevoiași ( mintal ) se pot cumpăra și ceva ” spirtoase “! Curios cum Consiliul Elevilor salută o asemenea inepție ! Chiar au toți media generală zece și nu le pasă de colegii care au 9,90 sau 9.80 și nu vor lua bursă în timp ce altul cu 7 sau 8 va lua !
    Cele cinci ONG-uri nu merită comentarii !

  2. Dacă vi se pare echitabil ca un copil cu media 10 sa ia aceeași bursa cu unul cu media 5, iar altul cu 9.80 sa nu ia. ..Va propun sa faceți un proiect în care sa nu se mai dea note . Asa va fi egalitate. Asa ii vom încuraja cu siguranță pe toți sa frecventeze școală.
    P.S. Cu siguranță în câțiva ani vom avea numai “premianti”

    1. Eu zic că dacă judecăm fără emoții găsim argumente pt noua regula dar și părți de perfectat.Inainte profesorii erau încurajați să dea note mari,nemeritat și din această cauză,sa aibă cât mai mulți bursa că și așa prea multe familii din țară au venituri mici și foarte mici.Ca doar nu dădeau 9 și 10 in loc de max 7 sau 8 ,cat meritau in realitate,din buzunar,nu ?Acum sa ne gândim că poate și cel care ia o medie de 7 sau 8,ca sa fie in prima treime,face niste eforturi și este încurajat de noua regula să învețe daca el în mod normal era de 5 sau 6,nu ?Și înainte,daca doar unul era de 9.50,sau cat era baremul,ce făceam?Economii la buget ?Cei de 6 puteau ca prin minune sa ajungă la notele astea mari vreodată,pe corect?Unde se poate lucra ,e suma.Peste 9.50 sa fie ceva de excelență și să fie limitat la max 3 elevi pe clasa.Eu cred că asta se poate corela și cu premiile.Sa existe un singur Premiu 1,un singur de 2 și unul de 3 ,departajați de 100 de lei,de ex,pt bursa din anul viitor.Deci daca 1/3 din clasa ar lua sa zic 300 lei/luna cei 3 de excelenta sa ia 400 ,pt locul 3, locul 2 sa ia 500 iar primul pe clasa sa ia 600.Asa faci și o departajare clara ca merit nu doar ca bani.Nu poți să ai 10 premii 1 și nici Premiu 1 cu nota 7 chiar dacă ești primul in clasa dar poți avea bursa de 300 Lei,că ești în prima 1/3 din clasa.Poti sa dai Premiul 1 de la media 9 dar sa fie fara bani in plus,că nu e excelenta,nu este peste 9.50.Ce este așa greu sa faci ceva clar și echitabil ?Sau mai creezi o transa între 8.50 și 9.50,poftim,ca sa departajezi si pe cei din prima treime mai mult…Le mai dai acestora ceva in plus fata de cei de sub…Clar e că acu in Romania sunt imens de multe note false peste 9 sau chiar 9.50 ,cu burse ,ei fiind aproape mediocrii.Iar cei de 10,sa ne fie cu iertare…Fara comisie și subiecte diverse in plic,nu as da așa ceva.Pai vă faceți ca uitati de preferințe,pile și slăbiciuni ?Daca după notele de la materii ar fi cineva care ar ieși cu media asta,cu 10 pe linie ,ar trebui anchetat serios.Examen cu cate 2 întrebări din fiecare materie și nota aia sa fie noua medie !Cred că nu ar lua mai mult de 9 !!Așa s-ar feri și profii să dea așa ușor 10,asta însemnând perfecțiunea…

  3. Bună ziua, se pune f mult accent pe copii cu medii peste 9 50 dar sa știți ca și un copil cu media 9 este eu copil bun, poate nu excelează precum cei Vianu dar și el muncește, nu sunt toți copii performeri tara asta are nevoie și de alte specializări nu doar de matematicieni și doctori. Nu contesc munca celor care invata, bv lor, dar greșeală mare este a celor care fac regulile în România și fata mea a avut 9,48 și nu a luat bursa ca nu era peste 9,50 asta înseamnă că e un copil mediocru? Am citit toate com., normal ca nu sunt de acord cu aceasta lege, cu note de 5 și 6 cu bursa, dar ceva trebuie făcut sa se dea bursa între 9 și 10 diferențiata. Cred ca asa ar fi normal

  4. Citesc aici doar comentariile celor care NU vor mai beneficia de bursa de merit, și subscriu. Dar cei cu medii de 7, 6, și chiar 5, n-au nimic se comentat? Chiar li se pare normală această inepție, au argumente? Acestora din urmă le recomand să caute definițiile termenilor “merit” și “mediocru” în DEX, poate sesizează vreo diferență.

    1. De ce s-ar opune prezumtivul elev cu media 6 dar primul în clasă, care ar primi 450 de lei pe lună doar pentru că e primul în clasă? Cine ar spune nu unui cadou?!

  5. Unde este echitatea, când un elev cu media 9,80 de la un liceu de prestigiu nu se încadrează în cei 30% , iar un elev cu media 7 de la alt liceu se încadrează în cei 30% și va beneficia de bursa de merit?! oare nu va fi discriminat cel cu media mai mare , care a și învățat mai mult, însă nu beneficiază de bursa de merit? Chiar sistemul asta, miniștrii si toti consilierii promovează prostia și lenea? Chiar vor sa distrugă cu tot țara asta?

    1. Dacă ii zice bursa de merit,normal ar fi sa fie pt cei care merita. Ce vrea madam ministru,e un mare fis,o prostie.

  6. Bursele de merit ar trebui sa fie alocate elevilor care merita cu adevarat , care au muncit tot timpul pentru a obtine rezultate. Poate ar trebui sa explicam CNE si celor din Ministerul Educatiei sensul cuvantului “MERIT”. Pentru ceilalti elevi existau burse de studiu care au fost eliminate precum si burse sociale.
    Nu ar trebui sa ne mire aceste schimbari intrucat la noi totul este posibil.

  7. Vi se pare normal ca un elev de clasa a 7-a, cu medalie de argint la Olimpiada Nationala de Matematica in anul scoalar 2022-2023, si media generala 9.87 sa nu primeasca bursa de merit doar fiindca nivelul clasei este foarte ridicat, dar media lui nu se incadreaza in primii 30%, iar unul cu media sub 7 sa primeasca?
    Unde este echitatea in aceasta noua metoda de acordare a burselor?
    Poate ar trebui sa revizuim definitia bursei de merit: “Bursa de merit reprezintă o formă de stimulare a performanței elevilor”.
    Poate ma lamuriti si pe mine cum se aplica aceasta definitie cazului de mai sus.
    Nu stiu de ce ma mai mira ceva in tara asta, ca doar aici nu conteaza performanta, ci mediocritatea, motiv pentru care, marea majoritate a elevilor de performanata, care au demonstrat ceva de-a lungul anilor de scoala, daca nu toti, aleg sa-si continue studiile universitare in afara tarii.

  8. Copilul nostru are media 9.94. Nu se încadrează în primii 30% din cei care ar trebui sa beneficieze de bursa. Alți elevi din alte clase cu media sub 8.00 beneficiază datorita meritelor de asa zisa bursa de merit. Promovați mediocritatea. Creați disensiuni, bulling între elevi cât și între părinți.

  9. Într-o clasă mai mulți elevi pot avea aceleași medii, repetitive; cum se va face departajarea?

    Consider că in fiecare clasă există elevi favoriți de către cadre, deci posibil sa ramana aceeasi.

    Pană acum, nivelul mediilor mărite poate fi si o cauza a trecerii la module : 4-5 materii din toate sunt cu adevărat tinta tuturor elevilor, fie ca urmeaza sa sustina Evaluarea sau Bac-ul.

    Tranziția acestor burse de merit a devenit oscilanta încât, psihologic, amprenta politicului n-ar trebui simtita de catre copii.

    Dna Deca, anulati orice fel de bursa Atunci Educația va rămâne o problemă de educație, nu una de contabilitate, finante, politica, etc. Chiar si pentru învățământul universitar, dacă tot aveti șansa să va numiti Ministru al Educației.

    Nu pot fi făcute petiții? Eu as semna pentru.

  10. înțeleg că se va lua bursă de merit și în școlile unde nu se promovează bacul sau au rezultate fff slabe la evaluarea națională. Rezultă lipsă de respect pentru cei ce muncesc. Dacă notele nu sunt relevante oare cine e de vina? Sunt ajutați viitorii oameni politici. Trist….

  11. Stați ca nu înțeleg ce înseamnă merit. Adică fata mea care are 9.78 medie este posibil sa nu ii fie recunoscuta munca și efortul depus adică sa nu primească bursa de merit????!!!! Doamne in ce țara trăim!!! Sunt recompensați cei cu media 5 sau 6 iar cei cu media peste 9.50 sunt pedepsiți. Și toate astea sunt susținute de CNE care sunt exact ca un partid politic. Nu reprezintă elevii.

  12. Nu-mi ramane decat sa-mi transfer copilul dintr-o clasa unde ultima nota la admitere a fost 9,25, la un alt liceu unde prima nota a fost de 7,10. Decat ultimul dintr-o clasa de destepti,mai bine primul dintr-o clasa de prosti!

  13. Ce-ar putea stimula?
    Secretul este simplu: sa fii mai bun decat ceilalti din clasa.
    Nici macar din aceeasi scoala. Doar din clasa ta.

    1. habarnistoo!
      nu ai cum sa mai fi intre primii 30% dacă nu ești deja…regula asta este pentru trecut nu pentru viitor cum ar fi normal

  14. Acest consiliu al elevilor pe ce criterii este infiintat?Sa le fie rușine daca gândesc asa.Care este echitatea.Cine nu invata nu merita sa ia bursa.Sunt copii care nu se ridica de la birou cu orele.Intai studiu si dupa aceea bursa de merit.Ce merit ai cu medii de cinci.Este aberant ,universitățile de prestigiu acorda burse copiilor cu rezultate deosebite.De ce se mai numeste bursa de merit?

    1. Ei doresc să stimuleze toți copiii ca să ajungă la un standard cât mai mare și să evolueze țara, nu să rămână repetenți și să fie cu nepăsare sau de exemplu mulți nu fac nici liceul, sau îl fac doar până la CLS a 10 a să poată să facă permisul, dar nu rezolvă cu asta nimic căci în ziua de azi fără facultate nu prea faci nimic, asta e în nefavoarea celor care au învățat pentru media de 9.50 dar dacă ai putut să înveți atât atunci mai bine înveți și mai mult ca să fii printre primii 8 din clasă, căci nu toți pot să învețe nici pentru media 9.50 și fix de asta se aplică alt criteriu

      1. Ce stimulează? Nu e nevoie să muncească pentru o medie mare, doar să fie primii în clasa celor care nu învață. Chiar și 7 e suficient.

        Vă dați seama că ajung să ia bursă și unii care poate au fost corigenți anul anterior și au trecut la limită?

  15. Normal. Obiectivul progresiștilor ( a se citi marxiști) a fost mereu acela de a egaliza, înspre mediocritate.

    Corporațiile, ca și societatea marxistă, au nevoie de idioți. De „muncitori” care să nu pună prea multe întrebări.

    Elitele pun întrebări, deci fac probleme.

  16. Cine a împuternicit acest Consiliu al Elevilor să vorbească în numele copiilor noștri și să aibă privilegiul de a fi consultat, având o influență în luarea deciziilor de către un minister al statului? Despre ce echitate vorbim? Atunci hai să acordam 30% din locurile dintr-un liceu de top celor care “merită”, celor care au obținut la evaluarea națională medii de 7, 6 sau chiar 5!!! Nici ei nu au altfel șansa de a ajunge acolo.

    1. din păcate procesul a început de câțiva ani.In toate liceele sunt acceptati(pe motive de rasa sau probleme reale sau falise) elevi mediocri.astfel în licee unde ultima medie de întrare e 9.50 sunt acceptați și cu 6 sau 7!

  17. Au dreptate….in ziua de azi atunci cand termini cu media 5 este un merit 😂😂😂. Ce nu inteleg eu, ce inseamna ca anumite medii defavorizate nu pot atinge pragul de merit??? De aici se intelege: ori parintii mediteaza (adica profesorii nu isi fac meseria) ori copiii din alte medii nu sunt notati corespunzator ……Deci pana la urma, paine si circ, parintii acestor copii “merituosi” sa poata vota la anul conducatorii ca oricum in urmatorii ani vor schimba iar ca deh cei care au invatat anul asta vor invata si a anul cand vor reveni asupra deciziei.

  18. Trebuia să ajungă și la noi prostia asta cu „echitatea”. În SUA e deja un întreg curent antimeritocratic, meritocrația este considerată ca un concept învechit. Dacă nu mă credeți, căutați pe Google după meritocracy controversy.

    Deci acum avem burse de merit acordate după criterii de echitate. Mă mir că unii sunt în stare să susțină public așa ceva.

  19. Ati innebunit de tot..ce distributie echitabila???Echitabila pt cine??Un copil cu media 9 nu ia nimic,Iar unul cu media 7 are bursa de merit??Cine face parte din acest consiliu al elevilor???mi-e greu sa cred ca elevii sint de acord cu o asemenea aberatie…Jos labele de pe bursele copiilor.

  20. acest consiliu a elevilor are o gramada de benificii.
    ei sunt puși acolo prin votul altor consilii care reprezinta marea masa.Este evident ca reprezinta interesul acestei mase și nicidecum al performantei.

  21. Bursa de merit nu trebuie să fie acordată „pentru o distribuție mai echitabilă a resurselor”, ci trebuie acordată elevilor care merită, care au obținut rezultate deosebite la școală. Bursa de merit NU este bursă socială. Dacă se dorește o distribuție mai echitabilă a resurselor, atunci Consiliul Elevilor și cele câteva ONG-uri să se gândească cum s-ar putea distribui mai echitabil bursele sociale. În niciun caz bursa de merit.

    1. Nu, din cauza faptului că nici la simulacrul de ieri nu ne-am permis accesul. Ilegal, Ministerul lipsei de Educație, a limitat accesul la 100 de partcipanți, adică ai lor. Au mimat în grup o dezbatere la care s-au aprobat între ei și lingăii și profitorii au girat dezamăgirea și lipsirea de recunoaștere a meritelor copiilor noștri.

  22. Loaze socialiste, confunda ajutorul social cu bursa de merit care pentru asta se obtine: MERIT. Bineinteles ca in CNE sunt numai copii de politicieni, de aceea in general stau toata ziua doar sa palavrageasca si in rest nu fac nimic. Stiu din propria experienta pentru ca sunt elev la Vianu. O sa ne intrebam de ce elevii nu mai vor sa exceleze, din acest motiv, ca se ia MEN dupa opiniile absolut idioate ale CNE

  23. Adica este “echitabil” ca cel care nu invata deloc și, prin urmare, are medie 5, sau chiar sub 5, sa fie considerat apt de a primi bursa de MERIT?!
    Unde anume este considerat merituos? Pe maidan? Sa o numească altfel atunci, sa nu mai fie bursa de merit!!
    Sa existe bursa de performanta/olimpica pentru cei 3% elevi extraordinari, bursa de merit pentru cei care învață totuși ceva și o bursa de “maidan” pentru electoratul PSD/PNL!
    Oare interesele cui le apară CNE? Sigur nu interesele elevilor care ar merita bursa de merit.

    1. NU ESTE ECHITABIL, adica NU ESTE CORECT sa primeasca burse de merit si cei cu note peste 9 si cei cu note sub 9!

      Atentie, va rog: “echitabil” nu inseamna “in mod egal”, ci “in mod corect”

      Drept urmare este clar ca NU E CORECT sa se dea burse DE MERIT pt toate notele/mediile intre 5-10.

      De asemenea, nu se poate lega de burse subiectul meditatiilor.
      Orice parinte stie (sau ar trebui sa stie) ca nu toti copiii care fac meditatii ajung la medii de 9-10 si, in acelasi timp, nu toti copiii care are medii mari, peste 9, NU fac meditatii.

  24. Nu este echitabil sa se atribuie burse in acest fel, ca si cum efortul unui elev de 5-6 ar fi egal cu al unui elev de 9,50-10.

    Iarasi se incurajeaza lenea si submediocritatea, in defavoarea muncii serioase si a harniciei.

    Privind clasa politica (plina de plagiatori si doctori “prefabricati”) si pe cei care-i sprijina prin aceste decizii… nu ne mai surprinde!

    Romania NEeducata pare ca este acum proiectul/planul de guvernare.

  25. Daca un elev are documente de la anumite concursuri și nu are media în cei 30% dintr-o clasă mai poate lua bursa de merit?

    1. Nu. Si eu am fost olimpic la fizica si chimie pe tara si la celelalte obiecte nu excelam. Ca atare, aveam media 8,50. Daca 8,50 nu este in primii 30 la suta, nu iei bursa de merit. Solutia ar fi sa faci un transfer intr-o clasa mai slaba.

      1. Tocmai pt astfel de situatii trebuie sa existe si o forma de recompensare a olimpicilor internationali – burse pt medalii si mentiuni, pt ca si o mentiune la nivel international este un rezultat de exceptie obtinut cu multa munca. Olimpicii fac eforturi foarte mari, uneori chiar cu “pretul” unor rezultate mai slabe la materiile la care nu concureaza.

  26. Bursa de MERIT ”discriminează” pentru că se acordă în baza MERITULUI.

    Ați auzit o prostie mai mare?! Numai în România…

    1. DA!!
      De ce ne miram?
      S-au introdus coduri pt rezultatele la examenele copiilor, iar profesorii nu mai pot spune cu voce tare in clasa notele acordate, ca sa nu-i supere/discrimineze pe copiii cu note mici.

      Meritele, talentele si rezultatele celor muncitori ii deranjeaza pe cei care nu se straduiesc si care se simt astfel “discriminati.”

      Ironia este ca, de obicei, copiii isi comunica intre ei notele!🤣🙃

      Problema cea mai mare este aceasta “procedura” de nivelare a rezultatelor.
      Daca toti iau burse, nu se va mai stradui nimeni. Daca nu-si cunosc notele unii altora vor ajunge sa creada ca nici nu conteaza si ca nu e nici o deosebire intre “a invata sau a nu invata,” desi, evident, diferenta este ca intre “a fi sau nu fi”!

      1. Aceasta pondere de 30 % este o inepție!!! Copilul meu a învățat în ultimele săptămâni meteo deși a fost grevă, pentru o amărâtă de nota de 10 ca să ii iasă media 9.50 pentru bursă și acum nici nu se mai încadrează, primii 7 din clasa având medii cu puțin mai mari, ultimul doar cu 2 sutimi peste …. Este inuman… Haideți sa ne mutăm copii în școlile slabe și fff slabe, cu copii mediocrii și astfel copii noștri vor fi primii din clasa dar oare în timp nu toți copii nu vor mai învăța nimic… pot fi primii și cu medii de 5!!!!! De ce sa se mai obosească sa învețe!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

A început ședința Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență care decide scenariul de funcționare a școlilor și grădinițelor din București / Berbeceanu: Ideea este că vom menţine măsurile care deja au fost adoptate

A început ședința Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, care decide scenariul de funcționare a școlilor și grădinițelor din București. La ședința care a început la ora 10:00 participă și…
Vezi articolul

VIDEO Vaccinul BioNTech/Pfizer a primit aprobarea specialiștilor pentru folosirea în UE / Comisia Europeană va acorda în curând autorizația de punere pe piață condiționată

Agenția Europeană a Medicamentului a discutat aprobarea vaccinului BioNTech/Pfizer în UE într-o ședință publică, transmisă LIVE, într-un exercițiu de transparență fără precedent. Vaccinul a fost aprobat deja, săptămâna trecută, în…
Vezi articolul