Consiliul elevilor reclamă o “tergiversare nefirească” a includerii banilor de burse în bugetul de stat și că Ministerul Finanțelor nu răspunde cererilor de a discuta pe tema burselor

2.493 de vizualizări
FOTO: CNE
“Consiliul Național al Elevilor remarcă o tergiversare nefirească a procesului de includere a sumelor aferente burselor elevilor în bugetul de stat pentru anul 2021, în ciuda faptului că legea impune acest lucru în mod clar”, arată organizația într-un comunicat emis marți. CNE acuză “procesul netransparent” de elaborare a legii bugetului de stat și arată că a cerut repetat să aibă discuții cu Ministerul Finanțelor, pe tema burselor școlare, dar nu a primit niciun răspuns.

Comunicatul CNE, integral:

“Bursele elevilor: între ciocan și nicovală? 

În cursul zilei de ieri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, întrebat fiind care este statusul includerii fondurilor aferente burselor școlare în bugetul de stat, a declarat că Guvernul a emis o hotărâre privind aprobarea cuantumurilor minime ale burselor școlare la finele anului 2020, fără, însă, a menționa ceva despre cuprinderea acestora în legea bugetului de stat. 

Consiliul Național al Elevilor remarcă o tergiversare nefirească a procesului de includere a sumelor aferente burselor elevilor în bugetul de stat pentru anul 2021, în ciuda faptului că legea impune acest lucru în mod clar. Astfel, în cazul în care Guvernul nu va include banii pentru bursele elevilor în bugetul de stat, Hotărârea de Guvern nr. 1064/2020 nu va avea aplicabilitate, iar diferențele colosale dintre bursele oferite de la o localitate la alta vor continua să existe. Pentru a evita asemenea situații, în care administrațiile locale acordă burse de numai 8 lei pe lună, este imperios ca acestea să aibă drept punct de plecare suma de 100 de lei, stabilită de către Guvernul României în luna decembrie a anului trecut. 

Totodată, trebuie să atragem atenția cu privire la repetatele intenții ale Consiliului Național al Elevilor de a purta discuții cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, în sensul dezbaterii problematicii burselor școlare, fără a primi, însă, vreun răspuns. Criticăm cu fermitate, totodată, procesul netransparent de elaborare a legii bugetului de stat pentru acest an, fără consultarea directă a reprezentanților societății civile. 

„În ultimii 3 ani, Consiliul Național al Elevilor, alături de elevii din întreaga țară, a luptat pentru obținerea unui cuantum minim al burselor elevilor! În luna decembrie a anului trecut, acest cuantum a fost stabilit, în sumă de 100 de lei. Acesta nu va fi aplicat, însă, dacă sumele necesare acoperirii cuantumului minim pentru toți elevii care beneficiază de burse nu vor fi incluși în legea bugetului de stat pentru anul 2021. Vom lupta până la capăt pentru colegii noștri, care merită burse mai mari de 8 lei pe lună, așa cum se practică în unele localități. Nu ne vom opri aici!”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.”


2 comments
    1. Eu spre exemplu ,nu am primit bursa copilului care este orfan de un parinte. Cine stie cat si cum se vor da acesti bani. Sau dau tichete? Spwcific ca sunt din Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Nextlab.tech

Elevii de gimnaziu de la Liceul Tehnologic din Fierbinți au pornit „de la zero” cu robotica și au ajuns pe locul 13 în topul Roboșcolilor / „Am fi meritat și noi un pic de atenție din partea inspectoratului”, când s-au făcut centrele de excelență în Ialomița, spune profesoara de Chimie Loredana Chivu, coordonatoarea echipei

Clubul de robotică de la Liceul Tehnologic Fierbinți a început cu un laptop cu Linux și a continuat cu premii la concursul național de robotică Nextlab.tech. „Când am văzut copiii…
Vezi articolul

Filosoful Mihai Șora, despre prezența și discursul oamenilor politici la festivitățile școlare: Politicianul nu poate călca în incinta școlii decât în calitate de părinte, însoțindu-și copilul, fără sloganuri și “fraze sforăitoare”

Oamenii politici nu au ce căuta la festivitățile de deschidere a anilor școlari, să-și “facă campanie electorală”, să “bombeze pieptul” și să “blocheze microfonul”, scrie, într-o postare pe Facebook, filosoful…
Vezi articolul

Detașare în interesul învățământului 2024. Până pe 17 mai se înregistrează acordurile pentru detașare. Lista documentelor necesare și model de cerere

Înregistrarea acordurilor pentru detașare în interesul învățământului, la unitățile de învățământ și la inspectoratele școlare, are loc în perioada 8-17 mai, potrivit potrivit metodologiei-cadru de mobilitate pentru anul școlar 2024-2025. Probele practice/orale…
Vezi articolul