Consiliul Elevilor cere Ministerului Educației și autorităților sanitare să ia pe baza unor consultări decizia privind reluarea școlii

5.362 de vizualizări
Silviu Morcan, președintele CNE / Foto: Facebook.com
Consiliul Național al Elevilor solicită Ministerului Educației și autorităților competente din domeniul sanitar “să convoace la dialog toate părțile interesate, pentru a contura o formă adecvată a deciziei care va sta la baza funcționării școlilor începând cu săptămâna viitoare”. Organizația arată, într-un comunicat emis joi dimineață, că, după unele anunțuri vagi făcute la începutul săptămânii, ministrul Sorin Cîmpeanu nu a mai oferit clarificări cu privire la continuarea anului școlar, în condițiile în care rămâne timp insuficient de pregătire pentru școli, indiferent de decizia care va fi anunțată vineri.

CNE amintește, în comunicatul său, că susține descentralizarea măsurilor de deschidere a școlilor, așa încât să rămână “la latitudinea fiecărui consiliu de administrație modalitatea în care vor continua cursurile, ținând seama de capacitatea de testare, incidența de la nivel local, rata vaccinală etc”.

Comunicatul CNE:

Lipsa de asumare din sistem produce inechități! 

Decizia privind funcționarea școlilor va fi anunțată de oficialii din educație și sănătate pe data de 5 noiembrie, cu doar trei zile înainte de începerea școlii după vacanța de două săptămâni impusă de autorități. Cu toate acestea, nici până la acest moment nu s-a conturat vreun scenariu de lucru privitor la funcționarea unităților de învățământ, iar dialogul cu partenerii de dialog social a fost rupt cu totul. 

În contextul în care ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut o serie de anunțuri vagi la începutul acestei săptămâni, fără a aduce clarificări cu privire la continuarea acestui an școlar, Consiliul Național al Elevilor își exprimă dezamăgirea față de lipsa de măsuri asumate, precum și față de timpul insuficient de pregătire pentru unitățile de învățământ, indiferent care va fi decizia anunțată în data de 5 noiembrie. 

De aceea, reprezentanții elevilor trag un semnal de alarmă și solicită Ministerului Educației și autorităților competente din domeniul sanitar să convoace la dialog toate părțile interesate, pentru a contura o formă adecvată a deciziei care va sta la baza funcționării școlilor începând cu săptămâna viitoare. În același timp, reiterăm poziția noastră de a descentraliza scenariul de funcționare a școlilor, lăsând la latitudinea fiecărui consiliu de administrație modalitatea în care vor continua cursurile, ținând seama de capacitatea de testare, incidența de la nivel local, rata vaccinală etc. 

De asemenea, este esențial ca, în cazul trecerii în scenariul online, elevii care nu au posibilitatea să acceseze acest format de învățământ din motive precum lipsa conexiunii la internet sau din lipsa dispozitivelor să aibă opțiunea de a participa la cursuri în format fizic, din sala de clasă, urmărind lecția cu ajutorul infrastructurii școlare, indiferent dacă profesorul este sau nu prezent în format fizic. 

„Așteptăm să fim chemați la dialog de către autorități, pentru a ne asigura că se creează un cadru legal coerent, menit să aducă predictibilitate în sistem. Măsurile luate de autorități impactează milioane de elevi, părinți și profesori, motiv pentru care ele trebuie asumate cu responsabilitate, alături de toți actorii implicați. Altminteri, vom fi, din nou, martorii unor decizii din pix, fără nicio legătură cu situația din teritoriu”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.”


5 comments
  1. Societatea civila continua sa isi formeze singura un consens bazat pe date epidemiologice daca guvernul insista sa ne trimita copiii in scoli pe criterii pur subiective sau alte interese decat sanatatea copiilor si siguranta familiilor acestora.
    Este vizibil impactul vacantei asupra numarului de internari in spital si la ATI a minorilor.
    Boala si/sau pierderea unui parinte are un impact mult mai grav si pe termen lung decat invatamantul online.
    Revenirea la scenariile din valul 3 este singura solutie rationala in pandemie pentru ca acelea au fost singurele scenarii stabilite printr-un efort comun de negociere intre ministerul sanatatii si cel al educatie. Daca se vor lua ca pana acum masuri in stil diktatorial, her ministru va avea in putina constiinta vietile a multi parinti.

  2. Sa inceapa odata scoala aia fizic. Ca ne-am saturat. Daca nici cand la nivel national a scazut mult rata de infectare si se vaccineaza 50 de mii de oameni zilnic nu se deschid scolile inseamna ca e reavointa si se urmareste altceva. Cei mai prosti din curtea scolii. Toata Europa a deschis, noi stim mai bine. Noi stim mai bine decat toata Europa, tot mapamondul si despre vaccin si despre tratamente. Tara care nu citeste o eticheta si ia pastile de caini, dar care stie ea mai bine ca de la vaccin mori. Popor mai cretin ca poporul roman mai rar. Si se va cretiniza si mai rau daca scolile nu se deschid fizic. Dar asta si urmaresc probabil politicienii: masa, saraca, inculta si in nevoie, masa usor manevrabila.

    1. ati uitat sa spuneti ca in vest statul isi protejaza cetatenii testand fiecare copil care intra in scoala, de doua ori pe saptamana, iar acordul parintilor nu exista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like