Consiliul Cercetării are o nouă conducere: Alexandru Babeș, cercetător în Neurobiologie la București, care a mai fost în 2011 și 2016 președintele organismului care poate propune retragerea acreditării unei întregi școli doctorale – SURSE

FOTO: Christian Neacsu

Ministrul Educației a aprobat o nouă componență a Consiliului Național al Cercetării Științifice, organism de experți în cercetare cu rol important în evaluarea internă a universităților și în clasificarea departamentelor. CNCS este forul care analizează calitatea cercetării și care poate propune retragerea acreditării unei întregi școli doctorale, dacă nu respectă standardele de calitate sau de etică profesională. Potrivit surselor Edupedu.ro, conducerea forului va fi asigurată de Alexandru Babeș, cercetător și profesor de Neurobiologie la Universitatea din București.

Amintim că Cercetarea, care în Guvernul Orban este organizată sub forma unui departament în cadrul Ministerului Educației, este condusă de un secretar de stat de o lună și jumătate. Șeful Cercetării este Dragoș Ciuparu, care la preluarea mandatului a anunțat că și-a fixat ca obiective deblocarea finanțării programelor de cercetare și lansarea de competiții (detalii aici).

Componența noului Consiliul Național al Cercetării Științifice – surse:

1. Alexandru Babeș – președinte. Cercetător, profesor de Neurobiologie la Universitatea din București, autor a peste 20 de articole în reviste științifice ISI, printre care Nature și Nature Medicine.

Alexandru Babeș a fost președintele acestui for la reînființarea lui prin legea educației din 2011. Primul său mandat la conducerea CNCS a fost în 2011-2013, când a fost numit de ministrul de atunci Daniel Funeriu, iar șeful cercetării era Dragoș Ciuparu. A revenit în această funcție în 2016-2017, numit de ministrul de atunci al Educației, Mircea Dumitru, în guvernul Cioloș.

De precizat că Babeș a făcut parte din echipa care a introdus, în 2011, împreună cu Dragoș Ciuparu ca șef al Cercetării și Adrian Curaj – director UEFISCDI, exclusiv evaluatorii străini în evaluarea proiectelor de cercetare care primeau fonduri naționale, precum și criterii minimale pentru aplicații la granturi de cercetare.

În 2013, conducerea CNCS a fost preluată pentru un scurt mandat de Mihai Dima, iar în aprilie 2013 întreaga echipă și-a dat demisia din acest for, din cauza lipsei finanțării proiectelor de cercetare (sursa și detalii).

2. Costin Sorin Bâldea – vicepreședinte. Cercetător în științe inginerești, Universitatea Politehnica București. Costin Sorin Bildea este profesor la Departamentul de Inginerie Chimică și Biochimică.

3. Flavius Solomon – vicepreședinte. Cercetător la Institutul de Istorie “A. D. Xenopol” din Iași al Academiei Române. A mai fost membru al CNCS în ambele mandate ale lui Alexandru Babeș.

4. Cezar Joița – cercetător la Institutul de Matematică Simion Stoilow al Academiei Române. A mai fost membru al CNCS în perioada 2011-2013 și a făcut parte din echipa care și-a dat demisia în bloc din acest for, în 2013, din cauza lipsei finanțării proiectelor de cercetare (sursa și detalii).

5. Norica Nichita – cercetător la Institutul de Biochimie al Academiei Române. A mai fost membru al CNCS și în perioada 2011-2013.

6. Alexandru Baumgarten – Cercetător în științe umaniste la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A mai fost membru CNCS când forul era condus de Babeș, în 2011-2013, și a făcut parte din echipa care și-a dat demisia, în 2013.

7. Laurențiu Stoleriu – Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași / Domeniul: Fizica. A mai făcut parte din CNCS în 2016-2017, tot sub conducerea lui Alexandru Babeș.

8. Mirela Voiculescu – Universitatea Dunărea de Jos din Galați / Domeniul: Științele pământului. A mai făcut parte din CNCS în 2016-2017, când a deținut funcția de vicepreședinte.

9. Ioan Ovidiu Sabău – Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara / Domeniul: Medicină

10. Gabriel Bădescu – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca / Domeniul: Științe sociale. A făcut parte din echipa care și-a dat demisia în bloc, în 2013, din cauza lipsei finanțării proiectelor de cercetare.

11. Mihai Gîrțu – Universitatea Ovidius din Constanța / Domeniul: Biotehnologie.

12. Gabriela Râpeanu – Universitatea Dunărea de Jos din Galați. A făcut parte și din echipa condusă de Babeș în 2011-2013.

13. Antonio Marian Rădoi – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie – IMT București / Domeniu: Știința materialelor

14. Mihaela Florea – Universitatea din București / Domeniu: Chimie

15. Gabriela Cârja – Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași / Domeniu: Știința materialelor. A mai fost membru CNCS în 2016, precum și în 2011-2013.

16. Bogdan Ovidiu Popescu – Universitatea de Medicină și Farmacie București / Domeniu: Medicină

17. Cosmin Chiorean – Universitatea Tehnică Cluj-Napoca / Domeniu: Științe inginerești

18. Lucian Drăguț – Universitatea de Vest din Timișoara / Domeniu: Științele pământului. A mai fost membru CNCS în 2016-2017.

19. Niculina Hădade – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca / Domeniu: Chimie

20. Radu Marinescu – Universitatea Politehnica din Timișoara / Domeniu: Informatică. A mai fost membru CNCS în 2011-2013 și a fost și vicepreședinte al forului.

21. Dragoș Iliescu – Universitatea din București / Domeniu: Științe sociale.

CNCS este format din 21 de membri, printre care se numără președintele și doi vicepreședinți, numiți prin ordin de ministru. Președintele și vicepreședinții sunt numiți pentru un mandat de 4 ani. Tot de 4 ani este și mandatul membrilor CNCS.

Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS) este un organism consultativ al Ministerului Educației, introdus în 2011 prin legea educației. Instituția are misiunea de a sprijini Ministerul în “finanțarea, monitorizarea și evaluarea activităților de cercetare științifică din România”, se arată în noul său regulament de organizare, obținut de Edupedu.ro.

Atribuțiile principale ale CNCS:

– stabilește standardele, criteriile și indicatorii de calitate pentru cercetarea științifică, ce mai apoi sunt aprobați prin ordin de ministru
– auditează periodic cercetarea din universități sau din institutele de cercetare, la solicitarea Ministerului Educației sau din proprie inițiativă
– prezintă anual un raport privind starea cercetării în institutele naționale de cercetare-dezvoltare, în universități și în institutele Academiei Române. “Raportul este public și va fi afișat pe site-ul CNCS”, prevede regulamentul obținut de Edupedu.ro
– contribuie la evaluarea calității cercetării studiilor universitare de doctorat

Componența fostului CNCS, numit în 2017:
  1. SIMIONESCU Bogdan – președinte CNCS – Academia Română
  2. MANOLESCU Nicolae – vicepreşedinte – Institutul Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”
  3. VOICU Georgeta – Vicepreşedinte – Universitatea Politehnica din Bucureşti
  4. APETREI Constantin – Membru – Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi
  5. CIUC Mihai Alexandru – Membru – Universitatea Politehnica din Bucureşti
  6. DIMIAN Mihai – Membru – Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava
  7. DRAGOŞ Cristian Mihai – Membru – Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca
  8. DUMITRESCU Dalina – Membru – Academia de Studii Economice din Bucureşti
  9. FORNA Norina Consuela – Membru – Academia de Ştiinţe Medicale
  10. ITTU Mariana – Membru – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă  Fundulea
  11. MANGALAGIU Ionel – Membru – Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
  12. MUNTEAN Andreea Cipriana – Membru – Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia
  13. PĂUN Mihaela – Membru – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice – INCDSB Bucureşti
  14. PINTILIE Lucian – Membru – Patronatul Român din Cercetare şi Proiectare
  15. POPA Ionel – Membru – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură “Marin Drăcea”
  16. PRECUP Radu Emil – Membru – Universitatea Politehnica din Timişoara
  17. SIMITI Ioan Vida – Membru – Academia de Ştiinţe Tehnice
  18. STĂNICĂ Adrian – Membru – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină – GEOECOMAR Bucureşti
  19. TARANU Ionelia – Membru – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală – IBNA Baloteşti
  20. VILAG Valeriu Alexandru – Membru – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare – COMOTI Bucureşti
  21. VOICU Petre – Membru – Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare-Proiectare din România

FOTO: Christian Neacsu

 

 

Exit mobile version