Consiliile elevilor și asociațiile județene reprezentative trebuie să raporteze anual cum e respectat Statutul Elevului în fiecare școală din județ / Școlile și inspectoratele trebuie să publice rapoartele, iar unitățile de învățământ au obligația să remedieze deficiențele semnalate

1.365 de vizualizări
Transport gratuit pentru elevi
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Consiliile județene ale elevilor și Consiliul Municipal al Elevilor București, precum și alte asociații reprezentative ale elevilor trebuie să elaboreze rapoarte anuale în care să prezinte în ce măsură unitățile de învățământ din acele județe/din București respectă Statutul Elevului. Școlile și inspectoratele trebuie să se implice în comunicarea publică a acestor rapoarte, iar școlile – să remedieze deficiențele semnalate, potrivit dispozițiilor finale ale noului Statut al Elevului, publicat miercuri în Monitorul Oficial, document ce reia prevederile în acest sens existente în Statutul de până acum.

Astfel, Statutul prevede, la Art. 42, că rapoartele pe care trebuie să le publice Consiliile elevilor și alte asociații reprezentative trebuie fie urmărească respectarea Statutului Elevului în fiecare unitate de învățământ din județ / din București.

Raportul se face public la finalul anului școlar sau la începutul anului școlar următor, pentru aceasta urmând să fie folosite: site-urile unităților de învățământ, ale inspectoratelor școlare, ale consiliilor de elevi și ale asociațiilor de elevi.

Școlile sunt, de asemenea, obligate să remedieze problemele semnalate și să comunice public felul cum au acționat.

Prevederile din Statutul Elevului, detaliat:

  • „Art. 42. — (1) Consiliul județean al elevilor/Consiliul Municipal al Elevilor București și asociațiile reprezentative ale elevilor elaborează un raport anual privind respectarea prevederilor prezentului statut în fiecare unitate de învățământ preuniversitar din respectivul județ sau din municipiul București. Raportul are în vedere un an școlar și se face public la finalizarea acestuia sau la începutul anului școlar următor.
  • (2) Comunicarea publică are în vedere website-urile unităților de învățământ, ale inspectoratelor școlare, website-urile consiliului elevilor și pe cele ale asociațiilor reprezentative ale elevilor.
  • (3) În cazul constatării unor deficiențe, unitățile de învățământ au obligația de a le remedia și de a comunica public modalitățile de soluționare a acestora.”

Prevederile au fost incluse și în Statutul Elevului din 2016, la Art. 49.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pricopie, rector SNSPA: „Încălzirea globală, factorii de risc pentru sănătatea publică, săracia și accesul la resurse de bază, extremismul, corupția, traficul de persoane”, printre temele de la conferința Global Leadership for the 21st Century, organizată de ONU

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, participă astăzi și mâine la conferința “Global Leadership for the 21st Century”, organizată de Biroul Națiunilor Unite de la Geneva, se arată într-un comunicat de presă…
Vezi articolul

Toți directorii de școli din județul Hunedoara trebuie să depună proiecte pentru a obține bani prin PNRR pentru a digitaliza școlile: “Nu tolerez incapacitatea de a depune proiecte pe această linie de finanţare”, spune prefectul județului

Prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian, a convocat, marţi, o întâlnire cu inspectorii şcolari din judeţ, spunând că „este esenţial” ca toate şcolile să depună proiecte în acest apel de finanţare:…
Vezi articolul

OFICIAL Criterii și documente necesare pentru burse sociale în anul școlar 2024-2025. Prevederi noi: Bursele pentru elevii din familii monoparentale sunt condiționate de venit, școlile nu trebuie să ceară acte legalizate la notar

Elevii pot primi șapte categorii de burse sociale în anul școlar 2024-2025 și dosarul poate fi depus pe perioada întregului an școlar. Bursele medicale și pentru elevii orfani nu sunt…
Vezi articolul

Rectorul Universității Politehnica București, Mihnea Costoiu, scapă de dosarul „Baza Cutezătorii” în urma deciziei Curții Constituționale privind prescripția faptelor / Costoiu fusese condamnat la 3 ani cu suspendare pentru abuz în serviciu

Rectorul Universității Politehnica București, Mihnea Costoiu, a scăpat de dosarul Baza Cutezătorii în urma deciziei Curții Constituționale privind prescripția faptelor, se arată în minuta instanței de luni. În primă instanță,…
Vezi articolul