UPDATE Rectorii Marian Preda și Daniel David au discutat despre „cum aducem tinerii din mediul rural în universități?”, la un eveniment online World Vision România în debutul anului academic – VIDEO

982 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Rectorii Marian Preda și Daniel David au discutat luni, de la ora 17:00 despre „cum aducem tinerii din mediul rural în universități?”, la un eveniment online organizat de Fundația World Vision România. Inițial Ligia Deca ar fi trebuit să participe la eveniment, dar la ora 18:00 aceasta a fost învestită în funcția de ministru al Educației.
Conferința poate fi urmărită aici:

În marja acestui eveniment World Vision România a întrebat câteva zeci de elevi care participă în clasele a XI-a și a XII-a, parte din programul Vreau în clasa a 9-a derulat de Fundație. Tinerii din mediul rural au fost chestionați în legătură cu șansele pe care ei cred că le au de-a intra la facultate. Legat de ce i-ar putea împiedica să ajungă în învățământul universitar, peste 46% sunt îngrijorați că nu vor lua examenele necesare pentru admitere, iar 28% dintre tineri sunt îngrijorați în particular că nu vor lua Bacalaureatul, arată organizația în comunicat.

Referitor la examenul maturității, cele mai răspândite temeri printre participanții la sondaj sunt:

  • Noua structură propusă în Proiectul Legii Învățământului Preuniversitar care va măsura competențele de la mai multe discipline (41,7%);
  • Nu înțeleg ce le predau profesorii de la clasă (20,4%)
  • Nu au suficient timp ca să învețe pe cont propriu (17,5%);
  • Nu au bani pentru a face meditații la disciplinele de examen (13.3%).
Majoritatea tinerilor care vor să meargă la facultate plănuiesc să muncească în paralel

Mai bine de 34% dintre respondenți spun că familiile nu-i vor putea susține financiar la facultate. Tot legat de situația materială, aproape 78% dintre adolescenți sunt îngrijorați de nivelul tot mai ridicat al prețurilor. Alți 14% se tem că nu vor găsi loc la cămin, iar costurile pentru o chirie sunt prea mari raportat la bugetele lor.

Din rândul celor care vor să meargă la facultate (majoritari), cei mai mulți se bazează pe forțele proprii și abia apoi pe sprijinul de la universități. Concret, 70% plănuiesc să se angajeze pe perioada studiilor universitare. În același timp, mai puțin de jumătate din tinerii din mediile dezavantajate speră să se poată baza pe bursele oferite de universități.

Dacă nu vor reuși să intre la facultate, prioritatea pentru aproape 28% dintre adolescenți este să se angajeze. Pentru alți peste 23% dintre respondenți este să facă un curs de calificare, 12,7% și-ar deschide o afacere, iar 11,4% ar pleca în străinătate. Peste 19% dintre tineri spun că nu știu ce vor face în cazul în care nu vor intra la facultate.

Cum își aleg facultatea tinerii de la sate

Cele mai importante criterii pe care adolescenții din mediile vulnerabile le au în vedere atunci când își aleg o facultate sunt:

  • Să-i pasioneze domeniul ales (86,3%);
  • Să aibă după absolvire o profesie care să le acorde un viitor sigur (81%);
  • Să poată accesa burse de studiu (34.6%);
  • Să existe cât mai multe locuri la buget (30%).

„Cât timp am fost studentă a trebuit să mă organizez mai bine cu cheltuielile. Am avut un șoc, pot să spun. M-am trezit că am responsabilități de adult. Bursa mea nu era decât de 600 de lei pe semestru. Eu am avut noroc că am intrat la cămin, dar fratele meu, de exemplu, nu a intrat. Și-atunci normal că ne-a fost mai greu să ne descurcăm cu cheltuielile“, ne-a povestit Marta Voicu, una dintre tinerele care a absolvit programul Vreau în clasa a 9-a, și care a absolvit recent Facultatea de Limbi Moderne Aplicate.

Comunicatul integral, aici:


1 comment
  1. Dupa ce ne-a bagat pe gat un traktorist dulapul s-a gandit ca un marinar ar fi mai bun? Numai oameni competenti in educatie, unul si unul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Din ianuarie 2023, copiii care fac sport de performanță ar putea primi lunar tichete în valoare de 150 de lei pentru a-și cumpăra echipamente / Guvernul, care recent a lansat Strategia Națională pentru Sport, nu a susținut proiectul de lege care merge acum la promulgare

Un proiect de lege prin care copiii care sunt legitimați la un club sportiv și fac sport de performanță, primesc tichete în valoare de 150 de lei pe lună, a…
Vezi articolul

Autorizația de securitate la incendiu și autorizația sanitară, eliminate explicit prin lege dintre condițiile pentru autorizarea provizorie sau acreditarea școlilor și grădinițelor, în proiectul legii Deca a învățământului preuniversitar – surse

Existența autorizației de securitate la incendiu și a autorizației sanitare de funcționare nu ar mai trebui verificată atunci când viitorul organism care se va ocupa de autorizarea și acreditarea școlilor…
Vezi articolul