Consilierul ministrului Educației, Radu Szekly, nu este în conflict de interese fiind și co-fondator al Școlii Româno- Finlandeze de la Sibiu, potrivit Agenției Naționale de Integritate

1.623 de vizualizări
Foto: captura eri.school
Funcția de consilier al ministrului Educației nu este în incompatibilitate cu cea de co-fondator al unei școli private, transmite Agenția Națională de Integritate într-un răspuns cerut de Edupedu.ro. Școala Româno-Finlandeză de la Sibiu, fondată de Radu Szekely a primit acreditare pentru nivelul primar, în prima ședință a noului Consiliu ARACIP.

În data de 1 mai, Edupedu.ro scria că Scoala Româno- Finlandeză de la Sibiu, la care Radu Szekely, consilier al Ministrului Educației este co-fondator a primit acreditare de la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), în prima ședință pe care forul a avut-o într-o nouă formulă, decisă în urma unei “reforme” susținute inclusiv de Radu Szekely.

Primirea acreditării echivalează cu primirea finanțării de bază din partea statului, din bugetul Ministerului Educației, prin costul-standard per elev.

Problema conflictului de interese a fost ridicată în cadrul unei ședințe a Consiliului Economic Social. Școala co-fondată de Radu Szekely este membră în Asociația Școlilor Particulare. Asociația este condusă de Christian Comșa, director al unei unități de învățământ particulare și consilier parlamentar al senatorului USR Ștefan Pălărie.

Întrebat de reprezentanta societății civile în CES, Adriana Radu, dacă este în conflict de interese, Radu Szekely a spus că nu, pentru că nu mai este secretar de stat, ci consilier al ministrului.

Redăm dialogul din cadrul ședinței CES:

Adriana Radu: Am câteva întrebări, clarificări. Nu mi-e clar dacă domnul Szekely este acum secretar de stat sau consilier al domnului ministru?

Radu Szekely: Nu mai sunt secretar de stat, sunt consilier al ministrului.

Adriana Radu: Și în același timp sunteți fondator al Școlii finlandeze de la Sibiu, care este în același timp membru în Asociația Școlilor Particulare din România. E corect?

Radu Szekely: Da, sunt fondator, însă nu m-am mai implicat de cel puțin doi ani de zile în niciun fel în administrarea școlii respective. Este membru, cred că este membru…

Adriana Radu: Vă pot confirma, este pe site. Deci nu există un conflict de interese, în opinia dumneavoastră?

Radu Szekely: Nu, nu.”

Ce spune legea, potrivit ANI

Întrucât funcția de consilier este totuși una publică, Edupedu.ro a întrebat Agenția Națională de Integritate (ANI) dacă Radu Szekely se află în conflict de interese, fiind și co-fondator al unei școli private.

Din răspunsul ANI reiese că Radu Szekely nu este in incompatibilitate de funcții deoarece este angajat în baza unui contract individual de muncă, fiind consilier al ministrului Educației. Ar fi fost în conflict de interese doar în cazul în care mai avea funcția de secretar de stat, potrivit ANI.

Totuși în calitate de consilier al ministrului are obligația să facă publică declarația de avere. Radu Szekely este co-fondatorul Școlii româno-finlandeze Eri, de la Sibiu, arată chiar cv-ul de pe site-ul Ministerului Educației. În perioada iulie 2015 – februarie 2021 (inclusiv în perioada cât a fost director de cabinet al ministrului PSD Ecaterina Andronescu – februarie-august 2019) a fost co-fondator și președinte/membru în Consiliul de Conducere al Fundației Didactica, Sibiu, unde s-a ocupat de „planificarea, dezvoltarea și lansarea unei școli private, integrate, bazată pe modelul educațional finlandez, prin transfer de bune practici și adaptarea modelului pentru a se plia pe sistemul educațional românesc (Școala Primară Româno – Finlandeză ERI Sibiu)”. Școala a fost înființată de Fundația „Didactica” și a funcționat în baza autorizației Ministerului Educației/ARACIP emisă prin ordinul de ministru 5860/28.11.2016.


2 comments
  1. Conform declaratiei de avere din 2021, R.Szekely figura in 2020 ca Director/Administrator al Windsedswiss SRL si Windsedswiss Talent SRL. De asemenea, figureaza ca … director educational la Remarkt Magazine.
    Educatia angajatilor dintr-un supermarket este mai bine platita decat functia de director/administrator 🙂

    Asadar, deoarece acea scoala romano-finlandeza=Windsedswiss, rezulta ca omul a fost destul de activ cel putin in 2020 in aceasta institutie. Conflict clar de interese.
    (declaratie de avere din Oct 2021)

  2. Radu Szekely este direct interesat de implementarea scolii finlandeze in Romania. Nu are nici cea mai mica experienta la catedra. Este om de afaceri, si nu poate intelege de ce sistemele de invatamant preluate de la altii nu sunt intotdeauna si eficiente. Variabilele sunt multe, iar dansul nu se pricepe decat la bani. Conflictul de interese este evident. Mi-l amintesc pe acest domn urland in sedinte, si cam atat. Consider ca nivelul intelectual al dansului este mediocru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Oficial american: În noul val pandemic, “dacă nu avem măști în școli, acest virus se va răspândi și mai mult” / Alternativa – “focare în școli sau întoarcerea la școala la distanță, primul lucru pe care dorim să-l prevenim”

În prezent, în SUA se înregistrează cel mai mare număr de copii care se află internați în spital, de la începutul pandemiei, anume 1.450, după cum a declarat, duminică, directorul…
Vezi articolul

Cine e noul ministru al Educației din Franța, Gabriel Attal. Purtător de cuvânt și fost ministru delegat al Banilor publici, vrea să redea autoritatea profesorilor și are de combătut un puternic fenomen de bullying din școli / Prioritățile mandatului

După o demisie a prim-ministrului francez Elisabeth Borne în luna iunie, respinsă de președintele Macron, și săptămâni de discuții de posibile remanieri, un nou Guvern a fost confirmat recent în…
Vezi articolul

DOCUMENT Profilul absolventului de liceu, baza planurilor-cadru și a programelor școlare, publicat în Monitorul Oficial. Prima generație pentru care se aplică e cea care intră în clasa a IX-a în 2025, adică elevilor care sunt acum clasa a VII-a / La matematică, un elev ar trebui să știe aplice în viața reală ce învață la clasă, lucru testat și de PISA

Profilul absolventului de liceu, care stă la baza viitoarelor planuri cadru și apoi programe școlare și manuale, a fost publicat în Monitorul Oficial, miercuri, 6 decembrie, cu o întârziere de…
Vezi articolul