Consilierii juridici vor putea preda și în învățământul preuniversitar – proiect de lege adoptat de Parlament, care merge la promulgare

1.042 de vizualizări
Foto: © Cateyeperspective | Dreamstime.com
Camera Deputaților a votat miercuri cu o largă majoritate adoptarea unei legi care modifică Legea 514 din 2003, prin care consilierii juridici pot avea activitate didactică și în învățământul preuniversitar, nu numai în cel universitar, cum era până acum. Proiectul merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. Dacă îl va aproba, proiectul va fi publicat în Monitorul Oficial și abia atunci va intra în vigoare.

Este vorba despre o lege care modifică articolul 11 din Legea nr. 514 din 28 noiembrie 2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic.

În actuala formă, consilierii juridici au o mulține de incompatibilități în exercitarea profesiei, iar în excepțiile din lege era până acum prevăzut că „exercitarea profesiei de consilier juridic este compatibilă cu activitatea didactica universitară şi de cercetare juridică, activitatea literară, culturală şi publicistică nesalarizată“.

În proiectul adoptat cu 263 de voturi pentru, 2 împotrivă și 1 abținere, deputații au decis că „exercitarea profesiei de consilier juridic este compatibilă cu activitatea didactica preuniversitară, universitară şi de cercetare juridică, activitatea literară, culturală şi publicistică nesalarizată“.

Foto: 121060422 © Cateyeperspective | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Asociația Editorilor din România – semnal de alarmă după alocarea a 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației: “Devine evident de ce piața de carte din România este cea mai mică din întreaga Uniune Europeană”

“Suntem convinși că există o corelație clară între sumele tot mai mici pe care Educația le primește de la autorități și calitatea în scădere a absolvenților din învățământul românesc”, apreciază…
Vezi articolul

Școlile ar putea angaja persoane necalificate să fie profesori, pentru cel mult un an școlar, dacă au studii superioare, în lipsă de personal calificat. Statutul lor va fi de cadru didactic asociat, potrivit proiectului de Lege Deca – surse

Școlile ar putea angaja persoane cu studii superioare, fără formare inițială, cu avizul Direcţiei Judeţene de Învăţământ Preuniversitar/ Direcţiei Municipiului Bucureşti de Învăţământ Preuniversitar (DJIP/DMBIP), dacă există o lipsă de…
Vezi articolul

CFR Călători anunță că din 3 septembrie nu mai acordă nicio reducere studenților pe tren, deși Autoritatea Feroviară anunța că reducerile actuale vor fi acordate chiar și după intrarea în vigoare a noilor legi ale Educației, până la aprobarea normelor de aplicare cu noile facilități, de către Guvern

Două instituții de stat se contrazic public în privința reducerilor pentru studenți valabile pe transportul feroviar din data de 3 septembrie. Este vorba despre CFR Călători, operatorul de stat pentru…
Vezi articolul