Conferință susținută de profesorul Liviu Franga și moderată de Marius Andruh, astăzi de la ora 17:00 în Aula Academiei Române: Despre „Vasile Pârvan. Profilul unui savant scriitor“ / Intrarea este liberă

1.185 de vizualizări
Conferinta Ora de Stiinta in Aula Academiei Romane. Invitat: profesorul Liviu Franga / Foto: Facebook.com/Academia Romana
Profesor emerit al Universității din București și coordonatorul studiilor dedicate istoriei filologiei clasice românești și literaturii clasice, Liviu Franga va susține astăzi, 28 noiembrie 2023, în Aula Academiei Române, conferința cu tema „Vasile Pârvan. Profilul unui savant scriitor“. Evenimentul începe la ora 17:00 și îl are ca moderator pe academicianul Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române și inițiatorul seriei de conferințe “Ora de știință”.

Profesorul Liviu Franga „consideră că în cuprinsul culturii române moderne Vasile Pârvan oferă – după poezia lui Hașdeu și proza erudită a lui Odobescu – exemplul unei scriituri complexe, modelată după multiple tipare literare aparținând Antichității clasice. O operă care reunește, într-o sinteză originală în epocă, modele clasice și turnuri moderne, al cărei text atrage și stimulează lectura prin ineditul expresivității lui”, precizează Academia Română, în cadrul unui comunicat de presă.

În conferința sa, profesorul Franga „își propune să identifice elemente stilistice și compoziționale preluate de Vasile Pârvan din poetica clasică, greacă și latină, al cărei cunoscător eminent era. Profesorul Franga a ajuns la concluzia că aceste elemente, întemeiate cu precădere pe tehnica efectului sinestezic, conferă scrisului filologului clasic Vasile Pârvan atributele unei literarități autentice, rafinate și complexe, cu ecouri și în opera sa științifică”.

Liviu Franga este licențiat în filologie clasică și traducător al literaturii clasice, cadru didactic al Universității din București din anul 1987, la Catedra de limbi romanice, clasice și orientale. A fost prodecan, decan, membru în Senatul Universității din București, a făcut parte din comisiile CNATDCU și ARACIS. Din decembrie 2021 este profesor emerit al aceleiași universități.

Liviu Franga este autorul a 8 volume de studii, eseuri și articole, consacrate istoriei literaturii Antichității clasice, cu precădere latine (Poetica latină clasică, 1997; Poeții latini și poezia lor. De la Lucilius la Martialis, 2007; Simfonia Cetății. Note despre modelul peren și actualitatea Antichității, 2023), istoriei filologiei clasice românești (Antichitatea ca viitor. O pagină de istorie a filologiei clasice românești contemporane, 2016), istoriei literaturii române (Poetica lui Hasdeu, 2006), precum și fenomenului cultural-literar românesc modern și contemporan, privit din perspectiva remanenței modelului clasic (Clasic printre postmoderni. Studii, eseuri, cronici, 2008; Scrisori din mica mea latinitate, 2010; Ianus, 2015).

A inițiat și coordonează două colecții de studii dedicate istoriei filologiei clasice românești și literaturii clasice Nova Studia Classica și Primordialia. A publicat ediții critice din Homer, a coordonat și editat antologii ale literaturii clasice și moderne. Este autorul unui volum de poezie, unui volum de teatru și a două romane; activitatea de creație a fost răsplătită cu 3 premii literare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Luni, elevii din București se duc la școală și grădiniță. Monica Anisie, după depășirea ratei de infectări de 3 la mie: Mâine la 8:00 am convocat inspectorii școlari pentru a realiza planul de măsuri privind desfășurarea activităților didactice online

Copiii din Capitală merg luni la școală și la grădiniță, chiar dacă astăzi Guvernul a anunțat că Bucureștiul are o rată de infectare oficială de 3,02 la mia de locuitori.…
Vezi articolul

Campionatul Național de Securitate Cibernetică 2024. Primii 40 de participanți au trecut în etapa finală de la București, desfășurată în aceleași zile cu Olimpiada pentru elevii de liceu – regulile de concurs

Primii 40 de participanți la ediția 2024 a Campionatul Național de Securitate Cibernetică (RoCSC) au trecut în etapa finală a competiției, potrivit rezultatelor centralizate de organizatori. Aproape 400 de elevi…
Vezi articolul
începerea școlii, predare bilingvă

Este foarte greu în școlile de stat să dai oameni afară pentru lipsă de performanță – Laura Nicoară, director adjunct: Din cauza titularizării și a etapelor de mobilitate, o echipă managerială a unei școli nu are posibilitate deplină de a-și alege oamenii cu care să lucreze

Din cauza titularizării și a etapelor de mobilitate, „o echipă managerială a unei școli, indiferent la ce nivel ar fi ea, nu are încă posibilitate deplină de a-și alege oamenii…
Vezi articolul

Răspunsurile Ministerului Educației la cele mai frecvente întrebări despre apelul de 15 milioane de euro în care vor fi formați directori de școli, profesori din comisii și inspectori școlari / Proiectele se pot depune până pe 9 octombrie

Ministerul Educației a răspuns la cele mai frecvente întrebări despre apelul privind Programul național de leadership și management educațional de 15 milioane de euro, în care vor fi formați directori…
Vezi articolul