Conferință deschisă profesorilor, pe 15 octombrie, la Arcub Gabroveni în București, despre cum îi formăm pe elevi în școala din viitor. Mircea Miclea, Domnica Petrovai, Csaba Asztalos și Mihnea Moisescu vor vorbi despre învățarea în era Inteligenței Artificiale și despre conectarea reală a copiilor cu magiștrii lor

Mircea Miclea, Domnica Petrovai, Asztalos Csaba, Mihnea Moisescu / Foto credit: Ciprian Hord / Tedx Zorilor / Agerpres Foto / Univeristatea Politehnica București

Profesorii sunt invitați marți, 15 octombrie, de la ora 13:30, la conferința în format fizic susținută de profesorii Mircea Miclea, Domnica Petrovai, Csaba Asztalos și Mihnea Moisescu, la centrul cultural ARCUB Gabroveni din București, despre Școala din Viitor. Cum putem ajunge mai eficient la mintea noilor generații de copii? Ce tehnici trebuie să stăpânească profesorii în era în care Inteligența Artificială modifică viețile familiilor? Cum îi sprijinim pe copii să aibă un echilibru sănătos în modul în care-și petrec timpul online și offline, în așa fel încât să rămână conectați cu lumea din jur, dar și cu ei înșiși și cu profesorii lor? Cum integrează educația tehnologiile avansate și care sunt tendințele actuale în predarea cu ajutorul digitalului? 

Conferința Națională „Școala din viitor – resurse și conținut transdisciplinar pentru profesorii de gimnaziu” este organizată de Fundația Vodafone România în parteneriat cu Edupedu.ro.

Directorul Fundației Vodafone, Angela Galeța, membru Advisory Committee în România pentru Trust for Civil Society în Central & Eastern Europe, care din 2015 este Certified Sustainability and Excellence Practitioner, acreditare oferită de Institute of Environmental Management and Assessment şi de Center for Sustainability and Excellence, va lansa pachetul educațional Școala din viitor, care cuprinde 48 de lecții digitale noi concepute de profesori români, pe curriculumul național, cu un conținut transcurricular. Resursele digitale dezvoltate pentru nivelul gimnazial pot fi folosite gratuit în timpul școlii, la orice materie, dar și la orele de dirigenție, în Școala Altfel, Săptămâna Verde, Școala după școală, în programe remediale.

Angela Galeța

Profesorul Mircea Miclea, fost ministru al Educației, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, va vorbi despre ce înseamnă să fii profesor în școala din viitor, cum facem să nu aruncăm fructele revoluției tehnologice și să ajungem mai eficient la mintea noilor generații de copii, despre competențele necesare elevului de astăzi pentru a prospera într-un prezent și viitor tehnologizat și despre modul în care pot stimula profesorii aceste competențe. Mircea Miclea este profesor de științe cognitive aplicate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, este cercetător și fondator al Institutului de cercetare-dezvoltare Cognitrom. A fost cel mai tânăr șef de catedră din istoria Universității, cancelar al UBB.

Mircea Miclea

Psihologul Domnica Petrovai, coordonatoarea și co-autoare a Strategiei Naționale de Sănătate Mintală a Copilului și Adolescentului din România, va vorbi despre cum îi sprijinim pe copii să aibă un echilibru sănătos în modul în care-și petrec timpul online și offline, în așa fel încât să rămână conectați cu lumea din jur, dar și cu ei înșiși și cu profesorii lor? Care sunt marile provocări cu care se vor confrunta profesorii și elevii în lumea din viitor, aflată sub lupa inteligenței artificiale? Despre efectele utilizării excesive a tehnologiei asupra performanței școlare și a relațiilor interpersonale, precum și despre importanța activităților fizice, a contactului social și a unei diete echilibrate în menținerea sănătății mintale și emoționale în fața presiunii de a fi mereu conectați la mediul digital.

Domnica Petrovai

Profesorul Csaba Asztalos, cadru didactic la Universitatea din București și la Universitatea Româno-Americană și președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), instituție care a realizat împreună cu IRES studiul despre Discursul urii în România, va vorbi despre natura și efectele discursului instigator la ură, diferitele forme pe care le poate lua acesta și impactul său asupra elevilor, a profesorilor și a părinților, precum și despre responsabilitatea fiecăruia de a combate acest fenomen. Despre presiunea sub care își duc viețile în inima școlii profesorii, elevii și părinții, în contextul în care dezvoltarea inteligenței artificiale afectează comunitățile. Școala este principala instanță care ar trebui să se implice mai mult pentru a opri discursul urii în societate, spune majoritatea celor chestionați în studiul IRES-CNCD. Cum pot opri profesorii spirala discursului urii, care escaladează în forme de violență verbală și fizică tot mai prezente în mediul educațional? Pot ajuta noile tehnologii și conținuturile digitale la educarea și crearea unui climat?

Csaba Asztalos, președintele CNCD / Foto: Inquam Photos

Prof.dr.ing. Mihnea Moisescu, decan al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București, va vorbi despre revoluțiile industriale și explozia dezvoltării Inteligenței Artificiale, integrate în cercetarea cu aplicabilitate educațională, cum integrează educația tehnologiile avansate și care sunt tendințele și provocările actuale, în dezvoltarea inteligenței digitale în mediul educațional. Plus: un pas spre explorarea meseriilor viitorului. O întrebare importantă la care va răspunde este: Ce trebuie să învețe elevii, astfel încât să poată deveni profesioniști ai prezentului, fie că vorbim de ingineri de date, dezvoltatori de software, experți în machine learning sau securitate cibernetică?

Mihnea Moisescu

Conferința va fi urmată de 4 sesiuni de Workshopuri tematice, gratuite, dintre care profesorii de gimnaziu participanți la eveniment pot alege unul pentru a participa. În cadrul Workshopurilor, profesorii vor afla cum pot să folosească concret la clasă, cu elevii, lecțiile digitale pe cele 4 tematici concepute de Fundația Vodafone România. Totul se întâmplă cu ajutorul tehnologiei, pentru că aceste lecții și aplicații sunt în format multimedia, respectă curriculumul național, pe temele: Mediu & EcologieInteligența digitalăRobotica sau Pregătiți pentru viitor. În cadrul acestor sesiuni practice, cadrele didactice vor vedea exemple utile despre cum să integreze tehnologia în clasă.

Prin formularul de înregistrare la Conferința din 15 octombrie 2024 puteți alege tema workshopului la care vreți să participați:
Dana Bobocea

Guest speaker al workshopului Mediu & Ecologie: Raul Pop, președinte EcoTeca, fost secretar de stat Ministerul Mediului.

Raul Pop
Claudia Mitrache

Guest speaker al workshopului Inteligența digitală: Ioana Avădani, președinte consiliu director Centrul pentru Jurnalism Independent.

Ioana Avadani
Radu Jugureanu

Guest speaker al workshopului Robotică: Mihai Peca, specialist programe de certificare, formator, ECDL Romania – ICDL Certification.

Mihai Peca
George Pataki

Guest speaker al workshopului Pregătiți pentru viitor: conf.univ.dr.ing. Răzvan Crăciunescu, prodecan, Facultatea de Electronică Telecomunicații și Tehnologia Informației, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București.

Razvan Craciunescu

Cele 4 workshopuri se vor desfășura în paralel, în 4 săli diferite găzduite de ARCUB-Gabroveni. Workshopurile sunt susținute de profesori creatori ai conținuturilor educaționale digitale în cadrul programului Fundației Vodafone România și de câte un guest speaker cu competențe și activitate recunoscute în domeniu.

Agendă Conferința Națională „Școala din viitor – resurse și conținut trandisciplinar pentru profesorii de gimnaziu”. București, ARCUB-Gabroveni, 15 octombrie 2024

13:30 – 14:00 Înregistrarea participanților

14:00 – 14:10 Deschiderea evenimentului – moderatori: Raluca Pantazi și Mihai Peticilă, Edupedu.ro

14:10 – 14:20 Prezentarea programului Școala din viitor și a conținutului educațional dezvoltat de Fundația Vodafone – Angela Galeța, director

14:20 – 15:00 Viitorul învățării în pas cu tehnologia

15:45 – 17:00 Workshopuri tematice în paralel: Prezentarea conținutului educațional digital transcurricular dezvoltat în cadrul programului Fundației Vodafone Romania – Școala din Viitor

1. Workshop modul Mediu&Ecologie: 12 activități de tip e-learning dezvoltate pentru elevii de gimnaziu, ce pot fi folosite atât de profesori la școală, cât și de elevi, acasă, individual sau alături de părinți. Prin acest modul elevii descoperă mediile de viață și identifică strategii și instrumente de protejare a acestora, îmbinând atât cunoștințe de biologie, chimie și fizică, dar și matematică, informatică și TIC.

Guest speaker: Raul Pop, președinte EcoTeca, fost secretar de stat Ministerul Mediului

Tema: Resurse educaționale inovative pentru a le transmite elevilor noțiuni despre sustenabilitate, conservarea naturii și protejarea mediului, relația dintre climă și vegetație, importanța reciclării și reutilizării materialelor, conceptul de energie verde și sursele regenerabile de energie

Formator Școala din viitor: Prof. Dana Bobocea

2. Workshop modul Inteligență digitală: Cele 12 activități ce fac parte din parcursul acestui modul ating subiecte dificile din mediul online, cum ar fi cyberbullying-ul, discursul instigator la ură (hate speech), drama digitală, identitatea online, și își propun să dezvolte o atitudine de viață echilibrată în rândul adolescenților, bazată pe alegeri conștiente.

Guest speaker: Ioana Avădani, președinte consiliu director Centrul pentru Jurnalism Independent

Tema: Analiza critică a știrilor de ultimă oră, verificarea surselor și înțelegerea impactului tehnologiei moderne asupra răspândirii informațiilor, pentru ca elevii și profesorii să poată fi pregătiți să navigheze în mod responsabil și informat în era digitală. Cum se deosebesc știrile credibile de cele false, care sunt metodele prin care se pot verifica sursele și autenticitatea informațiilor. Care sunt elementele fundamentale ale unui articol de știri online, astfel încât comunitatea școlară să poată să evalueze critic conținutul informativ, sponsorizat și cel tip clickbait, pentru o navigare responsabilă în spațiul online.

Formator Școala din viitor: Prof. Claudia Mitrache

3. Workshop modul Robotică: include 12 activități de învățare cu aplicații practice ale acesteia în viața de zi cu zi, programare în Scratch și GeoGebra

Guest speaker: Mihai Peca, specialist programe de certificare, formator, ECDL Romania – ICDL Certification

Tema: Robotică, algoritmi, programare și automatizare – de la teorie la practică, în lecțiile predate la școală. Despre platformele de colaborare în Cloud și beneficiile acestora, ce este cloud computing și Internet of Things (IoT). Despre impactul tehnologiei moderne, inclusiv al roboților industriali, cei de uz casnic și cei de asistență personală, asupra vieții oamenilor. Care sunt beneficiile și limitările acestor tehnologii.

Formator Școala din viitor: Prof. Radu Jugureanu

4. Workshop modul Pregătiți pentru viitor: cuprinde 12 lecții prin care sunt explorate conceptele de inteligență artificială, realitate augmentată și virtuală, biotehnologii etc., cu implicații în meseriile viitorului.

Guest speaker: conf.univ.dr.ing. Răzvan Crăciunescu, prodecan, Facultatea de Electronică Telecomunicații și Tehnologia Informației, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti

Tema: Suntem pregătiți pentru noile tehnologii? Ca să nu ne fie teamă de viitor, trebuie să învățăm. Ce și cum îi putem cere unui model de inteligență artificială? Ce probleme etice se pun? Sfaturi pentru profesori despre cum ar trebui să abordeze impactul tehnologiei în viitorul elevilor.

Formator Școala din viitor: Prof. George Pataki

17:00 – 17:15 Acordarea diplomelor de participare și tombola pentru premierea participanților.

Profesorii care vor fi desemnați câștigători vor primi acces gratuit la câte un set de cursuri oferite de speakerii din plen:

Profesorii care vor să participe marți, 15 octombrie, de la ora 13:30 la Conferința Națională „Școala din viitor – resurse și conținut transdisciplinar pentru profesorii de gimnaziu” au înscrierile deschise prin completarea formularului de aici, a cărui trimitere durează două minute.

Exit mobile version