Conducerea Universității “Lucian Blaga” din Sibiu cere maximum două mandate pentru rectori / Este prima reacție a unei instituții de învățământ după ce Guvernul a dat aviz negativ propunerii legislative care prevede această limită

372 de vizualizări
Foto: Facebook.com / Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu
Conducerea Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) susţine că două mandate sunt suficiente pentru orice rector, ca să îşi pună în practică viziunea de conducere, potrivit unui comunicat de presă remis Agerpres. Este prima reacție a unei universități din țară după ce Guvernul Ciucă a avizat negativ propunerea legislativă inițiată de USR ca rectorii să aibă maximum 2 mandate, deci 8 ani, în fruntea unei instituții de învățământ superior.

Amintim că și studenții au reacționat recent la avizul negativ dat de Executiv. Guvernul, condus de un acuzat de plagiat, susține că mandatele de rector nu pot fi limitate pentru că proiectul legii Cîmpeanu, el însuși rector de 3 mandate, propune mandate pe viață. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a transmis ieri într-un comunicat de presă că, prin nelimitarea perioadei în care un rector se află la conducerea universități, pot să apară „rețele nesănătoase de putere”: “Menținerea pentru o perioadă îndelungată a poziției de rector creează rețele nesănătoase de putere, prin care rectorul își poate menține funcția prin beneficii acordate în virtutea puterilor ridicate pe care le deține în comunitatea universitară”.

Iată ce susține conducerea Universității Lucian Blaga din Sibiu:

“Referitor la dezbaterea publică din ultima vreme, cu privire la numărul maxim de mandate de rector pe care o persoană le va putea ocupa într-o universitate din România, potrivit noii Legi a Învăţământului Superior, echipa de management a Universităţii ‘Lucian Blaga’ din Sibiu (rectorul, preşedintele Senatului, prorectorii şi directorul CSUD) a dezbătut această problemă şi susţine în unanimitate că, în conformitate cu normele şi tradiţiile culturii democratice, unei persoane ar trebui să i se permită să ocupe maxim două mandate în funcţia de rector.

Considerăm că două mandate sunt suficiente pentru ca orice persoană sau echipă de conducere să-şi pună în aplicare viziunea managerială cu privire la dezvoltarea unei instituţii, pe când un număr mai mare de mandate comportă riscurile acumulării excesive de putere şi de inerţie instituţională, ambele contrare tipului de cultură democratică pe care o susţinem”, se arată în comunicatul ULBS.

Rectorul ULBS, Sorin Radu, se află la primul mandat de conducere al ULBS, mai scrie Agerpres.

Amintim că miercuri, 5 octombrie, Guvernul Ciucă a dat aviz negativ propunerii legislative a USR care prevede ca rectorii să nu poată avea mai mult de două mandate, însumând 8 ani, în fruntea aceleiași universități. În argumentarea oficială din aviz, Executivul care l-a avut pe Sorin Cîmpeanu ministru al Educației până la demisia acestuia după apariția dovezilor de plagiat dă ca exemplu proiectul Legii Cîmpeanu și susține că acel proiect prevede că „numărul mandatelor rectorilor este stabilit în Cartea universitară. Astfel, apreciem că modificările propuse de inițiatori încalcă autonomia universitară”.

  • În prezent, Legea educației prevede că rectorii pot avea „două mandate succesive, complete”, în fruntea aceleiași universități. Precizarea că mandatele trebuie să fie „complete” a fost introdusă în Legea educației în 2014, de Guvernul Ponta, și a fost portița speculată de o serie de rectori, printre care și Cîmpeanu și miniștrii din 2014, Pricopie și Costoiu, pentru a deține un al treilea mandat de rector, pe motiv că dintr-un mandat s-au suspendat pentru a fi miniștri ai Educației. – detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesori universitari din Ucraina: “Suntem pregătiți” pentru starea de război / Apel la sprijin din partea colegilor din Europa și restul lumii / Universitatea din Luhansk, pregătită pentru online dinaintea pandemiei Covid-19, din cauza conflictului izbucnit în 2014

În fața invaziei declanșate săptămâna aceasta de Rusia, mesajul liderilor universitari din Ucraina este clar: ei refuză să cedeze în fața panicii și se declară pregătiți pentru starea de război,…
Vezi articolul

Universitatea din București răspunde reclamațiilor făcute de Asociația Studenților cu privire la situația din cămine: patrule de pază și alte măsuri de siguranță în campus / Instituția semnalează probleme privind organizarea în rândul studenților

Universitatea din București anunță o serie de măsuri de siguranță în campus, inclusiv patrule de pază, după ce, luni, Asociația Studenților din Universitatea București (ASUB) a acuzat o serie de…
Vezi articolul