Șefii și angajații Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) primesc 16 salarii anuale, după ce conducerea a decis să acorde, pe lângă cele 12 salarii anuale și cele suplimentare de Crăciun și de primă de perfomanță, alte două salarii pentru vacanța mare și pentru ziua ASF. Deputatul USR Claudiu Năsui a făcut public contractul colectiv de muncă de la ASF, pe care l-a obținut în urma unui proces pe care l-a avut cu instituția și care s-a încheiat în luna septembrie cu o decizie definitivă prin care ASF trebuia să îi pună documentul la dispoziție, relatează Economedia.ro.
Senatorul Irinel Darău a afirmat, la rândul său, că patru membri din conducerea executivă a BNR şi cinci de la ASF încasează suplimentar “pentru aceeaşi muncă” o remuneraţie dublă, respectiv peste 2,2 milioane de lei anual. El a susţinut că peste 500 de copii ar putea fi beneficia de programul “Masă caldă” dacă s-ar tăia aceste indemnizaţii duble.
- Irinel Darău: “Pe lângă indemnizaţia lunară care bate spre 10.000 euro, este vorba şi de ASF şi de BNR, mai avem un fenomen, care se poate încadra nu numai la privilegii de lux, ci şi la nesimţire. Aceşti conducători ai ASF şi ai BNR cu salarii imense pentru ceea ce fac în funcţia lor executivă sunt membri de drept în consiliile de administraţie şi sunt plătiţi şi acolo. Aceste indemnizaţii sunt undeva la 4.000 de euro net pe lună. Este vorba patru membri executivi ai BNR şi cinci membri executivi de la ASF. Aceşti nouă oameni încasează suplimentar pentru aceeaşi muncă o remuneraţie dublă şi anume peste 2,2 milioane de lei anual”.
Despre salariile de la ASF, deputatul Năsui a declarat:
- „Ei aveau înainte 14 salarii și și-au mai adăugat în februarie anul anului trecut, pe 16 februarie, prin contractul colectiv de muncă, încă două salarii, anume unul care se dă practic înainte de vacanță, de vacanța mare, și încă unul care se dă de ziua ASF, fiind un fel de primă de concediu. Vă citesc din contractul colectiv de muncă, zice așa: Salariații ASF și membrii executivului, ai consiliului ASF beneficiază de o primă de vacanță în cuantum de 100% din salariu brut și sau indemnizația brută lunară din luna precedent acordării, în același procent, în limita prevederilor bugetare cu această destinație care se plătește integral o singură dată pe an, un trimestrul al 3-lea al anului în curs”, a declarat deputatul USR pentru Economedia.
Parlamentarul a explicat că „s-au pus și ei, cei din conducere, s-au adăugat și ei la toate beneficiile acestea, astfel încât atunci când apare un privilegiu, un beneficiu în contractul colectiv să li se aplice și lor. Ceea ce e o problemă în sine pentru ideea de a negocia un contract, că ei toți de ambele părți ale mesei sunt de acord că se aplică tuturor. Adică adică practic negociază pentru sine”.
Citește articolul complet pe Economedia.ro