Conducerea Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu” din București a schimbat astăzi, 5 aprilie 2023, numele instituției de învățământ în „Liceul Economic nr. 1”. Consiliul de Administrație al școlii a eliminat astfel din titulatura instituției numele lui Mircea Vulcănescu, antisemit condamnat definitiv pentru crime de război printr-o sentință a Curții de Apel București.
„Anunț cu bucurie că, astăzi, Consiliul de Administrație a luat decizia să schimbe numele instituției de învățământ din Liceul Tehnologic «Mircea Vulcănescu» în «Liceul Economic nr. 1». Decizia a fost luată în unanimitate”, a declarat pentru Edupedu.ro primarul Sectorului 4 al Capitalei, Daniel Băluță.
Edilul a precizat că decizia luată în C.A. nu schimbă modul de funcționare a liceului, „tot liceu economic era, acum nu a făcut altceva decât sa enunțe profilul”.
Amintim că în jur de 100 de persoane au protestat pe 16 februarie 2023 în fața liceului, față de schimbarea numelui instituției. Protestul a avut loc în aceeași zi în care profesorii s-au reunesc în cadrul unei ședințe a Consiliului Profesoral, pentru a discuta schimbarea titulaturii “Liceului Tehnologic Mircea Vulcănescu”, după ce Consiliul Local al Sectorului 4 a cerut oficial conducerii liceului să renunțe la numele celui condamnat pentru crime de război. La mișcarea de “glorificare” a lui Vulcănescu a participat și senatorul AUR Claudiu Târziu, după cum a relatat pe larg Edupedu.ro.
- Amintim că o Ordonanța de Urgență din 2002 “interzice promovarea publică a memoriei persoanelor condamnate pentru crime de război. Prin urmare, prin art. 12 si 13 se interzice în mod explicit acordarea de nume pentru străzi, instituții sau expunerea de busturi, cu excepția muzeelor, reprezentând persoane condamnate pentru crime de război“, a explicat pentru G4Media.ro Alexandru Florian, președintele Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”.
Alexandru Florian, președintele Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”, declara pentru G4Media.ro în noiembrie 2022 că, ”în Romania, OUG nr. 31/2002 interzice promovarea publică a memoriei persoanelor condamnate pentru crime de război. Prin urmare, prin art. 12 si 13 se interzice în mod explicit acordarea de nume pentru străzi, instituții sau expunerea de busturi, cu excepția muzeelor, reprezentând persoane condamnate pentru crime de război. În mod firesc, într-o țară cu o democrație consolidată nu veți regăsi asemenea cazuri. Promovarea unor astfel de memorii înseamnă a glorifica „demolatori” ai valorilor și practicilor democrației. Cu alte cuvinte, în mod voluntar democrația, și așa un sistem politic fragil, și-ar submina propriile fundamente”.
Amintim că Mircea Vulcănescu a fost condamnat printr-o sentință definitivă a Curții de Apel București din 2019, fiind un criminal de război care nu a fost condamnat politic de comuniști, conform judecătorilor CAB (sursa și detalii).
Citește și: