Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj și-a dat demisia în urma situației controversate de la Școala Gimnazială din Filiași, potrivit presei locale. Jurnaldecraiova.ro scrie că inspectorul școlar general Alexandru Gâdăr și adjunctul Claudiu Doru Crăciunoiu-Duță și-au depus demisiile joi. Amintim că la Școala Gimnazială din Filiași au fost mai multe proteste ale profesorilor și părinților după ce, pe fondul numirilor din pix ale directorilor interimari după ce a fost amânat concursul în această vară, directorul Alin Mondescu, în funcție prin concurs și care a dovedit competențe manageriale reale, potrivit susținătorilor lui, a fost înlăturat și mutat la altă școală.
Inițial, conducerea ISJ a pus în funcție o directoare (Rodica Olăroiu) venită de la un liceu desființat pentru că nu avea niciun elev promovat la Bacalaureat, scria presa locală acum două săptămâni. Ulterior, în urma unor proteste cu sute de persoane, aceasta a fost înlocuită de un profesor din școală, Dan Dinu, care a demisionat la rândul său. Dinu a spus că fără Alin Mondescu ca director adjunct nu va rămâne în funcție, iar școala a rămas din nou fără director cu doar câteva zile înainte ca elevii să se întoarcă la ore în noul an școlar, pe 13 septembrie.
Astăzi are loc un nou protest al profesorilor și părinților în fața prefecturii Dolj. Aceștia au trimis mai multe memorii la Ministerul educației în ultimele săptămâni detaliind situația în care se află școala și acuzând intervenția politicului în toată această poveste.
Amintim că protestele de la Filiași au început pe 19 august, când, pe fondul numirilor din pix a unor interimari în posturile de directori de școală, care au avut loc după expirarea mandatelor celor aflați în funcție până acum, mai mult de 200 de părinți și profesori din Filiași au semnat primul memoriu pentru ca directorul școlii gimnaziale să nu fie înlocuit. În memoriul de atunci se arăta că Alin Mondescu a fost ales director prin concurs în anul 2008 și reales tot în urma unui concurs în 2016, „confirmând de fiecare dată capacitățile manageriale necesare unui conducător de unitate școlară”.
Numirile din pix vin în urma amânării concursului pentru directori de către ministrul Sorin Cîmpeanu, concurs care ar fi trebuit să aibă loc pe 27 iulie, înainte de expirarea mandatelor actuale, dar a fost amânat pentru 15 octombrie.
În completarea acestei decizii, președintele Klaus Iohannis a retrimis la Parlament o lege care prevedea ca directorii interimari să nu mai fie numiți de inspectorii școlari județeni, majoritatea numiți la rândul lor pe criterii politice în funcție, ci de consiliul de administrație al școlii. Cererea de reexaminare a venit în condițiile în care, din luna august, tuturor directorilor de școli le-au expirat mandatele, iar numirile au fost făcute de actualii inspectori școlari județeni, majoritatea membri PNL, în contextul în care pe 25 septembrie au loc alegerile pentru șefia partidului.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara pe 16 august la B1 TV: „Pot să garantez că acest concurs (pentru directori de școli – n.r.) va fi exclusiv pe criterii de competență”. Întrebat pe 17 iunie de ce nu are loc acest concurs vara, înainte de expirarea manadelor directorilor din funcție, așa cum fusese stabilit inițial, Cîmpeanu a răspuns că cei mai mulți profesori „au spus că sunt convinși că ar fi foarte, foarte buni pentru a ocupa poziția de directori, dar din păcate şi-au luat bilete cu familia în Egipt, în Turcia, în Grecia şi în Bulgaria şi în alte ţări şi că nu pot participa în luna august”.
- Edupedu.ro a scris că inspectoratele școlare, controlate în proporție covârșitoare de PNL, coordonează în prezent numirile directorilor interimari, în așteptarea concursurilor de directori. Detalii, mai jos.
Potrivit metodologiei de organizare a concursului de directori, comisia de evaluare a probei de interviu, pentru fiecare unitate de învățământ, este constituită prin decizie a inspectoratului școlar general. Din comisie, potrivit aceleiași metodologii, fac parte:
- Președinte – un inspector școlar
- Membri: doi reprezentanți ai unității de învățământ – profesori titulari; un reprezentant al consiliului local; un reprezentant al departamentului de resurse umane din cadrul companiilor mijlocii, mari și foarte mari sau un reprezentant al unei companii specializate în resurse umane sau un cadru didactic din învățământul superior cu competențe în management instituțional/educațional.
Potrivit calendarului de concurs pentru directori, publicarea funcțiilor vacante pentru care se organizează concursul și a bibliografiei se va face pe 14 septembrie 2021, cu doar o lună înaintea probei scrise, programată pe 15 octombrie.
- Vezi aici Calendarul concursului național de directori.
2 comments
Răzbunarea cea mai cruntă /E atunci când dușmanul tău e silit a recunoaște că tu ești bun și dânsu-i răi
In fine un gest rar care arata ca onoarea, demnitatea, caracterul, bunul simt si buna crestere stramoseasca a romanilor, nu a pierit cu totul. De mult timp, ma tot intrebam, oare cum se uita aceste persoane aservite raului, in ochii batranilor lor parinti care i-au invatat dreapta credinta, dupa ce fac atatea nedreptati. E adevarat ca cu o floare nu se face primavara dar macar uite ca exista cineva care a ales sa dea o adevarata lectie de demnitate si onoare tinerelor generatii.