„Domnișoara Alexia Nica (n.red. fosta președintă a Consiliului Județean al Elevilor Călărași) nu a transmis niciodată feedback Consiliului Național al Elevilor cu privire la pozițiile ce țin de domeniul educațional”, se arată în replica semnată de Biroul executiv al Consiliului Național al Elevilor la acuzațiile pe care Alexia Nica le-a adus într-o declarație primită de Edupedu.ro și publicat. Fostă membră în conducerea CNE, eleva a semnalat mai multe nereguli și derapaje ale conducerii organizației de reprezentare a elevilor.
Într-un comunicat trimis Edupedu.ro joi seara, conducerea CNE susține că „fiecare membru din structura de reprezentare a elevilor își poate exprima opinia liber și neîngrădit, atât în spațiul public, cât și în cadrul dezbaterilor interne asupra problemelor din mediul educațional”.
Redăm integral poziția CNE:
„În urma articolului publicat de Edupedu astăzi, 26 octombrie 2023, intitulat „Consiliul Național al Elevilor și-a pierdut direcția, conducerea demite, șantajează și intimidează orice opoziție, susține Alexia-Iuliana Nica, fost președinte al CJE Călărași”, Consiliul Național al Elevilor transmite următoarele:
Biroul executiv al Consiliului Național al Elevilor, organul executiv al structurii, nu a emis niciun act prin care membrii CNE au fost sancționați pentru prezentarea unei alte opinii în spațiul public decât cea a Consiliului Național al Elevilor. Conducerea CNE este formată, în prezent, din 8 membri, așadar, ar fi mai mult decât imposibilă o asemenea conspirație de mari proporții, dată fiind implicarea mai multor persoane. Fiecare membru din structura de reprezentare a elevilor își poate exprima opinia liber și neîngrădit, atât în spațiul public, cât și în cadrul dezbaterilor interne asupra problemelor din mediul educațional. Sancționarea membrilor structurii se face exclusiv în baza unor motive justificate, care încalcă regulamentele interne ale Consiliului Național al Elevilor. Aceste regulamente sunt aprobate, prin vot, de către Adunarea generală a structurii. Destituirea membrilor din Consiliul Elevilor reprezintă o măsură luată în ultimă instanță, care este aplicată doar în anumite situații care lezează activitatea și imaginea publică a structurii de reprezentare a elevilor din România, precum lipsa de activitate, de comunicare, nerespectarea atribuțiilor de baza a funcției membrului destituit, implicarea sau promovarea formațiunilor cu caracter politic etc. Mai mult, domnișoara Alexia Nica nu a transmis niciodată feedback Consiliului Național al Elevilor cu privire la pozițiile ce țin de domeniul educațional.
Președinții consiliilor județene ale elevilor, care fac parte din Adunarea generală a Consiliului Național al Elevilor, sunt mereu informați despre activitatea Biroului executiv al Consiliului Național al Elevilor, cât și despre întâlnirile pe care membrii Biroului le au cu diferiți parteneri, demnitari ai statului etc. Mai mult, sunt consultați constant cu privire la pozițiile pe care Consiliul Național al Elevilor le afișează în spațiul public înainte ca acestea să fie publicate și asupra amendamentelor pe care Consiliul Național al Elevilor le transmite factorilor decizionali precum Ministerul Educației, Guvernul României, Parlamentului României etc. Încurajăm membrii Adunării generale a Consiliului Național al Elevilor să se implice activ în dezbaterile asupra problemelor elevilor din mediul educațional și integrăm constant feedbackul oferit de aceștia în propunerile și pozițiile pe care Consiliului Național al Elevilor le transmite.
Niciun participant la evenimentele organizate de Consiliului Național al Elevilor nu a fost menținut cu forța pentru a participa la acestea. Înscrierea la aceste evenimente este complet gratuită pentru membrii consiliilor județene ale elevilor, fiecare substructură a Consiliului Elevilor de la nivel județean/municipiul București având oportunitatea de a delega cel puțin o persoană pentru a participa. În cadrul evenimentelor, cazarea este asigurată în cămine studențești sau internate școlare, care sunt verificate de membrii Biroului executiv înainte ca participanții să fie cazați în acestea (publicăm mai jos și imagini din camere de cazare folosite la evenimentele CNE).
Fiecare participant are parte 3 mese consistente/zi la fiecare eveniment, care sunt complet gratuite și care provin de la firme de catering autorizate sau de la cantinele universităților în care se desfășoară aceste evenimente, asigurând inclusiv cerințe speciale când este cazul, spre exemplu meniu vegetarian. De aceea, le mulțumim din nou partenerilor și structurilor județene gazdă care ajută la organizarea evenimentelor CNE.
Totodată, afirmația conform căreia „la ultimele alegeri au fost înregistrate 44 de voturi dintr-o greșeală tehnică” este falsă. Biroul executiv al Consiliului Național al Elevilor nu a afirmat niciodată acest lucru, întrucât în cadrul Adunării generale a Consiliului Național al Elevilor există 45 de membri cu drept de vot, așa cum stipulează regulamentul de organizare și funcționare al structurii încă din 2016.
De asemenea, menționăm faptul că publicația Edupedu nu a contactat niciun membru al Biroului executiv al Consiliului Național al Elevilor pentru a solicita un punct de vedere asupra acuzațiilor prezentate în articol. Astfel, nu putem înțelege de ce informația prezentată nu a fost verificată din cel puțin o altă sursă decât cea prezentată în articol. Astfel de situații pot aduce denigrare imaginii CNE, fără motive reale sau verificate din punct de vedere al întâmplărilor reale”.
Biroul executiv al organizației, cel care semnează comunicatul, este format în prezent din 8 membri, din 11 câți sunt prevăzuți în regulamentul de organizare, 4 funcții de vicepreședinte fiind vacante, iar una fiind ocupată interimar.
- Președinte – Miruna Croitoru
- Mihnea Stoica – secretar executiv organizare internă
- Alexandra Popescu – secretar executiv relații interne
- Cristian-Ioan Stoian – vicepreședinte
- Rafaela-Balac Bologa – vicepreședinte
- Lucian Cismaru – vicepreședinte interimar
- David Ristea – vicepreședinte
- Tudor Terian-Dan – vicepreședinte
Consiliul Național al Elevilor este partener al Ministerului Educației, cu rol consultativ în procesul decizional, conform Legii 198/2023. Elevii pot fi reprezentați și prin alte asociații reprezentative la nivel național cu rol consultativ în procesul decizional, potrivit actului normativ.
Consiliul Național al Elevilor funcționează după un regulament de organizare și funcționare aprobat prin ordin al ministrului educației. Cel mai recent este ordinul de ministru 3.838/2016.