Concursul pentru liceeni care a contat foarte mult în portofoliul unei eleve care acum e clasa a XII-a și deja a fost admisă la 8 universități din SUA: „Această competiție a fost un pas foarte important pentru mine” / Au început înscrierile pentru EIBPC 2024, iar premiile sunt de 5.000 de euro

Foto: Captura BCR

Elevii de liceu se pot înscrie în competiția Early Innovators Business Plan Competition (EIBPC), singurul concurs național pentru planuri de afaceri dedicat elevilor de liceu, cu premii de 5.000 de euro, susținută de BCR Școala de Business și organizată de Steinbeis Danube Center (prin Steinbeis Romania).

Edupedu.ro a vorbit cu doi elevi care au câștigat premii la ediția din 2023, care au povestit cum i-a ajutat participarea la Early Innovators Business Plan Competition. 

Am intrat la 8 facultăți și a contat foarte mult că am pus accent pe partea de activități extracurriculare, mai ales când este o competiție națională cum a fost Early Innovators. Este important să vadă cum ești tu ca persoană și ce faci extra, să nu te rezumi doar la rezultatele școlare”, a spus Isabela-Ana-Maria Gaciu, eleva la Liceul Teoretic „Jean Monnet”,  din echipa Green Team, care a câștigat premiul al III-lea.

„Sfatul meu pentru alți liceeni, pe care aș fi vrut să-l urmez și eu când eram în clasa a IX-a, a X-a, e să profite de orice ocazie, pentru că frica de dinainte se duce imediat după ce vezi cât de simplu este de fapt. 

Eu am avut niște frici foarte mari înainte să urc pe scenă și după ce am văzut cât de prietenoși sunt oamenii din juriu și cât de frumos a fost tot evenimentul, mi-a trecut toată frica și a fost o experiență minunată”, a spus Doru Marcin, elev la Colegiul Economic „Nicolae Kretzulescu”, din echipa câștigătoare a premiului I.

Cine poate participa la concursul Early Innovators Business Plan Competition?

Elevi de liceu în mod individual sau organizați în echipe de maximum 4, în mod obligatoriu coordonați de un profesor și, opțional, mentorați de un student.

Cum poți participa la Early Innovators?

Elevii participanți individual sau organizați în echipe trebuie să conceapă un plan de afaceri în 21 de puncte conform documentelor de concurs. Acestea se pot descărca de la: https://early-innovators.eu/documentele-concursului

Etapele concursului Early Innovators:

1. Faza online

22 Aprilie 2024 – Termen limită transmitere formulare de înregistrare

22 Iulie 2024 – Termen limită transmitere planuri de afaceri

2. Faza in format fizic:

Susținerea pitch-urilor la București: Septembrie / Octombrie 2024 (data exacta va fi comunicata ulterior intrucat trebuie să ne asigurăm ca toți jurații pot participa)

10% din totalul participanților sunt instruiți de către organizatori pentru susținerea ideii de afaceri în 3 minute în fața unui juriu format din 30 de antreprenori. Cazarea acestora și a însoțitorilor este asigurată. Mai multe detalii: https://early-innovators.eu/procedura

Fiecare participant la concurs, finalist sau nu, primește o scrisoare de feedback din partea antreprenorului jurat care evaluează planul de afaceri.

Premiile principale oferite de Banca Comercială Romană:
Interviu cu Doru Marcin: : Sfatul meu pentru liceeni, pe care aș fi vrut să-l urmez și eu când eram în clasa IX-a, a X-a, e să profite de orice ocazie, pentru că frica de dinainte se duce imediat după ce vezi cât de simplu este de fapt

Rep.: Cu ce proiect ați câștigat voi premiul I?

Doru Marcin: Noi am avut un proiect pe reciclarea de panouri solare. Am avut o firmă în care am punctat mai multe chestii și principala era să schimbăm economia din România, de la o economie liniară la una circulară. Oferim și servicii de reparație și de reciclare pentru panourile solare.

Rep.: Ce sfaturi ai da liceenilor care încă sunt nehotărâți dacă să se înscrie la un asemenea concurs?

Doru Marcin: Sfatul meu, pe care aș fi vrut să-l urmez când eram în clasa IX-a, a X-a, e să profite de orice ocazie, pentru că frica de dinainte se duce imediat după ce vezi cât de simplu este de fapt. 

Eu am avut niște frici foarte mari înainte să urc pe scenă și după ce am văzut cât de prietenoși sunt oamenii din juriu și cât de frumos a fost tot evenimentul, mi-a trecut toată frica și a fost o experiență minunată. Am vorbit și cu liceeni din alte județe și a fost chiar a fost o experiență frumoasă.

Interviu cu Isabela-Ana-Maria Gaciu: Am intrat la 8 facultăți și a contat foarte mult că am pus accent pe partea de activități extracurriculare, mai ales când este o competiție națională cum a fost Early Innovators

Rep.: Cum a fost participarea la Early Innovators Business Plan Competition?

Isabela-Ana-Maria Gaciu: În primul rând, pot să spun sigur că a fost o experiență unică. N-am mai trăit niciodată așa ceva și a fost foarte intens. A fost o oportunitate foarte mare pentru mine, cel puțin, dar și pentru colegii mei, pentru că eu sunt foarte pasionată de zona business-ului antreprenoriatul a ideilor, să încerci să faci ceva cu propriile mâini, mai ales când poți să modelezi niște idei cu colegii tăi să ajungeți la un rezultat frumos împreună.

Profesoara mea de economie, doamna Luiza Ciocan, mi-a spus despre această competiție și când am auzit am zis mamă, ce interesant și atunci mi-am adunat colegii să facem ceva împreună.

Rep.: Cu ce te-a ajutat participarea la acest concurs?

Isabela-Ana-Maria Gaciu: Pentru mine a fost foarte important, pentru că am dat și la facultate în străinătate, în Statele Unite și a contat foarte mult și experiența aceasta în zona de business. 

Ce pot să spun? Am aplicat la mai multe facultăți, printre care și Stanford, dar momentan m-aș orienta mai mult spre University of Houston, pentru că acolo simt că m-aș potrivi. 

Am intrat la 8 facultăți și a contat foarte mult că am pus accent pe partea de activități extracurriculare, mai ales când este o competiție națională cum a fost Early Innovators. Este important să vadă cum ești tu ca persoană și ce faci extra, să nu te rezumi doar la rezultatele școlare și ce vrei să faci mai departe și cum te implici și a fost un pas foarte important pentru mine, această competiție, dar și pentru colegii mei.

Am avut emoții foarte mari în partea finală a competiției, pentru că am avut de susținut un pitch în fața celor mai mari antreprenori și am văzut că toate echipele aveau niște idei foarte inovative și foarte bine dezvoltate.

Această competiție aduce față în față cei mai implicați copii, ai ce învăța de la toată lumea. Ne-am făcut prieteni. Am discutat nu doar despre liceu, ci și despre planurile noastre de viitor. Ne-am făcut tot felul de relații, este un loc în care se adună cele mai luminate minți, nu doar cu ceilalți participanți, dar și cu jurații. Puteai în pauze să vorbești cu ei, să le afli datele de contact, să vorbim despre tot felul de subiecte și asta contează foarte mult.

Am ieșit din zona de confort și nici nu ne-am gândit la premii prea mult, sincer. O să sune ciudat pentru că, de obicei, când participi la o competiție, te gândești ce premiu iei, până la cel mai mare, dar chiar nu ne-am gândit. Ne-am gândit mai întâi la experiență și la relațiile pe care puteam să le facem acolo și după a venit și premiul. Dar, normal că este o dovadă a faptului că toată munca pe care am depus-o în momentul respectiv a fost văzută, apreciată și unii dintre jurați chiar au zis că ar vrea să investească în proiectul nostru, dacă ar merge mai departe pe zona de implementare.

Rep.: Cu ce proiect ați câștigat locul al III-lea?

Isabela-Ana-Maria Gaciu: Noi ne-am gândit că am vrea să restabilim această relație dintre om și natură și ne-am gândit să facem grădini deasupra clădirilor de birouri sau chiar în balcoanele blocurilor și apartamentelor rezidențiale. Am vrut totuși să nu scoatem de tot tehnologia, astfel încât ne-am gândit și la niște aplicații care ar ajuta oamenii să aibă grijă de grădina lor din balcon. De exemplu, niște roboței să îi ajute pe partea de grădini deasupra clădirilor de birouri, unde e clar că angajații nu se vor putea ocupa de asta, doar doar vor beneficia de spațiul acela verde și un moment de relaxare în timpul jobului.

Ne-am gândit că un spațiu verde întotdeauna aduce un pic de culoare în viața omului.

VIDEO Finala Early Innovators – Business Plan Competition 2023, cea mai mare competiție de antreprenoriat pentru liceeni. Au susținut pitch-uri 21 de echipe din 13 orașe din România, în fața unui juriu format din 24 de antreprenori și experți în business.
Citește și
Nouă premii de aproape 5.000 de euro pentru liceeni din șapte județe, în finala Early Innovators Business Plan 2023. Reciclarea panourilor fotovoltaice, grădini urbane în balcoane, un robot care colecteaza plasticul din râuri, spațiu de socializare în școli, printre ideile câștigătoare (P)
Exit mobile version