Concursul de ocupare a posturilor didactice sau a catedrelor rămase vacante/rezervate la nivelul județului/ municipiului București se desfășoară în perioada 27 august – 2 septembrie 2024, pentru cei care vor să fie profesori suplinitori, dar nu sunt calificați.
Testarea județeană se adresează celor care nu au studii corespunzătoare postului, potrivit Calendarului mobilității personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2024 – 2025, anexă din metodologia-cadru specifică aprobată prin OME 6.877 (documentele, mai jos în articol).
Atât testarea pentru necalificați, cât și concursul pentru suplinitorii calificați se susțin „în situaţia în care, până la începerea cursurilor, nu pot fi ocupate toate posturile didactice/catedrele declarate vacante/rezervate cu personal didactic de predare titular, personal didactic de predare calificat angajat cu contract individual de muncă pe perioadă determinată sau cu personal didactic de predare calificat în regim de plata cu ora, în condiţiile prezentei Metodologii”.
- „ISJ/ISMB organizează, la nivel judeţean/nivelul municipiului Bucureşti, concursuri pentru ocuparea posturilor didactice în vederea angajării cu contract individual de muncă pe perioadă determinată a personalului didactic de predare calificat. În mod excepţional, până la începerea cursurilor, ISJ/ISMB pot organiza testări prin interviu şi lucrare scrisă, în profilul postului solicitat, în vederea angajării cu contract individual de muncă pe perioadă determinată a personalului fără studii corespunzătoare postului”, scrie la articolul 97 (captiolul XIII din Metodologia de mobilitate 2024-2025).
„Art. 98 – (1) Condiţiile de înscriere şi de participare la concursul organizat de ISJ/ISMB la nivel judeţean/nivelul municipiului Bucureşti pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor rămase vacante/rezervate sunt aceleaşi ca şi cele pentru concursul naţional”, mai scrie în metodologie. Model de cerere – mai jos în articol.
Amintim că reactualizarea listei posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate a avut loc miercuri, 7 august, la ora 21:30. Posturile au fost actualizate după ce săptămâna trecută au început ședințele de repartizare. Pe 1 august au avut loc ședințele de repartizare pentru cei care au luat peste nota 7 la Titularizare.
Ce presupune testarea județeană pentru necalificați
„Art. 102 (1) Testarea personalului fără studii corespunzătoare postului constă în interviu și lucrare scrisă.
(2) La testarea organizată pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor rămase vacante se pot prezenta şi persoane care au absolvit cel puțin liceul, cu diplomă de bacalaureat.
(3) Testarea personalului fără studii corespunzătoare postului se organizează de comisiile prevăzute la art. 98 alin. (2) și art. 99 alin. (6).
(4) Lucrarea scrisă se susține înaintea interviului. Durata de redactare a lucrării scrise este de 3 (trei) ore. Lucrarea scrisă și interviul se evaluează cu note de la 10 la 1. Lucrarea scrisă are o pondere de două treimi din nota finală, restul, respectiv o treime, reprezintă rezultatul evaluării în urma desfășurării interviului.
(5) Nota minimă de promovare, atât a lucrării scrise, cât și a interviului, este 5 (cinci).
(6) Candidații pot contesta rezultatul evaluării lucrării scrise. Contestaţiile se depun la ISJ/ISMB, conform Calendarului. Contestațiile se soluționează prin recorectarea lucrărilor scrise de comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti de soluţionare a contestațiilor prevăzută la art. 101 alin. (1). Rezultatul stabilit în urma recorectării rămâne definitiv și se poate ataca numai prin procedura contenciosului administrativ, contestația reprezentând plângerea din cadrul procedurii prealabile reglementate de art. 7 din Legea nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.
(7) Hotărârile comisiei județene/a municipiului București de soluţionare a contestaţiilor sunt definitive și pot fi atacate numai la instanța de contencios administrativ competentă.
(8) În vederea susținerii interviului, comisia pentru organizarea și desfășurarea testării personalului fără studii corespunzătoare postului elaborează bilete cu întrebări, pe baza tematicii specifice elaborate de Ministerul Educației. Candidatul extrage un bilet și răspunde la întrebările conținute de acesta.
(9) Contestațiile privind organizarea și desfășurarea interviului se adresează, în scris, la ISJ/ISMB și se soluționează de consiliul de administrație al ISJ/ISMB.
(10) Contestația reprezintă plângerea prealabilă reglementată de art. 7 din Legea nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare. Hotărârile consiliului de administrație al ISJ/ISMB de soluționare a contestațiilor sunt definitive și pot fi atacate numai la instanța de contencios administrativ competentă.
(11) În cazul în care există egalitate de medie între candidații fără studii corespunzătoare postului care au susținut testarea, prioritate la ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante au în ordine:
a) candidații care au continuitate pe post/catedră, care frecventează modulele de pedagogie sau de perfecționare organizate în cadrul caselor corpului didactic ori de alte instituții agreate de Ministerul Educației, conform legii și care au obținut cel puțin calificativul „Bine”;
b) candidații cu domiciliul sau reședința în localitatea în care se află postul didactic/catedra solicitată;
c) candidații cu studii superioare în specialitatea postului, fără examen de licență;
d) candidații cu studii superioare care se recalifică în specialitatea postului;
e) candidații în curs de calificare în specialitatea postului;
f) candidații care au participat sau participă la cursuri de perfecționare organizate în cadrul caselor corpului didactic ori de alte instituții agreate de Ministerul Educației, conform legii”.
„Art. 103 – (7) Directorii unităților de învățământ încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată pentru candidații fără studii corespunzătoare postului repartizați în baza testării, astfel:
a) până la data de 31 august a fiecărui an școlar pentru absolvenții învățământului superior cu alte specializări decât ale postului didactic/catedrei sau până la venirea unui cadru didactic calificat ori până la venirea titularului pe post/catedră pentru candidații repartizați pe posturi didactice/catedre rezervate;
b) până la finalizarea cursurilor, conform cu structura anului școlar, pentru absolvenții învățământului liceal/postliceal cu alte specializări decât ale postului didactic/catedrei sau până la venirea unui cadru didactic calificat ori până la venirea titularului pe post/catedră pentru candidații repartizați pe posturi didactice/catedre rezervate”.
Calendarul concursului de angajare de profesori suplinitori necalificați 2024
„19) Organizarea la nivelul judeţului/municipiului Bucureşti a testării pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor rămase vacante/rezervate:
a) depunerea şi înregistrarea dosarelor de înscriere; Perioada: 27-28 august 2024
b) desfăşurarea probei scrise, a interviului în cadrul testării şi comunicarea rezultatelor; Termen: 30 august 2024
c) depunerea contestaţiilor, analizarea, rezolvarea acestora şi comunicarea rezultatelor finale; Zilele: 30 [august] şi 2 septembrie 2024”
FOTO DOCUMENT DESCARCĂ Model de cerere înscriere la concursul județean / testarea județeană:
DOCUMENT Calendarul mobilității personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2024 – 2025, în format .pdf:
DOCUMENT Metodologia de mobilitate a personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2024 – 2025, în format .pdf, aprobată prin OME 6.877:
- Pentru anul școlar 2024-2025, concursul de angajare pentru suplinitorii necalificați nu se mai organizează în județul Iași, după cum a anunțat Inspectoratul Școlar Județean Iași. Conform sursei citate, în județul Iași va fi organizat doar concurs pentru suplinitorii calificați.
- În perioada 21-22 august, consiliile de administrație ale școlilor pot să hotărască modificarea contractului din perioadă determinată în perioadă nedeterminată, conform metodologiei-cadru de mobilitate pentru anul școlar 2024-2025. Este vorba despre profesorii care în perioada 1 septembrie 2012 – 31 august 2024 acumulează o vechime efectivă la catedră de cel mult 6 ani.
2 comments
buna seara unde gasesc programa de invatare pentru suplinitori educatoare sau este la fel ca si programa de titularizare .
multumesc
SUPLINITOR NECALIFICAT = CADRU DIDACTIC FĂRĂ STUDII CORESPUNZĂTOARE POSTULUI PENTRU CARE CANDIDEAZA. SUPLINITOR CALIFICAT = CADRU DIDACTIC CU STUDII CORESPUNZĂTOARE PENTRU POSTUL PE CARE DOREȘTE SĂ ÎL OCUPE. CONCURSUL JUDEȚEAN ORGANIZAT PENTRU OCUPAREA POSTURILOR DIN ÎNVĂȚĂMÂNT RĂMASE NEOCUPATE SE ADRESEAZĂ AMBELOR CATEGORII DE SUPLINITORI. NU TOȚI CANDIDAȚII ÎNSCRIȘI LA EXAMENUL JUDEȚEAN PENTRU OCUPAREA POSTURILOR RĂMASE DISPONIBILE ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITARI SUNT SUPLINITORI NECALIFICAȚI. CALIFICAREA UNUI PROFESOR NU ESTE DATĂ DE CONCURSUL DE TITULARIZARE SAU DE TESTAREA JUDEȚEANĂ PENTRU OCUPAREA POSTURILOR, ESTE CERTIFICATĂ DE DIPLOMA DE LICENȚĂ CARE ÎI ATESTĂ STUDIILE UNIVERSITARE SAU POSTUNIVERSITARE ABSOLVITE. ÎNCETAȚI SĂ PONEGRIȚI PROFESORII PRIN ARTICOLE ȘI TITLURI CARE MANIPULEAZĂ REALITATEA!