Concursul de selecție de profesori pentru Școala Europeană de la Bruxelles se reia în iunie, iar dosarele se vor putea depune online, anunță Sorin Cîmpeanu / Niciun câștigător pe posturile de Matematică și Chimie-fizică, unde salariile sunt peste 4.000 de euro

8.240 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Concursul pentru ocuparea a 2 posturi de profesor la Școala Europeană de la Bruxelles se va relua și va fi posibilă depunerea online a dosarelor de înscriere, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației. Cîmpeanu a precizat că are în vedere organizarea concursului în prima săptămână din iunie, după ce la primul concurs s-au înscris 5 profesori (trei candidați pentru postul de matematică, un candidat pentru postul de Chimie-fizică/Științe integrate și un candidat pentru postul de „Consilier educativ”) și singurul câștigător a fost pe postul de consilier. Salariile pentru aceste posturi sunt între 4.000 și 6.000 de euro.

La sesiunea din luna mai, cadrele didactice s-au putut înscrie doar prin depunerea fizică a dosarelor la Registratura Ministerului Educației sau prin trimiterea lor prin poștă. „Vom modifica metodologia pentru ca depunerea dosarelor să fie posibilă online”, a declarat Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro. Ministrul a precizat că „la proba de interviu au participat atât directorul Școlii Bruxelles IV, cât și reprezentantul asociației părinților”.

„Se intenționează reluarea concursului în perioada următoare. În cazul în care nu se ocupă posturile prin detașare își vor continua activitatea profesorii recrutați local de școală”, a precizat ministrul.

Cele 2 posturi care vor fi scoase la concurs în luna iunie sunt de Matematică cu predare în limba engleză, precum și de Chimie-fizică/Științe integrate cu predare în română și germană, franceză sau engleză. Singurul post care s-a ocupat la concursul organizat în luna mai a fost cel de Consilier educativ (”Advisor” – poziție specifică școlilor europene).

Amintim că Ministerul Educației a organizat în luna mai concurs pentru ocuparea a 3 posturi la Școala Europeană de la Bruxelles, concurs cu termen scurt de depunere a dosarelor și cu imposibilitatea înscrierii online (Detalii aici).

La solicitarea Edupedu.ro, Ministerul Educației a răspuns că „la concursul de selecție pentru ocuparea posturilor didactice din cadrul sistemului Școlilor Europene (interval desfășurare: 14 – 24 mai 2021) au aplicat cinci persoane, după cum urmează: trei candidați pentru postul de matematică (în limba engleză), un candidat pentru postul de Chimie-fizică/Științe integrate și un candidat pentru postul de „Consilier educativ” (Advisor)”.

„Pentru acest concurs de selecție au fost recepționate cinci dosare, după cum urmează: patru aplicații în intervalul 12-14.05.2021 și un dosar luni, 17.05.2021 (neeligibil). Dintre cele cinci dosare primite de Comisia de selecție, două au îndeplinit criteriile prevăzute de Metodologia de selecție a personalului din România pentru posturi didactice din cadrul sistemului Școlilor Europene și au intrat în etapa evaluării activității profesionale. Aceste două dosare, evaluate din punct de vedere al activității profesionale, au fost înregistrate la registratura Ministerului Educației în data de 12.05.2021. Dintre cei doi candidați care au întrunit punctajul prevăzut de metodologie la evaluarea activității profesionale, unul singur a obținut punctajul minim necesar pentru promovarea probei de interviu, spune Ministerul Educației.

„Menționăm că la această sesiune de concurs de selecție au participat, în calitate de observatori, directorul Școlii Europene Bruxelles IV, precum și reprezentatul nominalizat de Asociația de Părinți de la Școala Europeană Bruxelles IV”, se arată în răspunsul trimis la solicitarea Edupedu.ro. Ministerul precizează că „modalitatea de recepționare a dosarelor de concurs s-a făcut cu respectarea prevederilor Art. 6 (4) din Metodologia de selecție a personalului din România pentru posturi didactice din  cadrul sistemului Școlilor Europene, aprobată prin Ordinul de ministru nr. 3.475/2018”.

Informații de background

Lista posturilor scoase la concurs în luna mai și care au rămas fără câștigător:

Metodologia de concurs prevede, ca etape ale concursului, verificarea administrativă a dosarelor de înscriere, evaluarea activității profesionale, susținerea unui interviu de către cei care trec de evaluarea dosarelor, urmată de o probă scrisă.

Cine poate participa la concursul de selecție de profesori pentru Școala Europeană de la Bruxelles

La concurs pot participa profesori care au certificate internaționale de limbă eliberate doar de următoarele centre: British Council, Cambridge University – pentru engleză, Centre international d’études pédagogiques (CIEP), Alliance Française, Chambre de Commerce et d` Industrie de Paris – pentru franceză, Goethe Institut – pentru germană sau certificarea lingvistică eliberată de unitatea de învățământ de pe teritoriul țării pentru care se solicită postul (în acest caz EE Bruxelles IV).

Vezi aici Bibliografia de concurs pentru ocuparea celor 3 posturi scoase în luna mai la Școala Europeană de la Bruxelles (European School of Brussels IV – Laeken) – la pagina 3

Vezi aici ce documente trebuie să conțină dosarul de înscriere (pagina 4)

Școlile Europene au fost înființate cu scopul de a asigura educația în limba maternă a copiilor personalului angajat în instituțiile comunitare. În Școlile Europene, potrivit reglementărilor specifice, pot fi înscriși numai copiii funcționarilor europeni și ai angajaților în instituțiile partenere ale Comisiei Europene sau semnatare ale unor convenții cu instituțiile europene, potrivit Ministerului Educației.

Amintim că secția de română a Școlii Europene de la Bruxelles a angajat în 2017 o învățătoare care nu stăpânea bine nicio limbă străină, lucru care a generat nemulțumirea părinților. Detalii aici

Pentru profesorii detașați, statul român asigură în țară salariul corespunzător postului ocupat în România, iar Comisia Europeană asigură diferența salarială până la nivelul reglementat în sistemul Școlilor Europene. Pentru profesorii asociați, chargés de cours, recrutați local, salariul este asigurat de școala angajatoare, precizează Ministerul Educației.

Foto: Pexels.com

Citește și:
Concurs de selecție de profesori pentru Școala Europeană de la Bruxelles, anunțată de Ministerul Educației. Posturile scoase la concurs sunt de Matematică, Chimie-fizică și Consilier educativ, salariile sunt peste 4.000 de euro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liga Studenților Iași critică Ministerul Educaţiei şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România pentru că ar fi lăsat studenţii fără bani pentru reducerile la transportul local în comun la începutul acestui an universitar / În același timp îndeamnă studenții să păstreze abonamentele și biletele achiziționate la preț întreg, pentru decontare ulterioară

Critici vehemente la adresa noului sistem de alocare a reducerilor pentru studenți la transportul local, din partea LS Iași. Într-un comunicat de presă reprezentanții Ligii Studenților acuză Ministerul Educației, pe…
Vezi articolul

Klaus Iohannis în cartea „Pas cu pas”: Consider că este profund în neregulă dacă președintele țării vorbește de rău despre dascăli, despre elevi sau despre părinți, ori dacă îi răzvrătește pe unii împotriva celorlalți. Este greu să aștepți de la un profesor de liceu să aibă performanțe excepționale dacă nu reușește să întrețină o familie cu salariul pe care îl primește

„Președintele sau premierul țării noastre nu poate să iasă la televizor și să facă afirmații depreciative la adresa unei întregi caste profesionale. Este pur și simplu inadmisibil, iar acest lucru…
Vezi articolul
Școli particulare - copii cu aviz psihosomatic favorabil să meargă la școală

Structura anului școlar 2019-2020: Școala debutează pe 9 septembrie, cu o săptămână mai devreme decât propusese ministerul, iar semestrul al II-lea începe după vacanța de iarnă – Președintele Asociației Elevilor din Constanța

Structura anului școlar 2019-2020 vine cu modificări importante față de modul în care au fost proiectate până acum perioadele de vacanțe și cursuri. Următorul an școlar ar putea începe în…
Vezi articolul

O profesoară detașată la Palatul Copiilor din București, timp de doi ani, cu rezultate și îndrăgită de părinți și copii, ar fi presată să plece de conducerea instituției și de câteva colege apropiate directoarei – acuză părinții în mai multe memorii / Teodora Bentz, directoarea palatului: Nu se poate vorbi în cazul niciunui manager sau a vreunei conduceri de presiune

Acuzații de îndepărtare a unei profesoare de dansuri populare de la Palatul Copiilor din București. Mai mulți părinți susțin în memorii trimise către Ministerul Educației că administrația Palatului ar fi…
Vezi articolul