Pentru anul școlar 2024-2025, concursul de angajare pentru suplinitorii necalificați nu se mai organizează în județul Iași, după cum a anunțat Inspectoratul Școlar Județean Iași. Conform sursei citate, în județul Iași va fi organizat doar concurs pentru suplinitorii calificați.
„Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi nu organizează concurs pentru ocuparea posturilor pentru suplinitorii necalificaţi”, informează inspectoratul școlar.
În metodologia-cadru de mobilitate se arată că, dacă nu sunt ocupate toate posturile cu profesori titulari, cu profesori calificați, atunci inspectoratul școlar organizează concursuri pentru ocuparea posturilor didactice în vederea angajării cu contract individual de muncă pe perioadă determinată a personalului didactic de predare calificat.
Tot în metodologie apare că, în mod excepțional, până la începerea cursurilor, inspectoratele școlare pot organiza testări prin interviu și lucrare scrisă, în profilul postului solicitat, în vederea angajării cu contract individual de muncă pe perioadă determinată a personalului fără studii corespunzătoare postului.
Articolul 97 – „În conformitate cu prevederile art. 183 alin. (8) și (9) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, în situația în care, până la începerea cursurilor, nu pot fi ocupate toate posturile didactice/catedrele declarate vacante/rezervate cu personal didactic de predare titular, personal didactic de predare calificat angajat cu contract individual de muncă pe perioadă determinată sau cu personal didactic de predare calificat în regim de plata cu ora, în condițiile prezentei Metodologii, ISJ/ISMB organizează, la nivel județean/nivelul municipiului București, concursuri pentru ocuparea posturilor didactice în vederea angajării cu contract individual de muncă pe perioadă determinată a personalului didactic de predare calificat. În mod excepțional, până la începerea cursurilor, ISJ/ISMB pot organiza testări prin interviu și lucrare scrisă, în profilul postului solicitat, în vederea angajării cu contract individual de muncă pe perioadă determinată a personalului fără studii corespunzătoare postului.
Articolul 98 – (1) Condițiile de înscriere și de participare la concursul organizat de ISJ/ISMB la nivel județean/nivelul municipiului București pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor rămase vacante/rezervate sunt aceleași ca și cele pentru concursul național.
(2) Concursul/testarea organizat(ă) de ISJ/ISMB la nivel județean/nivelul municipiului București pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor rămase vacante/rezervate sunt coordonate de o comisie, numită prin decizia inspectorului școlar general al ISJ/ISMB, în componența prevăzută la art. 68 alin. (1).(3) Repartizarea candidaților care promovează concursul/testarea organizat(ă) de ISJ/ISMB la nivel județean/nivelul municipiului București se realizează doar pe posturi didactice/catedre vacante/rezervate de la nivelul județului/municipiului București care a organizat concursul/testarea”, potrivit metodologiei-cadru.
Informații de context
În luna mai, profesoara Nina Vasile a vorbit, la emisiunea Destine de la Radio Muscel FM, despre ce înseamnă statutul de cadru didactic suplinitor în sistemul de învățământ românesc. „Când un om aude (cuvântul – n. red) suplinitor, se gândește la cineva care are doar liceul, care este subcalificat, care nu știe să predea, nu se descurcă”, a precizat aceasta.
Tot în luna mai, vicepreședintele FSLI, George Purcaru, a spus că în sistemul de educație sunt în prezent aproape 7000 de profesori necalificați, adică nu au studiile corespunzătoare. În septembrie anul trecut, Ligia Deca spunea că sunt “peste 3.400 de profesori necalificați pentru disciplina pe care o predau“.
În luna martie anul acesta, Edupedu.ro a scris că în acest an școlar este cel mai mare număr de profesori suplinitori, din ultimii 5 ani, care predau în școlile din România: Sunt aproape 44.600 de cadre didactice angajate pe perioadă determinată, în anul școlar 2023-2024.
Care sunt profesorii fără pregătire. Cele trei situații
Cadrele didactice fără pregătire sunt profesorii, educatorii și învățătorii care nu au studii corespunzătoare postului pe care-l ocupă. Conform Ministerului Educației aceștia pot fi în următoarele situații:
- Cu studii superioare în alt domeniu decât cel al postului.
- Studenți, în curs de calificare.
- Cu studii medii.
Situația suplinitorilor fără studii corespunzătoare din 2019 încoace
Iată situația din ultimii ani a cadrelor necalificate care predau elevilor:
- 2019 – 4.533
- 2020 – 4.811
- 2021 – 3.700
- 2022 – 4.152
- 2023 – 3.440
Foto: © Valerii Honcharuk | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.