Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de ducație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
- Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.
Platforma Școala de Bani oferă peste 120 de resurse didactice interdisciplinare. Acestea au fost create în colaborare cu experți educaționali și profesori în urma unui program pilot desfășurat în anul școlar 2022-2023 în două școli din țară. Materialele adaptează lecțiile de educație financiară la diferite materii, de la geografie la informatică, până limba engleză sau religie. Atenție, fiecare fișă implementată trebuie înscrisă separat!
Premiile de la concursul LifeLab: 50 de vouchere eMAG, cu o valoare totală de 14.500 de lei.
Care sunt cei 5 pași pe care profesorii îi pot urma pentru a le oferi elevilor o experiență interesantă legată de bani la orice disciplină:
- Crearea unui cont pe platforma Școala de Bani:
- Profesorii trebuie să-și creeze un cont pe Școala de Bani.
- Acest pas este necesar pentru a accesa resursele didactice disponibile pe platformă.
- Descărcarea resurselor educaționale:
- După crearea contului, profesorii accesează secțiunea „Resurse pentru Profesori”.
- Trebuie să descarce fișele educaționale care corespund materiei predate.
- Implementarea resurselor în activitățile de clasă:
- Profesorii aplică aceste resurse educaționale în cadrul orelor de curs.
- Este importantă utilizarea efectivă a acestor materiale în predarea diferitelor subiecte.
- Înscrierea în concurs:
- După aplicarea fișelor educaționale, profesorii se înscriu în concurs prin completarea unui formular de înscriere disponibil pe platformă.
- Pentru fiecare fișă educațională aplicată, este necesară o nouă înscriere în concurs.
- Documentarea aplicării fișelor:
- Profesorii trebuie să trimită dovada aplicării uneia sau mai multor fișe educaționale.
- Acest lucru poate include materiale de tip foto/video sau alte documente pe care le consideră relevante.
Jurizarea și desemnarea câștigătorilor:
Premiile sunt acordate prin jurizare, bazată pe criterii precum numărul de fișe aplicate/înscrise și calitatea argumentării aplicării fișelor în clasă.
Participanții cu cele mai înalte scoruri vor fi desemnați câștigători ai premiilor.
Ce spun profesorii participanți în programul LifeLab
„Din punctul meu de vedere, ca profesor de limba și literatura română implementarea educației financiare prin fișe de gramatică și literatură reprezintă un beneficiu pentru elevi, întrucât aceștia își îmbogățesc vocabularul cu termeni din sfera financiară, dar și acumulează noțiuni specifice pentru dezvoltarea personală. În plus, aceste fișe sunt concepute astfel încât elevii să dobândească acele competențe-cheie ale disciplinei limba și literatura română și, totodată, să contribuie la formarea profilului absolventului. Acordul părinților pentru implementarea educației financiare la nivel de disciplină este important, deoarece colaborarea școală- familie reprezintă condiția reușitei școlare prin atingerea obiectivelor educaționale”, a declarat Andreea Claudia Matei, profesoară de Limba și literatura română la Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, din Ploiești, județul Prahova.
Ciprian Ittu, profesor de Matematică si TIC și directorul Școlii Gimnaziale nr. 1, Poiana Mărului, județul Brașov, spune că „folosind fișele de educație financiară, profesorii pot îmbunătăți cunoștințele lor despre conceptele financiare și pot dezvolta abilități pentru a le transmite mai eficient elevilor. Fișele pot oferi profesorilor instrumente și materiale didactice structurate pentru a integra educația financiară în diferite secvențe ale lecțiilor. Cu resursele potrivite, profesorii pot câștiga mai multă încredere în predarea subiectelor legate de finanțe personale.
Prin utilizarea fiselor de educație financiară, elevii pot învăța concepte importante precum economisirea, gestionarea datoriilor, bugetarea și investițiile. Elevii pot deveni mai conștienți de importanța gestionării banilor și pot înțelege mai bine impactul deciziilor lor financiare asupra viitorului lor. Prin aplicarea conceptelor din fișele de educație financiară, elevii pot dezvolta obiceiuri sănătoase în gestionarea banilor încă de la o vârstă fragedă.
Părinții pot folosi fișele de educație financiară pentru a-i sprijini pe copiii lor în învățarea noțiunilor financiare acasă. Dumnealor pot folosi fișele ca resurse pentru a învăța împreună cu copiii lor, consolidând cunoștințele și împărtășind experiențe. Utilizând aceste resurse, părinții pot deveni mai conștienți de importanța educației financiare și pot recunoaște nevoia de a-i învăța pe copiii lor despre gestionarea banilor.
În concluzie, fișele de educație financiară pot contribui la îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților financiare atât pentru profesori, cât și pentru elevi, și pot ajuta părinții să își sprijine copiii în dezvoltarea unor obiceiuri financiare sănătoase”, încheie directorul.
„Prin LifeLab, am demonstrat că introducerea noțiunilor despre finanțe, bani și buget personal în școli, prin intermediul materiilor predate la clasă, poate avea un impact pozitiv semnificativ în educația copiilor. În toamna anului trecut am extins programul în zece școli noi și astăzi oferim resursele dezvoltate în ultimii doi ani tuturor profesorilor din țară, pentru a preda educație financiară în cadrul materiilor pe care le predau deja. De ce să o facă? Pentru că este oportun ca fiecare elev să aibă acces la educație financiară, iar pentru aceasta avem nevoie să coagulăm o comunitate de profesori în toată România, care să înțeleagă că viitorul generației stă în mâinile lor. Iar dacă toți profesorii din țară ar integra o singură noțiune financiară la clasele lor, indiferent de natura acesteia – am face un salt imens pentru ca viitoarea generație de adulți să aibă abilitățile necesare să ia decizii inteligente în viață”, spune Nicoleta Deliu-Pașol, Director Comunicare & CSR al BCR, instituția organizatoare a concursului.
Prin materialele dezvoltate și cu ajutorul profesorilor implicați în program, LifeLab aduce, în prezent, în 12 școli din România elemente de educație financiară, la o serie variată de discipline școlare, pentru toate ciclurile de învățământ, de la grădiniță până la liceu. Profesorii din cele 12 școli aflate în programul LifeLab nu pot participa la concurs.
În urma programului pilot desfășurat în anul școlar 2022-2023 în 2 școli din România, a fost înregistrată o creștere a cunoștințelor financiare ale elevilor din ciclul gimnazial cu 19% și ale elevilor din ciclul liceal de 15%. Peste 90% dintre elevi își doresc să învețe despre educație financiară într-un mod practic, în școală.
Proiectul pilot a avut un impact pozitiv și asupra celor 50 de profesori implicați. Aceștia au dobândit mai multă încredere în capacitatea lor de a preda educație financiară prin cele 15 cursuri de pregătire și au dezvoltat peste 120 de materiale educaționale pentru disciplinele lor.
Despre LifeLab
Proiectul educațional pilot LifeLab a fost lansat în septembrie 2022 de către BCR, alături de FabLab și Asociația Edupedu, în 2 școli din România: Colegiul Național „Dinicu Golescu”, Câmpulung Muscel și Școala „Generală Nr. 1”, Poiana Mărului. Proiectul a avut ca scop introducerea elementelor de educație financiară în toate ciclurile de învățământ, în cadrul diferitelor discipline școlare. Abordarea adoptată este una interdisciplinară, astfel materialele educaționale elaborate îmbină noțiunile de educație financiară cu cele de la disciplinele deja predate la școală, conținutul fiind adaptat fiecărui ciclu de învățare (primar, gimnazial, liceal). Premisa de la care LifeLab a plecat este aceea că dezvoltarea competențelor financiare în cadrul mai multor materii va duce nu numai la creșterea cunoștințelor și abilităților de educație financiară, ci și a gradului de interes al elevilor față de activitatea școlară.
**Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe.
BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 20 centre de afaceri și 18 birouri mobile dedicate companiilor și 318 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori, dintre care 54% sunt unități unde operațiunile cu numerar se efectuează doar la echipamente (cashless). BCR este banca nr.1 în România pe piața tranzacțiilor bancare, clienții BCR dispunând de o rețea națională extinsă de ATM-uri și mașini multifuncționale – aproximativ 2.000 de echipamente, și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce.