Elevii din toată țara, de clasele a VI-a – a VII-a și a IX-a – a XI-a pot participa la concursul de creație virtuală „Vocea ta e soluția”, cu tema prevenirii violenței școlare și a consumului de substanțe interzise. Competiția, desfășurată în perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025 presupune ca elevii să creeze videoclipuri scurte (short-uri sau reel-uri), care transmit mesaje puternice pentru un mediu școlar mai sigur, potrivit unei adrese transmise de Ministerul Educației.
- Short-urile/reel-urile sunt videoclipuri scurte, acele postări pe rețelele de socializare, care durează între 15 şi 90 de secunde, create, de obicei, cu fundal muzical, în care se poate adăuga text, se pot pune filtre etc.
„Comportamentul violent în spațiul şcolar este produsul influenței combinate dintre factorii individuali şi cei contextuali. Prevenirea violenței școlare nu poate fi o verigă izolată a prevenirii violenței în societate, ci pentru combaterea violenţei școlare este nevoie de strategii şi mecanisme declanșate la nivel naţional şi susținute de toți decidenții educaționali.
În acest context și având ca reper prevederile Planului național de combatere a violenței școlare P.N.C.V.S., aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1065/28.08.2024, pe parcursul anului școlar 2024-2025, se derulează Campania pentru conştientizarea necesității creșterii gradului de siguranță în mediul școlar Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, transmit organizatorii, potrivit adresei de la minister.
Concursul se adresează elevilor din clasele a VI-a – a VII-a, respectiv elevilor din clasele a IX a – a XI-a, se desfăşoară între echipe mixte (fete și băieți) formate din minimum 3 și maximum 6 elevi pe nivel de clasă și constă în realizarea:
– de către elevii de gimnaziu a unui un short/reel, având ca temă „Prevenirea si combaterea violenței școlare”;
– de către elevii de liceu a unui short/reel, având ca temă ,,Prevenirea și combaterea traficului și a consumului de substanțe interzise”.
Participarea la Concurs este condiționată de înscrierea unităților de învățământ preuniversitar prin completarea şi trimiterea formularului de înscriere, iar videoclipul realizat de elevi va reprezenta rezultatul efortului întregii echipe sub îndrumarea profesorului coordonator.
Mesajele transmise, prin intermediul short-urilor / reel-urilor create, trebuie să încurajeze copii, părinții şi comunitățile să acționeze, să se implice şi să ia atitudine împotriva violenţei școlare, precum și a traficului şi consumului de substanțe interzise.
Pentru stabilirea echipei câştigătoare se vor organiza trei etape de jurizare:
- Faza locală (16.12.2024-20.12.2024) — la nivelul fiecărei unități de învățământ;
- Faza județeană (13.01.2025-15.01.2025) — la nivelul Biroului pentru Siguranța Școlară;
- Faza națională (20.01.2025-23.01.2025) — la nivelul Direcției Siguranța Şcolară.
Din comisiile de jurizare vor face parte reprezentanți ai structurilor de poliție partenere, reprezentanți din cadrul Ministerului Educației, reprezentanți din cadrul Agenției Naționale Antidrog, dar si din cadrul Corpului Național al Polițiștilor şi al asociaţiilor partenere.
Regulamentul de organizare și desfăşurare a Concursului national de creatie virtuală „Vocea ta e solutia”:
Scopul concursului este stimularea și dezvoltarea gândirii critice, creativității, spiritului de competiție și fair-play, precum și a comunicării interpersonale.
Obiective
Ciclul gimnazial (Învățământul secundar inferior)
- Creșterea gradului de conștientizare a elevilor asupra importanței siguranței în mediul școlar, înțelegerea noțiunii de violență școlară și a consecințelor negative ale acestui fenomen asupra dezvoltării lor psihologice și a climatului educațional.
- Formarea și dezvoltarea, la elevi, a comportamentului nonviolent, a comunicării asertive, a spiritului civic, a acceptării diversității și a deprinderilor de participare la viața unei societăți lipsite de violență școlară.
- Evaluarea formelor originale de manifestare a elevilor prin domeniul artistic – literar și cinematografic.
Ciclul liceal (Învățământul secundar superior)
- Creșterea gradului de conștientizare a elevilor asupra importanței siguranței în mediul școlar, înțelegerea consecințelor negative ale consumului și traficului de substanțe interzise asupra dezvoltării lor psihologice și a climatului educațional.
- Formarea și dezvoltarea, la elevi, a comportamentului nonviolent, a comunicării asertive, a spiritului civic, a acceptării diversității și a deprinderilor de participare la viața unei societăți fără manifestări de violență școlară.
- Evaluarea formelor originale de manifestare a elevilor prin domeniul artistic – literar și cinematografic.
Locul și perioada desfășurării concursului
Concursul va avea loc în perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025 și se va desfășura la nivel național.
Înscrierea
Participarea unităților de învățământ preuniversitar este condiționată de completarea formularului de înscriere.
Formularul este atașat prezentului regulament, dar poate fi descărcat de pe site-ul sigurantascolara.ro și depus la Serviciul/Biroul de Siguranță Școlară până la data de 15.11.2024, conform Calendarului de desfășurare a concursului.
Modalitatea de transmitere a formularului de înscriere va fi stabilită la nivelul fiecărui județ.
Numărul echipelor participante la faza locală va fi stabilit de fiecare unitate de învățământ înscrisă.
Participanții
Concursul se adresează elevilor claselor a VI-a – a XII-a din cadrul unităților de învățământ preuniversitar, organizat între echipe mixte (fete și băieți) formate din minimum 3 și maximum 6 elevi pe nivel de clasă.
Nu se percep taxe de participare.
Numărul maxim de unități de învățământ înscrise în concurs la nivel județean este de 30.
Modul de desfășurare
Concursul constă într-o singură probă care presupune realizarea unui scurtmetraj/clip video („short/reel”).
- Elevii de gimnaziu vor realiza un short/reel având ca temă „Prevenirea și combaterea violenței școlare”.
- Elevii de liceu vor realiza un short/reel având ca temă „Prevenirea și combaterea traficului și a consumului de substanțe interzise”.
- Realizarea short-ului/reel-ului va fi rezultatul efortului echipei, sub îndrumarea profesorului coordonator.
- Editarea videoclipurilor: Toate tehnicile convenționale de editare video sunt permise. Videoclipurile pot fi editate prin orice program și în orice format, respectând criteriile specificate.
- Videoclipul înscris nu trebuie să conțină materiale obscene, ofensatoare, neadecvate sau inacceptabile și nu trebuie să încalce dreptul la intimitate, drepturile de autor, mărci înregistrate sau drepturile de proprietate intelectuală ale vreunei persoane sau organizații și să nu cuprindă mesaje xenofobe, rasiale sau instigatoare la ură.
Stabilirea câștigătorilor
Faza locală
La nivelul fiecărei unități de învățământ, short-urile/reel-urile vor fi centralizate cu sprijinul profesorului de Tehnologia Informației și a Comunicațiilor, iar comisia de jurizare va desemna 3 videoclipuri câștigătoare, corespunzătoare locurilor 1, 2 și 3.
Faza județeană
Videoclipul câștigător la nivel local (locul 1) va fi înaintat/preluat de structurile pentru siguranță școlară, în format electronic.
Faza națională
La nivelul Direcției Siguranță Școlară vor fi formate două comisii centrale pentru fiecare ciclu educațional, care, pe baza criteriilor de jurizare stabilite, vor decide short-urile/reel-urile câștigătoare la nivel național.
Organizarea comisiilor de evaluare
Comisiile de jurizare vor fi formate din reprezentanți ai instituțiilor relevante și vor avea rolul de jurizare a lucrărilor, stabilirea câștigătorilor și asigurarea diplomelor și a premiilor oferite elevilor din clasa câștigătoare.
Nu se admit contestații.
Criterii de evaluare a lucrărilor
Evaluarea short-urilor/reel-urilor va fi realizată pe baza următoarelor criterii:
- Realizarea short-ului (aspect vertical, durata între 15-60 secunde, rezoluție 1080/1920 pixeli) – 30 puncte
- Conținut video (originalitate, reflectarea temei, claritate și simplitate) – 60 puncte
- Punctaj de participare – 10 puncte
În caz de egalitate, departajarea se va face pe baza criteriului „Claritate și simplitate”.
Clasamentul final și premiile
La etapa națională se vor acorda Premiul I, Premiul II și Premiul III echipelor câștigătoare pentru fiecare ciclu educațional.
Calendarul de desfășurare a concursului
04-10.11.2024 — Mediatizarea Concursului
11-15.11.20224 — Înscrierea unităților de învăţământ preuniversitar care doresc participarea la concurs.
18-29.11.2024 — Organizarea de întâlniri de lucru cu profesorii care îndeplinesc funcția de diriginte în unităților scolare participante la concurs și a profesorilor de tehnologia informației și a comuniațiilor, precum si cu reprezentanți ai consiliilor de elevi, pentru stabilirea tuturor detaliilor cu privire la modalitatea de desfășurare a Concursului.
02-15.12.2024 — Realizarea lucrărilor.
16-20.12.2024 — Realizarea jurizării §i stabilirea short-urilor / reel-urilor câștigătoare la nivel local.
08-10.01.2025 — Înaintarea /preluarea short-urilor/reel-urilor câștigătoare de la unitățile de învățământ de către Serviciile / Birourile pentr siguranta şcolară în vederea jurizării la nivel judetean.
13-15.01.2025 — Constituirea comisiilor pentru fiecare ciclu educațional, evaluarea lucrărilor şi stabilirea câștigătorilor de la nivel județean.
16-17.01.2025 — Înaintarea short-urilor/reel-urilor desemnate câștigătoare la nivel județean către Direcția Siguranță Şcolară.
20-23.01.2025 — Constituirea comisiilor centrale, evaluarea lucrărilor şi stabilirea câştigătorilor de la nivel national pentru fiecare ciclu educațional.
30.01.2025 — Mediatizarea short-urilor/ reel-urilor desemnate câștigătoare la nivel national (1 short / reel pentru ciclul gimnazial pe tema „Prevenirea și combaterea violenței școlare”, 1 short / reel pentru ciclul liceal pe tema „Prevenirea si combaterea consumului de substanțe interzise”) și premierea elevilor.
Formularul de înscriere:
Formular de însoțire short/reel câștigător faza locală