Concurs de selecție pentru doi profesori români la Școala Europeană de la Bruxelles, anunță Ministerul Educației. Posturile sunt de Fizică-Chimie și Biologie – Științe integrate, iar salariile de câteva mii de euro – înscrierile se încheie marți, 12 iulie

Foto: © Volodymyr Tverdokhlib | Dreamstime.com

Ministerul Educației organizează concurs pentru ocuparea a două posturi la Școala Europeană de la Bruxelles. Candidații se pot înscrie până pe 12 iulie 2022, prin depunerea dosarelor la registratura ministerului Educației sau prin transmiterea lor pe mail. Salariile sunt de câteva mii de euro, în funcție de mai mulți factori precum indemnizațiile și plata pentru locuință sau familie, dar la nivelul funcționarilor europeni, potrivit documentelor oficiale ale Școlilor Europene.

Anunțul concursului este greu vizibil pe site-ul Ministerului, nefiind publicat nici la comunicate, nici în secțiunea „Noutăți”, ci pe pagina specifică „Școlile europene”, fără a apărea și pe prima pagină a site-ului oficial guvernamental edu.ro. Anunțul cu condițiile de concurs și bibliografia au fost publicate aici pe 1 iulie 2022, potrivit mențiunii de pe edu.ro.

Cele două posturi scoase la concurs sunt de Fizică-Chimie cu predare în limba engleză, franceză sau germană și Biologie – Științe integrate, cu predare în limba engleză, franceză sau germană. Ele sunt de nivel secundar și Pentru acestea este nevoie de cunoașterea unei limbi, atestată de un certificat lingvistic internațional:

Foto: edu.ro/școlile-europene

La concurs pot participa profesori care au certificate internaționale de limbă eliberate doar de următoarele centre: British Council, Cambridge University – pentru engleză, Centre international d’études pédagogiques (CIEP), Alliance Française, Chambre de Commerce et d` Industrie de Paris – pentru franceză, Goethe Institut – pentru germană sau certificarea lingvistică eliberată de unitatea de învățământ de pe teritoriul țării pentru care se solicită postul (în acest caz EE Bruxelles IV).

Ce conține dosarul de înscriere

Documentele care trebuie să fie în dosar nu sunt specificate în anunț, dar în acest sens există un ordin privind aprobarea metodologiei de selecție a personalului din România pentru posturi didactice din cadrul sistemului Școlilor Europene. În acest document, la pagina 4, este lista cu acte necesare și, la final, sunt și anexe necesare dosarului de înscriere.

Documentele pot fi depuse la registratura Ministerului Educației sau pe mail, scanate, la scolieuropene@edu.gov.ro, mai transmite instituția.

Calendarul de organizare a concursului prevede că rezultatele verificării administrative a dosarelor de înscriere și ale evaluării activității profesionale sunt afișate între 13 și 15 iulie 2022, la sediul Ministerului Educației. Altundeva pe internet sau pe edu.ro, site-ul oficial al ministerului, nu este precizat. Și planificarea interviului, pentru cei care trec de evaluarea dosarelor, este anunțată tot în același interval de zile și tot doar la Ministerul Educației.

Pe 19 iulie 2022 candidații vor susține o probă interviu. În aceeași zi sunt planificate „afișarea la sediul ME [n. red. Ministerului Educației] a rezultatelor obținute la interviu” și „afișarea la sediul ME a planificării probei scrise”.

Proba scrisă și afișarea rezultatelor vor fi pe 20 iulie 2022, amândouă în aceeași zi.

Contestațiile se depun pe 21 iulie 2022 la Registratura Ministerului, „în termen de 24 de ore de la afișarea rezultatelor”.

Rezultatele finale vor fi anunțate la sediul Ministerului Educației, pe 22 iulie 2022.

Calendarul complet de concurs:
Calendarul de concurs și bibliografia în format pdf:
Care sunt salariile în Școlile Europene

În funcție de poziția deținută într-o școală europeană, salariile sunt între 3.400 de euro și 9.000 de euro pe lună, conform unui document oficial european (în limba franceză) care menționează statutul personalului didactic din aceste instituții.

Un profesor de ciclu secundar, de exemplu, este cel încadrat la “Baremul 3”, în fotografia de mai jos, cu salariile asociate. În “Baremul 1” sunt încadrați directorii și adjuncții de secretariat general, în “Baremul 2” sunt contabilii generali, adjuncții de director pentru ciclul secundar sau șefii de unitate administrativă. Cu cele mai scăzute salarii, cu un maxim de 4.800 euro, sunt la “Baremul 9” consilierii educaționali doar cu diplomă de învățământ secundar și fără certificare în pedagogie, însă această funcție dispare progresiv, se notează în raport:

Foto: captură document european

Prin remunerația pentru personal se înțelege: salariul de bază, plata pentru orele suplimentare, alocațiile de familie și indemnizațiile, conform articolului 45 din documentul citat. Astfel că salariul variază.

Ce sunt Școlile Europene

Școlile Europene au fost înființate cu scopul de a asigura educația în limba maternă a copiilor personalului angajat în instituțiile comunitare. În Școlile Europene, potrivit reglementărilor specifice, pot fi înscriși numai copiii funcționarilor europeni și ai angajaților în instituțiile partenere ale Comisiei Europene sau semnatare ale unor convenții cu instituțiile europene, potrivit Ministerului Educației.

Amintim că secția de română a Școlii Europene de la Bruxelles a angajat în 2017 o învățătoare care nu stăpânea bine nicio limbă străină, lucru care a generat nemulțumirea părinților. Detalii aici

Cine face parte din delegația României la Școlile Europene (sursa):

1. Șeful delegației României: Gabriela Droc – inspector în cadrul Direcției Generale Educație Timpurie, Învățământ Primar și Gimnazial

2. Inspector pentru ciclul secundar, în cadrul Consiliului de Inspecție – CIS: Anca-Denisa Petrache – director în cadrul Direcției Generale Învățământ  Secundar Superior și Educație Permanentă

3. Expert național în cadrul Comitetului Bugetar: Marcel Constantin – director în cadrul Direcției Generale Economice

4. Expert evaluator extern pentru Bacalaureatul European: Mina-Maria Rusu – inspector în cadrul Direcției Generale Minorități și Relația cu Parlamentul

Delegația României include și doi membri supleanți:

Pentru profesorii detașați, statul român asigură în țară salariul corespunzător postului ocupat în România, iar Comisia Europeană asigură diferența salarială până la nivelul reglementat în sistemul Școlilor Europene. Pentru profesorii asociați, chargés de cours, recrutați local, salariul este asigurat de școala angajatoare, precizează Ministerul Educației.

Foto: © Volodymyr Tverdokhlib | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version