Concurs de ilustrații de carte pentru elevii de gimnaziu și liceu – înscrieri deschise la Ilustriada 2024. Cele 5 cărți pentru care elevii pot face desene de mână sau digital și regulile de concurs

1.910 vizualizări
Foto: © Olena Zhuchkova | Dreamstime.com
Elevii de gimnaziu și de liceu se pot înscrie la a treia ediție a concursului Ilustriada, de ilustrat cărți, atât în format tradițional, cât și digital, potrivit organizatorilor. Concursul este desfășurat de Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani care organizează și festivalul de trailere după cărți Boovie.

Până duminică, 5 mai, elevii se pot înscrie în concurs și au la alegere 5 romane – 2 la gimnaziu și 3 la liceu. Lista acestora și calendarul, mai jos în articol.

Ilustriada este un concurs de ilustrație de carte, ce își propune să ofere un cadru de expunere tinerilor cititori, cu talent în domeniul desenului și al graficii, aplicat pe ilustrația de carte.

Concursul presupune realizarea unor lucrări inspirate după lista de romane propusă de către organizatori, ce vor fi expuse în municipiul Focșani, județul Vrancea, în perioada 13-20 Iunie 2024”, conform regulamentului, care poate fi descărcat mai jos din articol.

„Concursul propriu-zis se va desfășura fizic în perioada 15-16 Iunie 2024, unele evenimente urmând a fi transmise online pentru participanții din afara județului”, potrivit sursei citate.

Categoriile concursului

„Concursul cuprinde două categorii de vârstă (gimnaziu și liceu), fiecare împărțită la două subcategorii (artă digitală și artă tradițională):

  1. Ilustriada Gimnaziu — pentru elevi de gimnaziu. Ilustrațiile vor fi realizate pe baza cărților menționate la punctul 1.2. destinate categoriei de vârstă. Secțiunea este împărțită în două subsecțiuni:

a. Ilustrație de carte în tehnică tradițională — lucrările vor fi realizate în creioane colorate/cerate/pasteluri, tempera, acuarele, guașe, ulei, colaj din mai multe materiale, la alegere.

b. Ilustrație de carte în tehnică digitală — lucrările vor fi realizate cu mâna liberă pe un device electronic sau în tehnică vectorială. Poate fi utilizat orice software la alegere.

2. Ilustriada Liceu — pentru elevi de liceu. Ilustrațiile vor fi realizate pe baza cărților menționate la punctul 1.2. destinate categoriei de vârstă. Secțiunea este împărțită în două subsecțiuni:

a. Ilustrație de carte în tehnică tradițională — lucrările vor fi realizate în creioane colorate/cerate/pasteluri, tempera, acuarele, guașe, ulei, colaj din mai multe materiale, la alegere.

b. Ilustrație de carte în tehnică digitală — lucrările vor fi realizate cu mâna liberă pe un device electronic sau în tehnică vectorială. Poate fi utilizat orice software la alegere.

1.2. Ilustrația trebuie să fie o lucrare grafică originală pe baza unei cărți din lista următoare:

I. Ilustriada Gimnaziu (clasele V-VIII)

  • Amari și frații nopții, de B. B. Alston
  • Ale și sufletul cărților, de Alex Donovici

II. Ilustriada Liceu (clasele IX-XII)

  • Fata care a căzut în adâncurile mării, de Axie Oh
  • Dicționarul cuvintelor pierdute, de Pip Williams
  • Cele zece mii de uși ale lui January, de Alix E. Harrow

1.3. Participanții se pot înscrie la categoria specifică vârstei sale, cu o excepție – elevii de gimnaziu pot ilustra atât cărțile de la categoria Gimnaziu, cât și pe cele de la categoria Liceu”, scrie în regulament.

„Ilustrația de carte poate fi făcută atât color, cât și alb-negru și trebuie să conțină un personaj sau o scenă semnificativă din oricare carte din lista dată. La trimiterea lucrării, participantul trebuie să indice fragmentul/intervalul de pagini după care s-a inspirat. Dimensiunea lucrării este la alegerea participantului, nu mai mică de A3 și nu mai mare de A1”, conform sursei citate.

Calendarul Ilustriada 2024
  • Etapa de înscriere în concurs — participanții trebuie să se înscrie completând formularul pus la dispoziție de Organizator pe aplicația web https://app.ilustriada.ro până la data de 5 Mai 2024.
  • Etapa de trimitere a lucrărilor în format electronic — ilustrațiile trebuie să fie scanate sau fotografiate cât mai clar (fundal alb, la lumină naturală), apoi încărcate pe platforma https://app.ilustriada.ro până la data de 25 Mai 2024, ora 23.59.
  • Etapa de trimitere a lucrărilor originale în format fizic — participanții au obligația de a trimite lucrările în original până la data de 3 Iunie 2024, prin poștă sau curier la adresa specificată de Organizator, ulterior. În cazul lucrărilor în format digital, acestea trebuie imprimate la o rezoluție cât mai clară și trimise până la aceeași dată.
  • Lucrările plastice înscrise, trimise până la 3 Iunie 2024, vor participa la o expoziție în perioada 13.06.2024 – 20.06.2024”.
DOCUMENT DESCARCĂ Regulamentul Ilustriada 2024:

Foto: © Olena Zhuchkova | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Programul de Guvernare pe Educație al PNL: Corectare încrucișată la Evaluarea Națională și BAC, anularea trimiterii elevilor cu medii sub 5 la profesională, masteratul didactic “în cele mai adecvate universităţi”, concurs de directori în 2020, curriculum nou pentru liceu, evaluarea institutelor de cercetare

Corectarea încrucișată a lucrărilor la Evaluarea Națională 2020 și Bacalaureatul 2020, anularea trimiterii elevilor cu medii sub 5 la profesională, organizarea masteratului didactic “în cele mai adecvate universităţi”, demararea concursurilor…
Vezi articolul

VIDEO Cîmpeanu, despre salariile profesorilor: Mi se pare greșit să fie acordate creșteri salariale otova, trebuie date pe anumite criterii de performanță. Nu neapărat pe excelență sau elitism, este mult mai greu sa duci un elev de la nota 5 la nota 6, decât să-l duci de la 9 la 10

Mi se pare greșit să fie acordate creșteri salariale otova, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a declarat la Digi24 că aceste creșteri pe care le va propune să fie…
Vezi articolul

Nicolae Ciucă, răspuns la acuzația de plagiat: Am inițiat solicitarea de verificarea a tezei de doctorat de către Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat

În legătură cu acuzația de plagiat a tezei sale de doctorat, premierul Nicolae Ciucă a decis să solicite analizarea lucrării de către comisia de etică a Universității Naționale de Apărare…
Vezi articolul

Olimpiadele să fie organizate online de societățile științifice – apelul lansat de Societatea de Științe Matematice din România: “Nu putem lăsa deoparte pregătirea de excelență a copiilor dotați”

Olimpiadele școlare trebuie organizate și anul acesta, iar în condițiile în care Ministerul Educației a renunțat la susținerea lor în formatul prevăzut de legea educației, atunci ele trebuie desfășurate “cel…
Vezi articolul

Fizicianul transformat în vlogger, pentru a le explica tinerilor de la atomii microscopici, la galaxiile nemărginite. Cristian Presură: Să ieșim din turnul nostru de fildeș

Cercetătorul Cristian Presură se transformă în vlogger, pentru a explica fizica pe înțelesul tuturor. Pasionat povestitor al științei, acesta a declarat pentru Edupedu.ro că picătura decisivă în lansarea canalului Youtube…
Vezi articolul