Casa de Cultură a Studenților din București invită elevii, studenții, dar și publicul larg, fără limită de vârstă, să participe la a 26-a ediție a Salonului Național de Fotografie “Fotogeografica”. Temele din acest an sunt patrimoniul cultural și patrimoniul natural al țării, cu accent pe mediul înconjurător, istorie și geografie românească, se arată într-un comunicat de presă primit la redacție. Înscrierile încep vineri, 15 iulie, și țin până pe 15 august cel târziu. Participarea este gratuită.
Concursul își propune să aducă mai aproape tinerii de natură și de pământul românesc, fie el surprins în port național, în munți de zăpadă sau în sărbătoare de 1 Decembrie. Fotografiile trebuie să fie legate, pe de o parte, de patrimoniul cultural: așezări, gospodării, construcții, muzee, opere de artă, ocupații tradiționale, meșteșuguri, datini și obiceiuri.
Pe de altă parte, pot fi legate de patrimoniul natural – peisaj: substrat geologic, relief, vegetație, apă, sol, faună, fenomene naturale și wildlife: aspecte de viață sălbatică; specii faunistice în habitatul natural. Sunt excluse fotografiile cu animale în captivitate.
Înscrierea. Alte precizări
Fotografiile trebuie să aibă latura mare de minim 3500 px. Fiecare participant poate trimite maxim 3 fotografii pentru fiecare secţiune, iar termenul limită este 15 august 2022. Alături de fotografii, în mesaj, se va atasa şi formularul de înscriere completat care se va găsi pe site-ul concursului, la pagina de Regulament, începând cu 15 iulie. Participanţii pot înscrie doar fotografii care nu au participat în cadrul ediţiilor precedente ale Salonului Fotogeografica.
Astfel, cei care doresc să se înscrie o pot face pe adresa de e-mail inscrieri.fotogeografica2022@gmail.com până pe 15 august.
Jurizarea și premierea
Jurizarea lucrărilor se realizează între 22 august – 2 septembrie 2022, iar anunțarea rezultatelor se va face în data de 12 octombrie 2022 cu ocazia vernisajului Salonului Fotogeografica ce va avea loc la Teatrul Național “I.L. Caragiale” București și online – live stream. Expoziţia cu cele mai valoroase lucrări va putea fi vizionată în perioada 12 – 30 octombrie 2022.Concomitent, vor avea loc o serie de evenimente complementare cu teme din domeniul ştiinţei, culturii sau sportului, ateliere foto și activități de conștientizare publică.
Componența juriului este următoarea: Alexandra Ion, Gabriel Șerban, Gheorghe Popa, Cosmin Ionescu, Cristian Lascu, președinte de onoare.
Se vor acorda câte trei premii, pentru fiecare dintre cele două secțiuni, la fiecare din categoriile anunțate. Acestea constau în programe şi tabere tematice (Romania Student Tour), workshop-uri în arii protejate. Acţiunea se derulează sub egida Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse. Partenerii tradiționali ai proiectului sunt: Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Zitec, UNESCO Pro Natura, Facultatea de Geografie a Universității din București, se mai precizează în comunicat.
Despre concurs
Fotogeografica s-a transformat dintr-un concurs anual de fotografie deschis tineretului, completat cu o multitudine de activități, publicații, expediții de teren și o permanentă interogație despre rolul acestui gen, într-o ”mișcare-fenomen”. Standardul a crescut an de an, iar premianții au devenit ulterior profesioniști respectați, cu trofee în competiții prestigioase internaționale, au ilustrat publicații și albume, au realizat expoziții personale de mare succes. Imaginile lor sunt nu numai un document ci și un îndemn. Patrimoniul natural și cultural este o parte importantă din identitatea noastră și o moștenire ce obligă. Manifestarea a devenit o tradiție culturală în România și un brand consacrat, scriu organizatorii.
Foto: © Steve Byland | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.