Comunitatea științifică din Ungaria ar putea fi marginalizată tot mai mult în Spațiul European de Cercetare după eliminarea din programul Erasmus

1.011 vizualizări
Foto: © Akeksandr Berdyugin | Dreamstime.com
Comunitatea științifică din Ungaria ar putea fi marginalizată tot mai mult din Spațiul European de Cercetare după ce Consiliul Uniunii Europene a exclus, în decembrie 2022, din programul de schimb educațional Erasmus+ și din programul de cercetare Orizont Europa cele 21 de universități ungare care în ultimii ani au fost administrate de fundații în care mai multe persoane apropiate Guvernului au fost incluse în consiliile de administrație care gestionau instituțiile, motiv pentru care independența lor profesională și de conducere a devenit îndoielnică, potrivit Rador Radio România, citat de G4Media.ro.

Anterior, președintele Academiei Ungare, Tamás Freund, a avertizat, de asemenea, că excluderea ar putea cauza prejudicii întregii vieți științifice ungare, iar temerile sale par a fi confirmate: potrivit unui sondaj recent al Academiei Tinerilor Cercetători, care a procesat răspunsurile a peste cinci sute de cercetători și lectori universitari cu vârsta cuprinsă între 31-45 de ani, efectele negative se simt deja. Pe baza rezultatelor, 40 la sută dintre respondenți au constatat efectele negative ale înghețării fondurilor UE, care afectează nu doar angajații universităților în cauză, ci întreaga comunitate științifică din Ungaria.

Una dintre cele mai mari dificultăți este că încrederea în partenerii ungari a scăzut în lumea științifică europeană, cooperarea cu ungurii este considerată din ce în ce mai riscantă: aproximativ 9% dintre participanții la sondaj au declarat că partenerii lor internaționali au vrut să-i excludă din cooperare, în pofida faptului că nici măcar nu lucrează în instituții care sunt afectate de suspendarea UE. 20% dintre respondenți au semnalat, de asemenea, că a devenit mult mai dificilă comunicarea cu partenerii internaționali. De asemenea, s-a întâmplat ca șeful unei cercetări internaționale să le ceară cercetătorilor ungari să-și schimbe locul de muncă.

Citește articolul complet pe G4Media.ro

Foto: © Akeksandr Berdyugin | Dreamstime.com  Dreamstime.comsprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BAC 2025 Modelul de subiect pentru competențele digitale, publicat de Ministerul Educației. Candidații au 15 minute acces la internet ca să caute care este cel mai mare templu sculptat într-un singur bloc de piatră și să salveze pagina HTML

Modele de subiecte pentru competențele lingvistice și digitale de Bacalaureat 2025 au fost publicate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) din subordinea Ministerului Educației. Elevii de clasa a…
Vezi articolul

Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru…
Vezi articolul