Confuzie maximă la Ministerul Educației, pe tema simulării examenelor naționale: Simulările pentru clasa a VII-a și a XI-a vor organizate “la nivel județean, cu subiect unic”

18.250 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Adriana Neagoe
Contradicții fără precedent în Ministerul Educației, pe tema simulărilor examenelor naționale. Ministerul anunță oficial că “simulările pentru clasa a VII-a și a XI-a vor organizate la nivel județean, cu subiect unic”, după ce ministrul Monica Anisie a declarat pentru Edupedu.ro că simularea de la clasa a VII-a va avea loc în luna mai cu subiecte concepute de Centrul Național de Evaluare și Examinare. Reprezentanții Ministerului îl contrazic, însă, pe ministru și anunță că subiectele “unice” de la a VII-a vor fi concepute de fiecare ISJ – deci vor fi “unice la nivel de județ”, dar diferite la nivel național.

În comunicatul remis de Ministerul Educației se vorbește inclusiv de posibilitatea ca inspectoratele școlare să organizeze în luna mai “o nouă simulare cu subiecte unice, elaborate la nivel județean”.

“Simularea pentru clasa a VII-a va avea loc în luna mai și va fi reglementată separat [separat de simularea la clasa a VIII-a și a XII-a – n.red.], după ce vor fi publicate programele de examen și noi modele de subiecte, având în vedere că acești elevi au studiat după alte programe decât cei de clasa a VIII-a”, susține Ministerul Educației, în același comunicat de presă.

Comunicatul a fost remis după ce oficialii din Minister au anunțat în ședința Comisiei de Dialog Social că simulările de la clasele a VII-a și a XI-a nu vor fi susținute la nivel național și după ce ministrul Monica Anisie a declarat pentru Edupedu.ro că simulările de la a XI-a vor fi organizate de inspectorate, iar cele de la a VII-a de Ministerul Educației.

Comunicatul integral al Ministerului Educației:

“Comisia de Dialog Social: Simulările pentru clasa a VII-a și a XI-a vor organizate la nivel județean, cu subiect unic

Astăzi, în cadrul Comisiei de Dialog Social din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, printre altele, s-au pus în discuție următoarele:

  • – Proiectul de Ordin al ministrului educației și cercetării privind organizarea simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului de bacalaureat național, în anul școlar 2019 – 2020 și pentru aprobarea calendarului acestora.
  • – Proiect de Ordin privind structura anului şcolar 2020-2021;

Ministerul Educației și Cercetării face următoarele precizări:

Ca element de noutate, simularea pentru clasa a VII-a va avea loc în luna mai și va fi reglementată separat, după ce vor fi publicate programele de examen și noi modele de subiecte, având în vedere că acești elevi au studiat după alte programe decât cei de clasa a VIII-a. Aceasta a fost propunerea susținută în unanimitate de către toți membrii Comisiei de Dialog Social.

Cel de-al doilea element de noutate este acela că în luna mai, fiecare inspectorat școlar poate organiza o nouă simulare cu subiecte unice, elaborate la nivel județean. Tot atunci, în conformitate cu art. 7, alin. (1) și alin. (2) din proiectul de ordin de ministru privind organizarea simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului de bacalaureat national, în anul școlar 2019-2020 și pentru aprobarea calendarului acestora, poate fi organizată și simularea examenului de Bacalaureat pentru clasa a XI-a.

Extras din propunerea de Ordin de ministru privind organizarea simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului de bacalaureat național, în anul școlar 2019 – 2020 și pentru aprobarea calendarului acestora.

„Art. 7. – (1) Fiecare inspectorat școlar poate organiza în luna mai a anului 2020, la nivelul tuturor unităților de învățământ gimnazial/liceal, o simulare cu subiect unic elaborat la nivelul județului/municipiului București, în scopul stimulării pregătirii elevilor în vederea susținerii Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a examenului de bacalaureat național.

(2) Simularea din luna mai a anului 2020 de la nivelul inspectoratului școlar poate fi organizată și pentru elevii claselor a XI-a.”

De asemenea, Ministerul Educației și Cercetării, face precizarea că structura anului școlar 2020-2021 încă se află în dezbatere publică, iar până pe 17 ianuarie 2020, Ministerul Educației și Cercetării încă așteaptă propuneri.”

Calendar Simulări Evaluarea Națională 2020 pentru clasa a VIII-a – Proiectul Ministerului Educației

Tot în această dimineață, Ministerul a avansat și proiectul de calendar pentru simularea examenelor de Evaluare Națională și BAC 2020.

23 martie 2020 Limba și literatura română – Probă scrisă

24 martie 2020 Matematică – Probă scrisă

25 martie 2020 Limba și literatura maternă – Probă scrisă

3 aprilie 2020    Comunicarea rezultatelor

Calendar Simulări BAC 2020 – Proiectul Ministerului Educației:

23 martie 2020 Limba și literatura română – Probă scrisă – Proba E) a)

24 martie 2020 Matematică sau Istorie – Proba obligatorie a profilului – Proba E) c)

25 martie 2020 Limba și literatura maternă – Probă scrisă – Proba E) b)

26 martie 2020 Proba la alegere a profilului și specializării – Probă scrisă – Proba E) d)

3 aprilie 2020    Comunicarea rezultatelor

Foto: Inquam Photos – Adriana Neagoe

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bacalaureat 2022. Sfaturi pentru proba de Matematică de la profesoara Mihaiela Doinaru: Nu trebuie abandonate subpunctele care par dificile / Elevii să abordeze fiecare subiect, chiar dacă nu știu să îl finalizeze

Un sfat important pentru un candidat la proba de Matematică din cadrul Bacalaureatului este să abordeze fiecare exercițiu de pe subiect, chiar dacă nu duce până la capăt rezolvarea, pentru…
Vezi articolul