Comportamentul copiilor, influențat de criza Covid-19: o generație de “progresist-tradiționaliști” atrași deopotrivă de ecrane și de masa în familie – studiu

1.646 de vizualizări
Foto: Gustavo Fring -Pexels
Pandemia de Covid-19 și măsurile de distanțare socială au transformat modul cum se desfășoară o zi obișnuită din viața copiilor și, deși durata restricțiilor este relativ scurtă, această perioadă va avea un impact major asupra comportamentului actualei generații de 6-16 ani, susține un studiu realizat de compania americană de tehnologii pentru copii SuperAwesome. Studiul afirmă că situația actuală a aprofundat atât trăsături de comportament “progresiste” – apetitul pentru tehnologie, comerț și socializare online etc. – cât și cele asociate mai mult tradiției, precum activitățile în familie.

Pe baza răspunsurilor culese, analiza susține că generația actuală de copii este mult responsabilizată comparativ cu precedentele, iar obiceiurile de gândire, de acțiune, de joacă și socializare se schimbă pe alocuri temporar, dar în multe privințe permanent ca urmare a măsurilor de distanțare socială din ultima perioadă.

  • Toate dezastrele tind să îi facă pe copii să se maturizeze mai rapid, iar datele noastre arată că acest lucru chiar se întâmplă“, afirmă SuperAwesome, care își fundamentează studiul pe un sondaj realizat online, în rândul copiilor din categoria de vârstă vizată și printre părinți de copii cu vârste de 6-16 ani. Sondajul prezentat acum, ce are o componentă puternică de informații de marketing, a fost realizat în SUA, la sfârșitul lunii aprilie, dar multe dintre concluziile sale sunt general valabile, neținând cont neapărat de trăsături specifice societății americane.

Analiza încearcă să identifice schimbările din comportamentul copiilor și adolescenților pentru diverse momente ale zilei, iar apoi să evalueze care dintre aceste schimbări sunt de durată și care vor dispărea în momentul când lucrurile – școala, întâlnirile cu prietenii și colegii etc. – vor reveni la normal.

Schimbări de comportament – dimineața

1. Copiii și tinerii își încep ziua considerabil mai târziu, fără presiunea școlii de la prima oră, a pregătirii și drumului către școală. Peste jumătate dintre copii se trezesc mai târziu, iar un număr semnificativ – în special tinerii – se trezesc mult mai târziu (un sfert dintre elevii participanți la sondaj spuneau că se trezesc după 11)

2. Micul dejun are o importanță mai mare, înseamnă adesea un timp petrecut alături de restul familiei, mâncarea nu mai este consumată în grabă. Două treimi dintre copiii participanți la sondaj spun că micul dejun s-a schimbat în perioada de distanțare

3. Școala online înseamnă că elevii au, adesea, posibilitatea să își adapteze singuri programul de învățare într-o mai mare măsură ca până acum. Aceasta înseamnă că elevii au un rol mai mare în organizarea procesului de învățare, iar rolul părinților este de asemenea semnificativ mai mare

4. Copiii iau pauze mai multe (comparativ cu pauzele de la școală) și “îndeasă” în intervale scurte activități de scurtă durată, de la mini-jocuri la discuții cu prietenii sau uitatul la televizor. Acest model, afirmă autorii studiului, îi îndepărtează pe copii de obiceiurile școlare și îi încurajează să adopte un tipar lucru-joacă mai apropiat de ritmul lor natural.

Schimbări de comportament – după-amiaza

1. Prânzul are un rol mult mai important în viața copiilor, comparativ cu perioada școlară normală, când însemna, adesea, ceva mâncat pe fugă, eventual din pachețel. Copiii au o decizie mult mai mare când vine vorba despre ce să mănânce, iar acest lucru întărește atât legătura cu mediul de familie, cât și responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în bucătărie.

2. Mai mult timp, mai multă flexibilitate, acces la bucătărie – toate acestea înseamnă și că tinerii și copiii mănâncă mai mult ca de obicei. Acesta este un fenomen larg asociat cu perioada distanțare socială, dar există riscul să se transforme în obiceiuri greu de schimbat.

3. Copiii manifestă o disponibilitate mai mare să ajute la treburile casei, ceea ce întărește “spiritul de echipă” în familie

4. Copiii petrec mult mai mult timp pe platforme online destinate jocurilor, dar nu doar pentru joacă, ci și pentru socializare. Ei simt nevoia să înlocuiască nu doar procesul de învățare de la școală și activitatea fizică de la locul de joacă, ci și discuțiile cu colegii (de la școală) și prietenii (de la locul de joacă). Platformele școlii online și cele de jocuri online devin și instrumente de socializare foarte adesea.

5. Joaca și exercițiul fizic (inclusiv plimbările) devin, adesea, o activitate făcută în comun de copii și părinți

Schimbări de comportament – seara

1. Consumul de televiziune, aflat într-un proces de scădere, a cunoscut un reviriment, la nivel de familie, în perioada de distanțare socială, chit că este de așteptat ca aceasta să nu fie o tendință de durată.

2. Cina în familie a devenit un eveniment mult mai des întâlnit și cu o importanță aparte pentru întărirea legăturilor familiale

3. Copiii petrec mult mai mult timp cu ochii în ecrane (telefon, tabletă, calculator, TV) înainte de culcare, în pofida considerațiilor că acest lucru le afectează somnul.

Ce tendințe declanșate de pandemie ar putea avea impact de durată, conform studiului citat

1. Copiii capătă mai multă responsabilitate în familie. Sunt creditați cu mai multă independență și maturitate de către părinți și, adesea, devin mai implicați în treburile casei – lucru care, petrecându-se într-o perioadă în care copiii învață abilități de viață, se pot transforma în diverse hobby-uri și interese.

2. Mesele capătă un rol mult mai pronunțat în viața de familie

3. Nevoia de distanțare socială întărește obiceiurile de a achiziționa online bunuri și produse

4. Copiii capătă putere mai mare în a decide modul și timpul în care învață – perioada de distanțare a injectat “independență” într-un mediu școlar dominat de structură și ordine.

5. Sunt întărite și mai mult obiceiurile de consum media “în grup”, pe platforme online

Tuturor acestora li se adaugă multe alte schimbări, precum respectarea mai strictă a regulilor de igienă. Iar în ansamblu, arată autorii studiului, se conturează o generație căreia pandemia Covid-19 i-a întărit atât trăsături asociate tradiției – vezi atașamentul crescut față de familie și responsabilitatea în mediul familial – cât și trăsăturile asociate progresului – de la socializarea online la faptul că este prima generație pentru care, un timp, primele achiziții au fost făcute online nu pe baza unei opțiuni, ci din necesitate.

Foto: Gustavo Fring -Pexels

  • NOTĂ: Campania #solidaritateCOVIDedu este un proiect al Edupedu.ro susținut de Fundația eMAG
  • Stakeholderii care cred în educație și vor să se alăture inițiativei #solidaritateCOVIDedu sunt invitați să ne scrie pe comunicare@edupedu.ro

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dezastrul de la Educație care ar fi dus la demiterea Ligiei Deca într-un Guvern normal: ministrul susține că elevii pot fi primiți pe ușa din dos de licee dacă pică admiterea, crede că există profesori de „discipline importante“ și restul, argumentează menținerea titularizării prin faptul că meseria de profesor atrage absolvenți proști de facultate

Dezastrul care guvernează Ministerul Educației în Guvernul Ciucă s-a etalat în toată splendoarea sa joi, în conferința susținută de Ligia Deca la Palatul Victoria. Ce a auzit o societate întreagă,…
Vezi articolul

OECD: Șase probleme-cheie ale educației, care trebuie urmărite în criza produsă de pandemia Covid-19. Printre ele – dimensiunea claselor, timpul de predare, școlile profesionale

Cheltuielile guvernamentale, mobilitatea, dimensiunea claselor și programele vocaționale se numără printre indicatorii-cheie identificați de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), în eforturile de a ține sub control șocul produs…
Vezi articolul

Conflictul din Orientul Mijlociu, explicat succint de profesoara de istorie și scriitoarea israeliană Fania Oz-Salzberger: “Genocidul comis de Hamas împotriva evreilor a fost într-un fel mai rău din punct de vedere uman decât genocidul săvârșit de regimul nazist în Europa”

“Suntem în mijlocul celei mai mari catastrofe din istoria Israelului, nu există nicio îndoială în legătură cu asta”, a spus, într-un interviu difuzat la sfârșitul săptămânii trecute de Radio România…
Vezi articolul