Comportamentele generatoare de bullying, interzise în școli – propunere adoptată de Senat

529 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Senatul a adoptat, marţi, în calitate de Cameră decizională, propunerea legislativă pentru modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 prin care sunt interzise, în unităţile de învăţământ, “comportamente generatoare de bullying”, potrivit Agerpres.

Propunerea (cu amendamentele propuse de Comisia de învățământ, disponibile aici) introduce măsuri privind gradul de siguranță în mediul școlar. Ea definește bullying-ul drept un comportament abuziv, repetat și cu intenție al unei persoane sau al unui grup de persoane, care duce la prejudicierea fizică sau psihică a victimei sau victimelor, prin diverse acțiuni precum agresiunea verbală, amenințarea, agresiunea fizică, lovirea, persecuția, intimidarea.

Legea educaţiei naţionale a mai fost completată de Senat în sensul că antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii din unităţile şcolare de stat şi particulare acreditate beneficiază, pe lângă asistenţa gratuită medicală, psihologică şi logopedică în cabinete specializate ori în unităţi medicale de stat, şi de consiliere psihologică.

Măsura a fost inițiată de un grup de deputaţi din aproape întreg spectrul politic (PSD, PNL, PMP, UDMR, ALDE şi minorităţi). Proiectul fusese adoptat tacit de Camera Deputaţilor, iar în Comisia de învăţământ a Senatului a fost amendat, astfel că unul dintre alineatele nou introduse în lege stabileşte că “în unităţile şi instituţiile de învăţământ sunt interzise comportamente generatoare de bullying, oricare ar fi forma acestuia”, potrivit Agerpres.

Senatorii au votat telefonic, fiind exprimate 128 de voturi “pentru” şi două abţineri.

Foto: Pixabay.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Directoarea Centrului de Asistență Educațională CJRAE Mehedinți, plasată în control judiciar de DNA pentru luare de mită. Surse: Ar fi fost prinsă în flagrant luând mită pentru angajarea unei persoane pe un post de consilier școlar

Directoarea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Mehedinți, Andreea Florentina Bădescu, este inculpată într-un dosar penal deschis de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova, pentru acuzația de…
Vezi articolul

Inspectorii, șefi de departamente și alți angajați cu funcții de conducere din Ministerul Educației pleacă și se întorc în școli, din cauza salariilor. Există o nemulțumire care se propagă în lanț, până la ultimul salariat din învățământul preuniversitar, spune liderul FSE, Marius Nistor

Angajații cu funcții de conducere din Ministerul Educației pleacă din minister, nemulțumiți de salarii, spune liderul sindicatului FSE Spiru Haret, Marius Nistor, într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro. “Există o nemulțumire…
Vezi articolul

Ora la școală de 40 de minute şi pauza de 5 minute sunt discriminatorii, anunță Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Școlile în 3 schimburi trebuie să aplice „măsuri compensatorii” pentru cei 25.000 de elevi „dezavantajați de scurtarea orelor“

Scurtarea programului elevilor de către școlile care funcționează în 3 schimburi este discriminatorie. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a anunțat într-un răspuns la solicitarea Ziarului Financiar că ora de curs…
Vezi articolul