Senatul a adoptat, marţi, în calitate de Cameră decizională, propunerea legislativă pentru modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 prin care sunt interzise, în unităţile de învăţământ, “comportamente generatoare de bullying”, potrivit Agerpres.
Propunerea (cu amendamentele propuse de Comisia de învățământ, disponibile aici) introduce măsuri privind gradul de siguranță în mediul școlar. Ea definește bullying-ul drept un comportament abuziv, repetat și cu intenție al unei persoane sau al unui grup de persoane, care duce la prejudicierea fizică sau psihică a victimei sau victimelor, prin diverse acțiuni precum agresiunea verbală, amenințarea, agresiunea fizică, lovirea, persecuția, intimidarea.
Legea educaţiei naţionale a mai fost completată de Senat în sensul că antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii din unităţile şcolare de stat şi particulare acreditate beneficiază, pe lângă asistenţa gratuită medicală, psihologică şi logopedică în cabinete specializate ori în unităţi medicale de stat, şi de consiliere psihologică.
Măsura a fost inițiată de un grup de deputaţi din aproape întreg spectrul politic (PSD, PNL, PMP, UDMR, ALDE şi minorităţi). Proiectul fusese adoptat tacit de Camera Deputaţilor, iar în Comisia de învăţământ a Senatului a fost amendat, astfel că unul dintre alineatele nou introduse în lege stabileşte că “în unităţile şi instituţiile de învăţământ sunt interzise comportamente generatoare de bullying, oricare ar fi forma acestuia”, potrivit Agerpres.
Senatorii au votat telefonic, fiind exprimate 128 de voturi “pentru” şi două abţineri.
Foto: Pixabay.com