Competențe digitale BAC 2024: Candidații sunt programați la probă pe 19-21 iunie, de la ora 13:00. Internetul este tăiat după primele 15 minute / Câte puncte trebuie să obții pentru nivelul „utilizator experimentat” – procedură

36.153 de vizualizări
Foto: Captură Youtube.com/ Olimpiada Națională de Informatică – ONI 2024 Gimnaziu
Proba de competențe digitale din cadrul Bac 2024 este desfășurată de miercuri, 19 iunie, până vineri, 21 iunie, conform calendarului de examen – sesiunea de vară și după cum realizează fiecare școală programarea candidaților.

Proba începe la ora 13:00, iar după 15 minute Internetul este întrerupt pentru rezolvarea fișei B, potrivit procedurii publicate pe subiecte.edu.ro.

Candidații ar urma să intre în săli la ora 12:30 și să fie așezați de profesorii asistenți la mesele cu laptopuri/calculatoare conform listei nominale.

Art. 3 — (1) Proba D este, preponderent, o probă de natură practică.

(2) Proba D se desfășoară în perioada menționată în Calendarul examenului national de bacalaureat — 2024. Proba D este susținută conform unui grafic stabilit la nivelul fiecărei unități de învățământ, în funcție de condițiile de desfășurare a probei. Candidații susțin proba în zilele programate, in intervalul orar 13:00 – 14:30.

Art. 8 — (1) Timpul de lucru efectiv al probei este de 90 de minute, din momentul în care toți candidații din sală au primit subiectele:

  • pentru rezolvarea fisei A se alocă 15 minute, dar în situații excepționale (de exemplu întreruperi temporare ale accesului la internet) timpul de lucru efectiv se poate prelungi până la 30 de minute, caz în care se prelungește corespunzător si timpul total alocat probei;
  • pentru rezolvarea fișei B se alocă 75 de minute”, se arată în procedură, care poate fi descărcată mai jos din articol.

Se recomandă respectarea cu strictețe a orei 13:00 pentru distribuirea subiectelor si ora 13:15 pentru întreruperea conexiunii la rețeaua Internet. Întârzierea cu mai mult de 30 de minute a oricăruia dintre termenele orare specificate trebuie consemnată în raportul final al zilei si în cel al Probei D, cu precizarea motivelor întârzierii.

(2) Candidații care refuză să rezolve subiectele propuse se consideră că nu au susținut Proba D.

(3) Documentele de examen sunt colectate de la candidați cel târziu la încheierea timpului de lucru alocat şi cel mai devreme după 30 de minute de la începerea probei”, mai prevede documentul.

Notarea candidaților. Peste 75 de puncte pentru „utilizator experimentat”

„Art. 10 — (1) Evaluarea competentelor digitale se face conform baremului de evaluare și de
notare transmis de CNPEE, pe baza răspunsurilor furnizate de fiecare candidat pe foaia de
examen, precum și a produselor software obținute de acesta conform cerințelor din subiecte, cu precizările de la art. 7, punctul 2), subpunctul c) din prezenta procedură.

(2) Fiecare examinator acordă un punctaj exprimat printr-un număr întreg cuprins între 0 și 100. Punctajul final al fiecărui candidat se calculează ca medie aritmetică a punctajelor celor doi examinatori, rotunjită la cel mai apropiat întreg. În cazul unei fracțiuni de 0,50 puncte,
rotunjirea se face în favoarea candidatului, la numărul întreg imediat superior.

(3) În funcție de punctajul final obținut, se stabilește nivelul de competență digitală a
candidatului, după cum urmează:
a) 0-30 de puncte — utilizator începător;
b) 31-55 de puncte — utilizator de nivel mediu;
c) 56-74 de puncte — utilizator avansat;
d) 75-100 de puncte — utilizator experimentat.

(4) Punctajele totale acordate de cei doi examinatori, punctajul final precum și nivelul de competență digitală obtinute se scriu pe foaia de examen a fiecărui candidat.

(5) Punctajul final precum si nivelul de competența digitală obtinute de către candidat se scriu pe certificatul de competențe digitale al fiecărui candidat.

(6) Nivelul de competență digitală obtinut se scrie pe versoul diplomei de bacalaureat a fiecărui candidat”, potrivit documentului.

Rezultatele, publicate în termen de două zile de la susținerea probei

Procedura mai prevede:

Art. 11 Rezultatele obținute de candidați sunt afișate după evaluarea tuturor candidaților care au susținut Proba D în aceeași zi în respectiva unitate de învățământ, în termen de cel mult două zile lucrătoare de la susținerea probei.

Art. 12 Variantele de subiecte, baremele de evaluare și de notare, arhivele cu pagini web offline și pachetele cu fișiere de lucru nu pot deveni publice, cu excepția celor selectate de CNPEE în vederea publicării modelelor de subiecte, conform celor precizate în Metodologie”.

Elevii de clasa a XII-a au terminat cursurile vineri, 7 iunie și tot pe 7 iunie a fost ultima zi de înscriere la BAC. Înscrierea a început luni, 3 iunie. Elevii au avut de completat o cerere, de regulă cu ajutorul profesorilor diriginți, care le-au transmis apoi secretariatelor liceelor.

După înscrierea pentru sesiunea de vară din perioada 3 – 7 iunie 2024, urmează în perioada 17-27 iunie 2024 evaluarea competențelor. Probele scrise BAC 2024 se desfășoară între 1 și 5 iulie. Afișarea primelor rezultate va avea loc pe 8 iulie.

  • În premieră, sau cel puțin pentru prima dată în istoria recentă, absolvenții de liceu au o zi liberă între proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie (pe 2 iulie), și proba la alegere în funcție de profil (pe 4 iulie), la sesiunea de vară.

Certificatele care pot fi echivalate cu probele de competențe lingvistice la examenul de Bacalaureat 2024 au fost publicate în Monitorul Oficial pe 5 septembrie.

Calendarul examenului național de Bacalaureat 2024, Sesiunea iunie – iulie 2024:

3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

  • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00

9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Citește și:
BAC 2024 Elevii de clasa a XII-a trebuie să dovedească că pot citi corect și cursiv pentru a obține calificativul mediu la proba orală de competențe în limba română / Ce trebuie să știe un elev pentru a primi calificativul avansat sau experimentat
BAC 2024. Planificarea probei de evaluare la limba străină, trimisă de Ministerul Educației – document
Subiectele, biletele și baremele de la probele orale de Bacalaureat și de la Competențe digitale și de Limbi străine, ținute sub lacăt de ani de zile de Ministerul Educației. Instituția nu le-a publicat niciodată din 2017 cel puțin
Programele în vigoare pentru examenul de Bacalaureat 2024, publicate de ministerul Educației. Cei 17 autori de studiat la Limba română / Descarcă listele de conținuturi pentru probele scrise, competențe digitale și de limbi străine
Dirigintele trebuie să motiveze elevii să se înscrie la examenul de Bacalaureat. Profesorul să ofere feedback pentru ca elevul să înțeleagă de ce a luat un anumit punctaj sau notă la examen – Ghid pentru profesori avizat de Ministerul Educației

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reacția Ligiei Deca despre cazul grădiniței din Târgu Jiu, unde părinții au fost obligați să semneze o declarație pe propria răspundere dacă lasă copiii în clădire: “Nu cred că este normal ca părinții să-și asume pe propria răspundere să ducă copii într-o clădire cu risc seismic”

Ministrul Educației crede că “nu este normal ca părinții să-și asume pe propria răspundere să ducă copii într-o clădire cu risc seismic”. Ligia Deca a răspuns unei întrebări privind situația…
Vezi articolul

UPDATE Regulile de transport pentru elevi și studenți, adoptate în ședința de Guvern de vineri, 8 septembrie / Pentru studenți, mai mulți operatori de transport au sistat între timp orice reducere prevăzută de lege

Noile reguli de transport pentru elevi și studenți vor fi discutate în ședința Executivului de vineri, 8 septembrie, potrivit unui comunicat transmis jurnaliștilor acreditați la Guvern. Cele două hotărâri de…
Vezi articolul

Inspectoratul Școlar Mureş, obligat de instanţă să includă Liceul Universității de Medicină  „George Emil Palade” în reţeaua şcolară / Decizia nu este definitivă

Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Mureş a obligat, vineri, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş să emită un act administrativ de includere în reţeaua şcolară a Liceului UMFST, înfiinţat…
Vezi articolul