Florin Cîțu, la prima ședința a Comitetului pentru monitorizarea Proiectului „România Educată”: Primele acte normative vor intra în vigoare cred că prin 9 septembrie

724 de vizualizări
Florin Cîțu și Sorin Cîmpeanu / Sursă foto: Captură Youtube – Guvernul României
Comitetul interministerial pentru monitorizarea implementării Proiectului ”România Educată” a avut prima ședință. Întâlnirea a fost prezidată de premierul Florin Cîțu.

Declarațiile premierului:

„Bine ați venit la primul Comitet interministerial pentru proiectul președintelui României, “România Educată”, proiect care a fost asumat de Guvern pentru implementare.

Ştiţi foarte bine că este cel mai amplu proiect de reformă a educației, “România Educată”, inițiat şi dezvoltat de Administraţia Prezidențială, un proiect care reprezintă viziunea și strategia de țară în domeniul educaţiei în perspectiva 2030, susținut, bineînțeles, de Programul de guvernare 2020-2024.

De asemenea, operaționalizarea proiectului “România Educată” a fost inclusă ca angajament în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024.

Ştiţi foarte bine, este clar că avem nevoie să intensificăm eforturilor pentru dezvoltarea sistemului de educație din România, avem și o serie de recomandări în domeniu, așa că “România Educată” vine și va fi implementat la momentul potrivit.

Domnul vicepremier Hunor tocmai a venit. Bine ați venit! Reformele preconizate prin proiectul “România Educată” corelate cu măsurile prevăzute în Programul de guvernare 2021-2024 sunt armonizate cu recomandările specifice de țară ale Comisiei Europene și cu programul național de reformă și va avea finanțări adecvate din surse multiple.

Ştiţi foarte bine aici, “România Educată” este în PNRR – și aș vrea să vă anunț din nou şi pe această cale că PNRR va fi aprobat până la finalul lunii septembrie, deci suntem în grafic și cu PNRR – şi programe operaționale, buget central, bugete locale, parteneriat public-privat, fonduri nerambursabile, finanțări, contribuții ale firmelor private. Deci surse de finanțare avem, avem acum o platformă “România Educată”.

Ştim foarte clar unde vrem să ajungem cu sistemul. Este momentul să implementăm acest program. De asemenea, sunt create premisele elaborării unui nou pachet legislativ și asta, de fapt, facem prin acest Comitet interministerial, în vederea asigurării suportului normativ, necesar formei și coerenței cu alte reglementări legale și cu cerințele unui mediu socio-economic în continuă schimbare.

În vederea implementării proiectului “România Educată”, proiectul Planul Național de Redresare și Reziliență transmis la Comisia Europeană în iunie 2021 cuprinde oportunități de finanțare a unor proiecte de maximă importanță pentru sistemul național de educație și formare, orientat spre atingerea țintelor asumate în cadrul reformei. În data de 14 iulie 2021, Guvernul și-a asumat prin memorandum privind implementarea Proiectului ”România Educată” și aprobarea priorităților în reforma Sistemului Național de Educație, obiectivele și țintele strategice în domeniul educației stabilite prin Proiectul ”România Educată” ceea ce va determina accelerarea procesului de reformă a educației românești și va crea premisele asigurării stabilității şi credibilității  sistemului educațional.

După cum v-am spus este prima întâlnire astăzi. Aș vrea să vă anunț că, săptămâna viitoare, pe 2 septembrie, vom avea deja o altă întâlnire tocmai pentru a pregăti primele acte normative care vor intra în vigoare cred că prin 9 septembrie”.

Din comitet fac parte ministerele Educației, Investițiilor și Proiectelor Europene, Cercetării, Finanțelor, Justiției, Sănătății, Apărării, Afacerilor Interne, Muncii, Dezvoltării, Culturii și Sportului. Participă în calitate de membri și vicepremierii Guvernului.

Conducerea este asigurată de prim-ministru, în calitate președinte al comitetului, și de ministrul Educației, în calitate de vicepreședinte.

Administrația Prezidențială are statut de invitat permanent, anunța pe 28 iulie chiar premierul.

Reamintim că acest comitet s-a înființat după ce Guvernul a aprobat un memorandum (un document intern) prin care era prevăzut că acest grup de lucru „va elabora rapoarte trimestriale de monitorizare a implementării proiectului ‘România Educată’”.

Memorandumul mai prevede adoptarea, până la 10 septembrie 2021, a unei Hotărâri de Guvern privind aprobarea „Planului de acțiune”, cu termene și responsabilități, pentru implementare, iar până la 1 octombrie 2021 ar trebui elaborat un pachet legislativ, care să asigure implementarea proiectului „România Educată”, precum și organizarea de consultări cu partenerii sociali, reprezentanți ai asociațiilor de părinți, ai mediului economic și ai organizațiilor neguvernamentale, pentru definitivarea Pachetului legislativ, cu termen de implementare octombrie – noiembrie 2021.

Articol în curs de actualizare


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiectul de hotărâre privind reforma ARACIP trebuie retras, cere un grup de organizații neguvernamentale. Propunerile acestora privind componența, atribuțiile și evaluarea activității agenției care acreditează școlile

Proiectul de hotărâre privind reforma agenției care acreditează școlile, ARACIP, încalcă mai multe prevederi ale legii și ridică probleme atât în privința finanțării instituției, cât și în privința guvernanței acesteia,…
Vezi articolul
Echivalarea titlului de doctor cu gradul didactic I

Indemnizația de hrană, pentru profesorii și angajații din Învățământ, se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază, potrivit unui ordin semnat de Ligia Deca. Liderul sindical Marius Nistor: Atât timp cât salariul net aferent funcției de bază este până la 8000 lei net inclusiv, salariatul trebuie să primească indemnizația de hrană

Pentru profesorii și angajații din sistemul de învățământ, indemnizația de hrană se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază, potrivit unui ordin semnat de Ligia Deca. Este…
Vezi articolul